Cara Menggunakan Kesihatan BPJS untuk Rawatan, Inilah Prosedurnya

Semua orang Indonesia harus didaftarkan sebagai anggota BPJS Health. Program pemerintah ini memudahkan masyarakat mengakses kemudahan kesihatan. Namun, sebenarnya, tidak semua orang benar-benar memahami cara menggunakan BPJS dengan betul. Tetapi anda tidak perlu risau, kerana kami telah merangkum semua maklumat ini melalui tinjauan berikut.

Apakah kemudahan yang dapat diperoleh dari BPJS Health?

Setelah anda mendaftar sebagai ahli BPJS, anda berhak mendapat rawatan di kemudahan kesihatan yang bekerjasama dengan BPJS. Terdapat lima jenis perkhidmatan kesihatan yang boleh anda dapatkan, termasuk:

  1. Perkhidmatan kesihatan pertama, iaitu pesakit luar tahap pertama (RJTP) dan pesakit dalam tahap pertama (RITP)
  2. Perkhidmatan kesihatan rujukan tahap lanjutan, iaitu Pesakit Luar Tahap Lanjutan (RJTL) dan Pesakit Dalam Tahap Lanjutan (RITL)
  3. Kemudahan bersalin bagi ibu yang melahirkan
  4. Perkhidmatan kecemasan menggunakan kemudahan bilik kecemasan
  5. Perkhidmatan ambulans untuk pesakit rujukan

Bagaimana cara menggunakan BPJS Health dengan betul?

Untuk mendapatkan hak anda sebagai peserta BPJS Health, anda tentu juga harus mematuhi kewajiban membayar sumbangan bulanan.

Selain membayar sumbangan BPJS tepat waktu, kewajiban lain yang harus Anda lakukan adalah mematuhi prosedur atau prosedur penggunaan BPJS Health, seperti yang dilaporkan oleh laman web BPJS Health. Sekiranya hak dan kewajiban ini dilaksanakan secara seimbang, maka proses rawatan anda dijamin berjalan lancar tanpa halangan.

Sebenarnya, cara menggunakan BPJS Health umumnya sama untuk setiap jenis perkhidmatan kesihatan. Walau bagaimanapun, ini bergantung kepada keperluan perubatan anda, sama ada anda hanya mahu rawatan biasa (pesakit luar), memohon rawatan di hospital, melahirkan anak, dan sebagainya.

Secara umum, cara menggunakan BPJS Health adalah seperti berikut:

1. Lawati pusat kesihatan tempatan

Apabila anda sakit dan ingin mendapatkan rawatan menggunakan kad BPJS, langkah pertama yang harus anda lakukan ialah pergi ke FASKES 1 (Kemudahan Kesihatan Tahap 1).

FASKES 1 itu sendiri boleh berbentuk Puskesmas, klinik, doktor am, atau hospital jenis D. Biasanya, FASKES 1 anda telah disenaraikan di kad BPJS peribadi anda.

Bukan hanya untuk rawatan biasa, wanita hamil juga dapat memanfaatkan BPJS Health untuk melahirkan. Proses bersalin boleh dilakukan pada FASKES 1 atau pada tahap lanjut, bergantung pada keadaan kesihatan wanita hamil itu sendiri.

2. Sekiranya anda harus pergi ke hospital, minta surat rujukan

Sekiranya keadaan kesihatan anda masih dapat dirawat dan dirawat di FASKES 1, maka anda tidak perlu lagi pergi ke hospital. Namun, jika keadaan anda memerlukan rawatan lebih lanjut, anda akan segera dirujuk ke hospital yang bekerjasama dengan BPJS.

Sebelum pergi ke hospital, pastikan anda mempunyai surat rujukan dari doktor. Kerana jika tidak, anda akan dianggap menjalani rawatan dengan perbelanjaan anda sendiri, atau tanpa menggunakan BPJS. Hasilnya, proses rawatan terhambat dan tidak memenuhi jangkaan.

3. Pesakit kecemasan tidak memerlukan surat rujukan

Sekiranya anda mengalami kecemasan, anda boleh pergi terus ke hospital tanpa memerlukan surat rujukan. Istilah darurat itu sendiri adalah keadaan kritikal yang boleh menyebabkan keseriusan, kecacatan, atau bahkan kematian.

Sekiranya hospital terdekat tidak merangkumi BPJS, anda tidak perlu bersusah payah mencari hospital yang berfungsi dengan BPJS. Sebabnya, anda masih berhak mendapatkan perkhidmatan kesihatan di mana-mana hospital yang berdekatan dengan rumah anda.

Ini bertujuan untuk menyelamatkan nyawa pesakit secepat mungkin. Setelah keadaan kesihatan pesakit lebih stabil, pesakit baru boleh dipindahkan ke hospital yang bekerjasama dengan BPJS.

Namun, ada kriteria kecemasan tertentu yang dilindungi oleh BPJS Kesihatan. Contohnya, penyakit jantung, sesak nafas, luka bakar, kecederaan serius dan sebagainya.

4. Minta ambulans sekiranya diperlukan

Sumber: guidebpjs.com

Perkhidmatan ambulans adalah salah satu kemudahan kesihatan yang anda dapat sekiranya anda mendaftar dengan BPJS. Perkhidmatan ini hanya disediakan khusus untuk pesakit yang mendapat rujukan untuk berpindah dari satu hospital ke hospital yang lain, tentunya atas sebab perubatan.

Contohnya, pesakit barah yang menjalani terapi paliatif di hospital A mesti dirujuk ke hospital lain untuk dimasukkan ke hospital. Nah, pesakit ini boleh menggunakan ambulans untuk membantunya sampai ke hospital. Ini bertujuan untuk memastikan keadaan pesakit stabil agar nyawa pesakit dapat diselamatkan.

Recent Posts