Hyperhidrosis, keadaan apabila anda kerap berpeluh

Peluh berfungsi untuk menyesuaikan suhu badan ke suhu luar yang ditunjukkan oleh pengeluaran cecair dari kulit. Namun, bagaimana jika ada orang yang berpeluh terlalu kerap atau selalu berpeluh sepanjang masa? Ini mungkin merupakan tanda hiperhidrosis.

Apa itu hiperhidrosis?

Hyperhidrosis adalah keadaan di mana badan menghasilkan peluh berlebihan apabila badan tidak seharusnya berpeluh, seperti ketika cuaca sejuk atau ketika tidak ada pencetus.

Gejala boleh muncul dengan frekuensi yang berbeza-beza, sekurang-kurangnya satu hari dalam seminggu. Bahagian badan yang berpeluh boleh berubah-ubah, atau bahkan seluruh badan, baik kanan dan / atau kiri.

Walaupun begitu, terdapat beberapa bahagian badan yang lebih kerap terkena keadaan ini, seperti ketiak, telapak tangan dan kaki, muka, dada, dan sekitar pangkal paha.

Berdasarkan penyebabnya, hiperhidrosis terbahagi kepada dua jenis, iaitu hiperhidrosis primer dan hiperhidrosis sekunder.

Hiperhidrosis primer

Pada jenis primer, penyebab penyakit ini sering tidak diketahui dengan jelas, tetapi kemungkinan besar berlaku kerana peningkatan aktiviti saraf simpatik atau ia mungkin disebabkan oleh penyebaran kelenjar ekrin di dalam badan yang tidak normal.

Jenis ini berlaku di kawasan tubuh yang sangat spesifik dan biasanya lebih sekata, bahagian kiri dan kanan badan turut sama terjejas. Kawasan yang sering berpeluh adalah tangan, kaki, ketiak, dan muka atau kepala.

Hiperhidrosis primer sering bermula pada masa kanak-kanak atau remaja, biasanya dengan peluh berlebihan telapak tangan dan telapak kaki.

Orang dengan keadaan ini biasanya mengalami peluh berlebihan sekurang-kurangnya seminggu sekali. Walau bagaimanapun, gejala jarang berlaku ketika mereka tidur pada waktu malam.

Hiperhidrosis sekunder

Pada jenis sekunder, berpeluh berlebihan disebabkan oleh keadaan lain yang dihidapi oleh penghidapnya. Jenis ini selanjutnya dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu seperti berikut.

 • Hipohidrosis emosi, dipicu oleh perasaan ketakutan dan kebimbangan. Umumnya menyerang ketiak, telapak tangan, dan telapak kaki.
 • Hipohidrosis yang dilokalisasi, disebabkan oleh kerosakan saraf simpatik yang berlaku kerana kecederaan yang tidak disengajakan atau kongenital.
 • Hiperhidrosis umum, muncul disebabkan oleh gangguan saraf autonomi (saraf periferal) atau adanya penyakit lain seperti diabetes insipidus, penyakit jantung, penyakit Parkinson, kesan menopaus, dan kesan ubat-ubatan.

Sebagai tambahan kepada penyebabnya, yang membezakan jenis sekunder dan jenis utama adalah masa kemunculannya. Mereka yang mengalami jenis sekunder sering berpeluh pada waktu malam ketika tidur. Ia juga bermula apabila seseorang itu dewasa.

Seberapa biasa keadaan ini?

Tidak diketahui dengan tepat berapa individu yang menghidap hiperhidrosis di Indonesia. Walau bagaimanapun, dianggarkan bahawa sekitar 1 peratus penduduk dunia mempunyai keadaan ini. Jumlah ini masih boleh meningkat memandangkan banyak kes tidak direkodkan.

Lelaki dan wanita mempunyai peluang yang sama untuk mengembangkan hiperhidrosis. Walau bagaimanapun, hiperhidrosis lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Keadaan ini boleh diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak mereka, dengan peluang lebih besar sekitar 30 - 50% pesakit yang mempunyai riwayat keluarga hiperhidrosis.

