Kenali Tanda-tanda Tidak Selamat dan Cara Mengatasinya -

Setiap orang pasti mengalami rasa tidak selamat, keraguan diri, untuk merasa tidak selamat. Sekiranya diambil secara literal, tidak selamat bermaksud rasa tidak selamat, ini mungkin disebabkan oleh keadaan dan keadaan anda sendiri, atau kerana kehadiran orang lain di sekitar anda. Bagaimanapun, sungguh tidak selamat mempunyai makna yang sama dalam dunia perubatan? Lihat penjelasan tentang apa yang dimaksudkan tidak selamat, Apakah penyebab timbulnya perasaan ini dan bagaimana mengatasinya di bawah.

Apa itu tidak selamat?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, hampir semua orang merasa tidak selamat. Bahkan orang yang kelihatan sangat yakin, mungkin mempunyai perasaan ini. Biasanya, perasaan initimbul kerana perasaan tidak selamat yang selalu dirasakan, dapat dari satu aspek ke berbagai aspek kehidupan.

Perisa tidak selamat boleh mempengaruhi seseorang dalam menjalin hubungan dengan orang lain untuk melakukan kerja harian. Orang yang mempunyai perasaan inimungkin mereka akan sering menukar pasangan kerana mereka merasakan bahawa pasangan mereka boleh meninggalkan mereka pada bila-bila masa untuk semua kekurangan mereka.

Perasaan ini juga dapat menyebabkan seseorang tidak menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, kerana dia terlalu sibuk dengan perasaan tidak mencukupi dan ketidakcekapan yang sebenarnya hanya dapat terjadi di kepalanya.

Ya, perasaan ini membuat orang cenderung untuk berfikir negatif mengenai pelbagai aspek dalam hidupnya. Bermula dari merasa tidak layak untuk bergaul dengan kumpulan tertentu, tidak dapat mencapai tujuan hidupnya, tidak diterima dalam masyarakat, dan tidak ada yang memberinya sokongan.

Sering kali, perasaan tidak selamat Ia juga hadir dengan kegelisahan. Apabila anda merasa tidak selamat Dengan cabaran dalam hidup, anda mungkin juga merasa takut, bimbang, dan meragukan diri sendiri.

Ini menjadikan anda cenderung untuk tidak menghadapi pelbagai situasi atau keadaan yang berpotensi menyebabkan tekanan. Sebabnya, pada masa itu anda merasakan anda tidak mempunyai keberanian dan kemampuan untuk menghadapinya.

Pelbagai punca perasaan tidak selamat

Kemudian apa tidak selamat boleh tiba-tiba muncul tanpa sebab? Sudah tentu tidak. Perasaan ini mungkin timbul kerana sesuatu di masa lalu yang membuat keyakinan diri berkurang atau bahkan hilang sama sekali. Berikut adalah beberapa keadaan yang mungkin menyebabkan anda merasa tidak selamat:

1. Terlalu fokus pada kekurangan anda sendiri

Setiap orang mempunyai kekuatan dan kelemahan, dan tidak ada yang dilahirkan sempurna di dunia ini. Malangnya, tidak semua orang dapat berfikir seperti itu, bahkan anda mungkin termasuk orang yang tidak dapat menerima kenyataan ini.

Daripada mencintai diri sendiri dengan kekuatan anda, anda memilih untuk fokus pada kelemahan tersebut. Ini kemudian mendorong anda untuk berusaha memperbetulkan diri anda sehingga terlalu mengkritik diri sendiri.

Dari situlah timbulnya perasaan tidak selamat, kerana ada rasa takut bahawa orang lain akan menyedari kekurangan ini dan memberikan kritikan seperti anda mengkritik diri sendiri.

2. Keperluan untuk mendapat pujian dari orang lain

Siapa yang tidak suka dipuji? Anda pasti akan merasa bahagia dan lebih yakin apabila diberi pujian oleh orang lain. Sebenarnya, tidak ada masalah dengan pujian yang diberikan oleh orang lain.

Namun, jika anda hanya merasa yakin setelah dipuji, ini boleh menimbulkan perasaan tidak selamat. Sebabnya, anda hanya percaya pada kekuatan anda, percaya pada diri sendiri, setelah orang lain mengesahkan atau mengakuinya.

Sementara itu, jika orang lain tidak menyatakan pujian seperti yang diharapkan, anda akan merasa tidak selamat dan meragui kelebihan yang ada pada diri mereka. Sebenarnya, untuk mempercayai dan mempercayai kelebihan yang anda ada, anda tidak perlu mendapatkan pengesahan terlebih dahulu daripada orang lain.

3. Corak keibubapaan yang salah

Menurut artikel yang diterbitkan dalam Psychalive, corak keibubapaan anda dari usia muda memainkan peranan besar dalam sama ada perasaan anda muncul atau tidak tidak selamat.

Perasaan ini dapat timbul jika ibu bapa anda terbiasa memberikan kritikan kepada anda sejak kecil. Sebenarnya, kebiasaan ibu bapa mengkritik diri sendiri di hadapan anak-anak mereka juga berpotensi untuk memancarkan perasaan tidak selamat ia kepada anak.

Satu contoh, ibu bapa berkata, "Anda tidak boleh melakukannya?" boleh mencetuskan anda untuk mengkritik diri anda dengan cara yang sama seperti anda semakin tua. Seolah-olah memberikan contoh bahawa ini wajar dilakukan.

Cara menangani perasaan tidak selamat

Walaupun normal dan mesti dialami oleh semua orang, itu tidak bermaksud perasaan ini baik untuk dijaga. Oleh itu, cubalah yang terbaik untuk menentang tidak selamat setiap kali perasaan itu menghantui fikiran anda. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan rasa tidak selamat yang sering timbul:

1. Cari dan selesaikan punca masalah

Untuk menghilangkan perasaan ini, cari tahu apa sumber pemikiran ini. Sekiranya anda mengetahui punca kemunculannya tidak selamat, Anda pasti akan merasa lebih senang untuk mengatasinya dan menyelesaikannya.

Sebagai contoh, jika perasaan ini disebabkan oleh sesuatu yang berlaku pada masa lalu, cubalah untuk mengatasinya terlebih dahulu. Di samping itu, jika perasaan ini timbul kerana terlalu sering mendengarkan kritikan yang tidak berasas dari orang lain, lebih baik menghindari orang itu sehingga mereka juga bebas dari perasaan. tidak selamat.

2. Fokus pada kekuatan anda

Daripada menumpukan pada kelemahan anda, fokus pada kekuatan anda. Sekiranya perlu, ubah fikiran anda mengenai kekurangan ini. Maksudnya, jangan menganggapnya sebagai kelemahan, dan jadikan ia sebagai kelebihan. Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda untuk menghilangkan perasaan tidak selamat.

3. Lakukan terapi jika diperlukan

Sekiranya ternyata tidak selamat apa yang anda miliki tidak hilang, cubalah menjalani terapi yang mungkin memberi kesan positif kepada diri anda. Terapi ini tidak selalu dikongsi dengan pakar, tetapi anda juga boleh melakukannya sendiri di rumah.

Salah satu contohnya, menulis perasaan tidak selamat yang anda alami setiap hari. Tuangkan perasaan itu ke dalam tulisan. Biasanya, menulis dapat membantu anda "melepaskan" perasaan negatif yang mungkin timbul, termasuk perasaan tidak selesa ini.

Recent Posts