Latihan Kegel untuk Stamina Seks Lelaki dan Cara Melakukannya

Latihan Kegel adalah pergerakan mudah dan sederhana yang berguna untuk menguatkan otot pelvis. Senaman Kegel biasanya dilakukan oleh wanita untuk mengetatkan faraj, malah senaman ini disarankan untuk wanita hamil untuk memudahkan proses kelahiran. Namun, ternyata latihan Kegel juga dapat bermanfaat jika dilakukan oleh lelaki. Apakah faedah latihan Kegel lelaki? Baca lebih lanjut di bawah.

Kelebihan latihan Kegel lelaki

Latihan Kegel lelaki berguna untuk menolong orang yang mengalami masalah kencing, iaitu ketidakupayaan seseorang untuk mengawal pundi kencingnya, yang mengakibatkan buasir.

Selain itu, latihan Kegel untuk lelaki juga dapat membantu proses pemulihan setelah pembedahan prostat. Ini dibuktikan dengan kajian yang dilakukan pada lelaki yang menjalani pembedahan prostat menunjukkan bahawa latihan Kegel dapat meningkatkan proses pemulihan pundi kencing setelah pembedahan.

Kajian lain menunjukkan bahawa latihan Kegel dapat membantu lelaki yang mengalami masalah mati pucuk (disfungsi ereksi) untuk pulih. Kumpulan ini melatih otot pelvis mereka dengan melakukan latihan Kegel selama 6 bulan secara berkala. Hasilnya adalah sebanyak 40% daripadanya mempunyai fungsi ereksi yang normal lagi.

Latihan Kegel untuk lelaki juga disebut sebagai terapi untuk orang yang mengalami ejakulasi dini dan dapat meningkatkan ukuran zakar, tetapi tidak ada bukti saintifik untuk membuktikannya.

Bagaimana melakukan latihan Kegel lelaki?

1. Cari di mana otot pelvis anda

Otot pelvis terletak di lantai rongga pelvis dan memanjang dari tulang kemaluan ke tulang belakang bawah. Sebelum melakukan latihan Kegel, anda harus mencari dan mengetahui di mana otot pelvis anda dengan berpura-pura membuang air kecil, kemudian cuba menghentikan aliran air kencing dengan pengecutan otot yang cepat. Otot yang berkontraksi adalah otot pelvis anda.

2. Lakukan senaman Kegel secara berkala

Setelah mengetahui otot pelvis anda, langkah seterusnya adalah melakukan senaman Kegel secara berkala. Tahap pertama adalah melakukan pelenturan otot, cuba melakukan pergerakan seperti menahan air kencing, dan lakukan ini selama 5 hingga 20 saat, kemudian lepaskan. Pergerakan seperti ini sangat mudah dilakukan dan anda boleh melakukannya 10 hingga 20 kali setiap senaman, dengan kira-kira 3 atau 4 kali sehari.

3. Bilakah perlu melakukan latihan Kegel?

Cuba buat latihan Kegel sebagai sebahagian daripada rutin harian anda, seperti ketika mandi, selepas membuang air kecil, atau bahkan ketika anda ketawa dan mengangkat berat. Pergerakan yang sangat sederhana ini menjadikan latihan Kegel tidak memakan masa dalam praktiknya, dapat dilakukan di mana saja dan bila-bila masa.

4. Melakukan pelbagai pergerakan

Anda boleh melakukan pelbagai latihan Kegel dengan menahan otot dengan cepat atau sangat perlahan. Gabungkan variasi pergerakan ini dalam satu latihan. Pastikan badan anda dalam keadaan santai dan tidak melibatkan otot lain seperti otot paha, punggung, atau perut. Lakukan latihan Kegel dengan santai dan bernafas secara normal.

Apa yang perlu diberi perhatian semasa melakukan latihan Kegel lelaki?

Sekiranya anda merasa sakit di perut atau belakang anda setelah melakukan latihan Kegel, maka itu adalah tanda bahawa anda tidak melakukan latihan dengan betul. Latihan Kegel hanya melibatkan otot pelvis dan pastikan otot anda yang lain tidak perlu berkontrak juga.

Selain itu, jangan keterlaluan dalam melakukan latihan Kegel kerana otot akan menjadi letih dan akhirnya tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Orang yang masih muda, biasanya mempunyai otot pelvis yang masih ketat dan kuat tetapi akan semakin lemah seiring bertambahnya usia. Oleh itu, seperti otot badan yang lain seperti otot perut, otot lengan, dan lain-lain, otot pelvis juga mesti dilatih secara berkala dengan latihan Kegel lelaki dan wanita, tetapi dengan pergerakan yang betul.

Recent Posts