8 Khasiat Nanas, Termasuk Kekebalan dan Pencernaan

Nanas adalah salah satu buah tropika yang paling popular kerana rasanya yang enak dan boleh dihidangkan dalam pelbagai bentuk makanan dan minuman. Buah yang merupakan ramuan asas minuman piña coladas Ia juga kaya dengan serat dan air serta nutrien sihat yang lain. Baiklah, mari kita lihat pelbagai kandungan nutrisi dan faedah kesihatan yang anda dapat dari nanas di bawah!

Kandungan nutrien dalam nanas

Terdapat pelbagai nutrien dalam nanas yang dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan untuk tubuh anda secara keseluruhan. Inilah kandungan nutrien yang anda dapati dari setiap 100 gram nanas:

 • Air: 88.9 gram (g)
 • Protein: 0.6 g
 • Lemak: 0.3 g
 • Serat: 0.6 g
 • Kalsium: 22 miligram (mg)
 • Fosforus: 14 mg
 • Zat besi: 0.9 mg
 • Natrium: 18 mg
 • Kalium: 111.0 mg
 • Tembaga: 0.03 mg
 • Zink: 0.1 mg
 • Beta-karotena: 17 mcg
 • Jumlah karotena: 90 mcg
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.02 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0.04 mg
 • Niacin (Vitamin B3): 0.2 mg
 • Asid askorbik (Vitamin C): 22 mg

Manfaat nanas untuk kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah yang boleh anda perolehi dari makan nanas:

1. Meningkatkan daya tahan

Nanas mengandungi antioksidan, yaitu vitamin C, yang mempunyai khasiat untuk membantu meningkatkan daya tahan, terutama dari pelbagai penyakit. Ini juga diperoleh oleh kajian dalam jurnal Nutrients pada tahun 2017.

Kajian menyatakan bahawa asid askorbik (vitamin C) adalah salah satu jenis vitamin yang berperanan penting dalam melindungi sistem imun badan. Sebenarnya, pengambilan buah yang tinggi vitamin ini dapat membantu mencegah jangkitan pernafasan dan sistemik.

Selain itu, buah nanas juga mengandungi enzim bromelain yang berguna untuk melindungi tubuh dari mikro-organisma. Kesan anti-radang enzim berperanan dalam memperbaiki kerosakan pada tahap sel akibat serangan kuman, dan membantu merangsang sistem imun dengan lebih baik.

2. Menjaga kesihatan tulang

Manfaat seterusnya yang anda dapat dari nanas adalah kandungan kalsium di dalamnya yang dapat membantu menjaga kesihatan tulang. Namun, sebenarnya, bukan hanya kalsium, tembaga yang juga terdapat di nanas juga boleh memberi kesan yang sama terhadap kesihatan tulang anda.

Ini terbukti dalam kajian yang diterbitkan dalam Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism pada tahun 2016. Kajian menyatakan bahawa tembaga adalah salah satu mineral yang mempunyai peranan penting dalam kesihatan tulang manusia.

Sebenarnya, seseorang yang kekurangan pengambilan tembaga berpotensi mengalami masalah kesihatan tulang, termasuk osteoporosis atau penyakit kehilangan tulang.

3. Mengurangkan risiko barah

Enzim bromelain yang terdapat di nanas tidak hanya mempunyai manfaat untuk membantu meningkatkan daya tahan, tetapi juga dapat membantu mengurangkan risiko barah.

Buktinya, sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Plos One menyatakan bahawa enzim dapat mencegah percambahan sel barah kolorektal. Sementara itu, satu lagi kajian dalam Journal of Medicinal Food membuktikan bahawa enzim ini juga dapat mencegah perkembangan sel barah payudara.

