6 Cara Membersihkan Paru-Paru Secara Semulajadi dan Mudah

Pencemaran, asap kenderaan, dan asap rokok boleh membahayakan kesihatan paru-paru anda. Udara yang tercemar boleh merosakkan sistem pernafasan dan menyebabkan masalah mulai dari asma hingga barah paru-paru. Nah, agar tidak mendapat masalah kesihatan tertentu, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk menjaga dan membersihkan paru-paru. Tidak perlu rumit, berikut adalah cara semula jadi yang dapat mengekalkan kesihatan baru pelbagai bahaya pencemaran yang bersembunyi.

Cara membersihkan paru-paru dari pencemaran

Menjaga kesihatan paru-paru adalah salah satu perkara terpenting dalam mengoptimumkan kesihatan badan. Walaupun paru-paru mempunyai mekanisme bebas untuk membersihkan diri, tidak ada salahnya mencuba kaedah berikut untuk mengelakkan risiko penyakit pernafasan berbahaya.

1. Menggunakan pembersih udara

Pembersih udara adalah alat yang dirancang untuk membersihkan udara yang mengalir di dalam bilik. Cuba gunakan pembersih udara untuk meningkatkan kualiti udara di rumah anda. Kaedah ini adalah langkah pertama yang baik untuk membersihkan paru-paru kita.

2. Bersihkan bolong

Setelah menggunakan pembersih udara di rumah, cara seterusnya untuk menjaga kebersihan paru-paru anda adalah dengan membersihkan pengudaraan di rumah. Mulakan dengan pengudaraan di bilik mandi, bilik tidur dan dapur. Seboleh-bolehnya gunakan cecair pembersih antibakteria agar ruangan di rumah bebas dari habuk dan kuman.

Sebabnya, kotoran yang terkumpul di dalam lubang boleh masuk dan dihirup dengan mudah jika tidak dibersihkan dengan kerap. Cuba membersihkan pengudaraan setiap 6 bulan agar kualiti udara di rumah lebih terjamin.

Kepentingan Mempunyai Pengudaraan Udara yang Baik di Rumah, Plus Bagaimana

3. Makan makanan yang sihat

Cara lain yang boleh dilakukan adalah memenuhi keperluan pemakanan yang baik untuk kesihatan paru-paru melalui pengambilan makanan yang sihat. Apa yang anda makan sangat mempengaruhi kesihatan paru-paru anda. Oleh itu, mulakan diet yang sihat dengan:

  • Mulakan hari dengan minum segelas air lemon. Sekiranya badan kita terhidrat dengan betul, proses membersihkan paru-paru menjadi lebih lancar.
  • Makan makanan yang kaya dengan vitamin C, seperti anggur, kiwi, jeruk, tomato, dan brokoli.
  • Jangan lupa, juga sertakan makanan dengan kandungan antioksidan tinggi seperti bawang putih, epal, teh hijau atau halia.

4. Lakukan aktiviti luar

Sekiranya kita mendapat udara segar pada waktu pagi, tisu di paru-paru kita dapat berkembang dan berfungsi dengan lebih baik. Oleh itu, lakukan senaman ringan di luar pada waktu pagi sebagai cara membersihkan paru-paru.

Menurut artikel di Jurnal Pernafasan Eropah: Nafas, melakukan senaman secara teratur dapat meningkatkan fungsi paru-paru sambil meminimumkan ancaman penyakit akibat kerengsaan paru-paru akibat pencemaran.

Cuba periksa tahap pencemaran di persekitaran anda sebelum bersenam. Elakkan bersenam di luar ketika tahap pencemaran tinggi. Gabungkan juga dengan latihan pernafasan untuk paru-paru selama beberapa minit seperti teknik pernafasan dalam.

Selain itu, menjauhi asap rokok atau pembakaran sampah juga harus dilakukan sekiranya anda sering bersenam di luar.

5. Mengawal batuk

Batuk adalah salah satu cara yang paling semula jadi untuk membersihkan paru-paru. Namun, jika anda dapat mengawal batuk anda sendiri, kahak berlebihan dan zarah kotor di paru-paru dapat diangkat dan dikeluarkan dengan berkesan tanpa perlu kehabisan tenaga kerana batuk yang berterusan.

Berikut adalah langkah-langkah membersihkan paru-paru kahak dengan menggunakan kaedah batuk yang berkesan:

  • Duduk dalam posisi tegak dan letakkan kaki di lantai.
  • Lipat lengan ke perut anda
  • Tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung anda
  • Tarik nafas perlahan sambil bersandar ke hadapan
  • Cuba batuk 2-3 kali semasa anda menghembuskan nafas dengan mulut sedikit terbuka.
  • Tarik nafas lagi.
  • Rehat dan ulangi hanya jika perlu.

6. Elakkan merokok

Pelbagai bahan toksik dalam rokok boleh membahayakan kesihatan paru-paru. Merokok menyebabkan pelbagai penyakit pernafasan seperti bronkitis kronik atau COPD serta memperburuk jangkitan pada saluran pernafasan.

Oleh itu, jika anda seorang perokok aktif, pertimbangkan untuk mulai berhenti merokok sebagai cara membersihkan paru-paru.

Lebih buruk lagi, merokok bukan sahaja buruk untuk kesihatan anda, tetapi juga boleh mempengaruhi orang lain yang berada di dekat anda. Dengan meninggalkan tabiat merokok, organ lain di dalam badan selain paru-paru juga dapat menjadi lebih sihat.

Cara menjaga kebersihan paru-paru seperti di atas sebenarnya mudah dilakukan, tetapi akan menjadi sukar sekiranya anda tidak berkomitmen kuat untuk melaksanakannya.

Sekiranya anda terdedah kepada pencemaran udara yang cukup tinggi sehingga anda mengalami pelbagai masalah pernafasan seperti sesak nafas, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor.

Recent Posts