Kelebihan Vitamin C untuk Kulit Muka dan Cara Memilih Produk

Vitamin C adalah ramuan yang banyak digunakan dalam produk penjagaan kulit. Namun, apakah faedah yang terbukti secara saintifik? Agar tidak tersilap, saya akan membincangkan kelebihan vitamin C untuk kulit wajah dan bagaimana memilih produk yang betul supaya anda tidak memilih yang salah.

Pelbagai khasiat vitamin C untuk kulit wajah

Jangan hanya mendengar apa yang orang katakan, berikut adalah pelbagai kelebihan vitamin C untuk kulit wajah yang telah terbukti melalui penyelidikan.

1. Merawat kulit dari kerosakan akibat cahaya matahari

Vitamin C adalah antioksidan kuat yang boleh digunakan secara langsung pada kulit. Tujuannya adalah untuk merawat dan mengatasi masalah kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari.

Ini kerana antioksidan dalam vitamin C dapat melawan radikal bebas yang merupakan salah satu penyebab kerosakan kulit. Radikal bebas terbentuk ketika kulit terkena sinar ultraviolet.

Keadaan ini berlaku apabila oksigen berinteraksi dengan beberapa molekul di kulit. Molekul-molekul ini kemudian memasuki badan dan bertindak balas dengan DNA untuk menyebabkan kerosakan sel.

Oleh itu, memberi perlindungan dari luar dan dalam dengan produk yang mengandungi vitamin C dapat membantu melindungi kulit dari kerosakan.

2. Mencerahkan kulit wajah

Bukan rahsia lagi, salah satu kelebihan vitamin C adalah mencerahkan kulit kusam. Vitamin C mampu menghalang kerja melanosit (sel yang menghasilkan warna gelap pada kulit).

Dengan cara itu, menggunakan produk yang terbuat dari vitamin C dapat membantu mencerahkan wajah anda yang kelihatan kusam.

3. Membantu melawan penuaan

Vitamin C merangkumi sebatian yang dapat meningkatkan biosintesis kolagen pada kulit. Ini bertujuan untuk menjadikan kulit lebih kenyal.

Bukan itu sahaja, kolagen membantu mengurangkan kedutan halus pada kulit wajah seiring dengan usia.

Memilih produk vitamin C yang sesuai untuk wajah

Bagi anda yang masih ragu-ragu dan tidak tahu memilih produk vitamin C yang betul, pertimbangkan petua yang akan saya terangkan di bawah.

Pilih produk yang disapukan secara langsung pada kulit wajah, baik dalam bentuk serum, krim, atau bentuk semburan ( sembur ). Ini kerana produk yang disapukan terus ke kulit dapat diserap dengan mudah dan berfungsi secara langsung tanpa proses yang lama.

Vitamin C yang berasal dari makanan atau minuman diserap terlebih dahulu melalui usus. Oleh itu, walaupun anda mengambil dalam dos yang tinggi, sel-sel di dalam usus tidak akan menyerap semuanya dan akan dikeluarkan melalui air kencing.

Akibatnya, vitamin C dari makanan yang anda makan secara langsung tidak mempunyai dos yang mencukupi untuk kulit anda.

Apa yang perlu diberi perhatian semasa membeli produk vitamin C untuk kulit wajah

Pilih vitamin C dalam bentuk bahan aktif seperti L-Ascorbic Acid (LAA). Bahan aktif ini biasanya serupa dengan vitamin C yang dimakan atau diminum secara langsung untuk memberikan kesan yang diperlukan untuk kulit wajah.

Di samping itu, pilih produk yang tidak mengandungi alkohol untuk mengelakkan risiko kerengsaan pada kulit wajah anda.

Gunakan produk secara berkala untuk mendapatkan hasil yang optimum

Sekiranya tidak digunakan secara teratur, produk apa pun tidak akan memberikan hasil yang optimum, termasuk vitamin C. Lebih-lebih lagi, vitamin C mempunyai kesan terhad, jadi menggunakannya secara teratur pada kulit wajah adalah suatu keharusan.

Apabila vitamin C selesai berfungsi sebagai antioksidan, perlu ada molekul vitamin C pengganti untuk membantu melawan kesan negatif radikal bebas yang selalu ada pada kulit.

Sebab itu, jangan gunakan produk vitamin semasa anda menginginkannya. Walau bagaimanapun, gunakannya dengan kerap. Dengan cara itu, kelebihan vitamin C untuk kulit wajah akan dimaksimumkan dan anda tidak akan membeli produk dengan sia-sia.

Untuk produk vitamin C sembur wajah, anda boleh menggunakannya setiap hari bila diperlukan untuk mendapatkan kesan yang menyegarkan.

Selain itu, agar kulit dapat dilindungi sepenuhnya, selalu gunakan pelindung matahari setiap kali anda keluar. Kurangkan pendedahan dan pencemaran cahaya matahari yang berlebihan seperti pencemaran kenderaan bermotor dan asap rokok sehingga kerosakan kulit dapat diminimumkan.

Recent Posts