Malah, bromelain juga boleh mencetuskan kematian sel barah. Oleh itu, nanas yang kaya dengan enzim ini dapat membantu anda mengurangkan risiko barah dan meningkatkan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

4. Membantu penyembuhan luka pasca operasi

Sekali lagi, kandungan bromelain dalam nanas memberikan manfaat untuk kesihatan tubuh, kali ini enzim dapat membantu proses penyembuhan luka pasca operasi berlangsung dengan lebih cepat.

Satu kajian yang diterbitkan dalam The Journal of Pakistan Medical Association menyatakan bahawa enzim bromelain yang mempunyai sifat anti-radang dapat membantu merawat keradangan, pembengkakan, atau lebam yang mungkin muncul setelah pembedahan.

Ini kerana beberapa penyebab luka menjadi sukar untuk sembuh akibat keradangan dan jangkitan bakteria di sekitar luka, dan ini dapat diatasi dengan kesan anti-radang dan peningkatan imuniti bromelain. Ekstrak nanas juga boleh disapu dengan menggosoknya ke permukaan kulit yang cedera.

5. Menjaga kesihatan mata

Kandungan vitamin C yang tinggi dalam nanas cukup untuk menjaga kesihatan mata. Sebenarnya, sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Antioxidants menyatakan bahawa meningkatkan pengambilan beta karoten dan vitamin C dapat membantu mengurangkan risiko terkena penyakit mata yang biasanya mempengaruhi orang tua atau orang tua.

Bukan hanya itu, makan buah-buahan yang kaya akan vitamin C seperti nanas juga mempunyai manfaat dalam mencegah pembentukan katarak pada mata. Kemudian, vitamin ini juga dapat melambatkan proses mengembangkan penyakit mata yang boleh menyebabkan kebutaan.

6. Menjaga kehamilan dengan sihat

Buah nanas dikatakan berbahaya bagi rahim dan janin. Walau bagaimanapun, ia masih belum terbukti secara saintifik. Sebenarnya, pelbagai kajian menunjukkan bahawa makan nanas dapat memberi manfaat kesihatan bagi wanita hamil.

Salah satu bahan yang terdapat dalam nanas, iaitu tembaga, ternyata memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah dan membantu meningkatkan aliran darah semasa kehamilan.

Selain itu, tembaga juga berperanan penting dalam pembentukan jantung, saluran darah, kerangka, dan sistem saraf pada bayi di dalam kandungan. Tidak hairanlah jika pengambilan tembaga pada wanita hamil mencapai 1 miligram sehari.

7. Mengekalkan kulit yang sihat

Vitamin C sememangnya nutrien yang dapat meningkatkan kesihatan kulit. Oleh itu, jangan terkejut jika memakan nanas yang kaya dengan vitamin C dapat memberikan manfaat dalam menjaga kulit yang sihat.

Vitamin ini bertindak sebagai antioksidan yang dapat melindungi kulit dari kerosakan. Khususnya, kerosakan yang mungkin berlaku disebabkan oleh radikal bebas dari sinar ultra violet yang biasanya berasal dari sinar matahari.

Sebenarnya, kulit anda sudah mengandungi vitamin C secara semula jadi. Walau bagaimanapun, pendedahan cahaya ultraviolet dapat mengurangkan kandungan vitamin ini di kulit, jadi anda perlu meningkatkan pengambilan vitamin C untuk menjaga kulit anda terlindung.

8. Mengatasi gangguan pencernaan

Enzim bromelain yang terdapat dalam nanas juga mempunyai manfaat dalam membantu mengatasi gangguan pencernaan, seperti sembelit dan mual. Biasanya, pencernaan berlaku kerana tubuh tidak dapat mencerna protein dengan betul.

Nah, enzim bromelain dari nanas dapat membantu menguraikan protein dengan lebih cepat. Dengan cara itu, memakan buah ini dapat mengurangkan pelbagai kesan sembelit dan loya, terutama selepas makan.

Bukan hanya itu, kandungan serat dalam nanas juga dapat membantu meningkatkan pencernaan, terutama ketika anda mengalami sembelit.

Recent Posts