Gejala hiperhidrosis pertama boleh muncul pada usia berapa pun, tetapi kemunculan gejala dan perkembangannya kebanyakannya terjadi pada remaja hingga awal dewasa.

Adakah hiperhidrosis berbahaya?

Pada dasarnya, hiperhidrosis tidak mengancam nyawa dan tidak menyebabkan komplikasi lain.

Walau bagaimanapun, individu yang mengalami hiperhidrosis sering merasa cemas dan tidak selesa dengan keadaannya sehingga mereka mengelakkan diri daripada bersentuhan dengan orang lain atau mengawal keadaan mereka walaupun dapat dikawal.

Ini menyebabkan orang dengan keadaan ini menarik diri dari persekitaran sosial. Mereka jarang mengambil bahagian dalam aktiviti sosial, terutama yang melibatkan aktiviti fizikal seperti sukan kerana takut berpeluh.

Segera lakukan usaha kawalan dan berunding dengan doktor am anda sekiranya keadaan tersebut dirasakan mengganggu aktiviti berikut.

 • Merasa bahawa anda harus mengelakkan hubungan fizikal dengan orang lain, seperti berjabat tangan.
 • Rasa terlalu risau berpeluh sepanjang masa.
 • Pilih untuk menarik diri dari sukan dan aktiviti belajar.
 • Mengganggu kerja seperti tidak dapat menulis atau menaip.
 • Terlalu kerap menukar pakaian atau mandi.
 • Menarik diri dari persekitaran sosial.

Sekiranya anda mempunyai keadaan yang mencetuskan hiperhidrosis, perhatikan perkembangan penyakit anda dan dapatkan rawatan dengan segera sekiranya berpeluh bertambah buruk dan menyebabkan:

 • penurunan berat badan yang drastik,
 • disertai demam, sakit dada, sukar bernafas dan berdebar-debar,
 • dada terasa tertekan ketika berpeluh, dan
 • gangguan tidur.

Dalam beberapa kes, jika tidak dirawat dengan betul, hiperhidrosis juga boleh menyebabkan masalah lain seperti jangkitan kulat akibat keadaan lembap, gangguan kulit seperti bisul dan ketuat, dan bau badan.

Bagaimana mengawal peluh berlebihan?

Rawatan awal yang harus dilakukan apabila anda mengetahui bahawa anda menghidap hiperhidrosis adalah mengubah gaya hidup harian anda. Berikut adalah beberapa perkara yang disyorkan.

 • Pakai pakaian yang ringan dan longgar.
 • Elakkan pencetus berpeluh berlebihan seperti pengambilan alkohol dan makanan pedas.
 • Pakai pakaian gelap untuk menutupi tempat ketika berpeluh.
 • Elakkan pakaian ketat dengan serat tiruan seperti nilon.
 • Pakai stoking yang dapat menyerap peluh dan menukarnya setiap hari.
 • Memakai kasut yang berbeza setiap hari.

Sekiranya itu tidak berjaya dan hiperhidrosis anda terlalu banyak untuk aktiviti anda, terdapat beberapa produk dan terapi yang mungkin ditawarkan seperti berikut.

 • Antiperspirant untuk menekan pengeluaran peluh.
 • Menjalani iontoforesis, yang merupakan terapi elektrik voltan rendah pada bahagian badan yang kerap berpeluh.
 • Suntikan toksin botulinum untuk menyekat saraf yang mengeluarkan peluh di bawah lengan.
 • Tindakan operasi simpatektomi toraks endoskopi (ETS) pada bahagian badan yang berpeluh dengan saraf yang terputus.

Secara umum, hiperhidrosis mempengaruhi keadaan seseorang seumur hidup, tetapi bagi sesetengah orang gejala dapat bertambah baik setelah dikawal.

Recent Posts