Sakit Kepala: Punca, Gejala, dan Cara Mengatasinya

Hampir semua orang mengalami sakit kepala, termasuk sakit kepala di bahagian depan. Dikutip dari Healthline, sakit kepala depan berlaku ketika anda merasa sakit ringan hingga teruk di dahi atau kawasan kuil. Sakit kepala jenis ini juga berulang dari semasa ke semasa, disebut sebagai episodik, atau boleh menjadi kronik (tahan lama). Artikel ini akan membahas semua sebab, gejala, dan cara mengatasi sakit kepala di bahagian depan.

Pelbagai penyebab sakit kepala frontal

Sakit kepala di dahi boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan kesihatan tertentu. Berikut adalah pelbagai keadaan yang boleh menjadi penyebab sakit kepala di bahagian depan.

1. Sakit kepala yang tegang (sakit kepala ketegangan)

Sakit kepala tegang adalah salah satu penyebab sakit kepala dahi yang paling biasa. Sakit kepala yang tegang sering disebut sebagai sakit kepala setiap hari kerana mereka sering terjadi.

Sakit kepala yang tegang terasa di seluruh kepala. Walau bagaimanapun, kesakitan biasanya bermula di bahagian depan kepala, pelipis, atau di belakang mata sebelum merebak ke bahagian kepala yang lain.

Kesakitan ini dicirikan oleh sensasi seperti kepala diikat rapat sehingga menimbulkan perasaan seperti tekanan.

Gejala ini juga disertai dengan gejala lain seperti kelembutan kepala, kulit kepala, dan otot di leher, muka dan bahu.

Keterukan keadaan ini boleh berbeza-beza dari orang ke orang, mulai dari ringan hingga agak parah. Kesakitan boleh berlangsung dari 30 minit hingga beberapa jam. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, rasa sakit dapat bertahan hingga beberapa hari. Sebenarnya, sakit ini mungkin muncul beberapa kali dalam sebulan.

Keadaan ini boleh dipicu oleh tekanan, kegelisahan, dan juga keletihan fizikal. Anda mungkin mengalami sakit kepala yang tegang apabila anda merasa sangat letih. atau apabila anda mengalami gangguan muskuloskeletal di kawasan leher.

Selain itu, kebiasaan mengamalkan postur tubuh yang lemah juga dapat meningkatkan potensi anda untuk mengalami sakit kepala ini.

2. Penyakit mata yang letih

Bukan hanya datang dari jenis sakit kepala, sakit kepala di bahagian depan juga boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan yang lain. Salah satunya ialah keletihan mata.

Biasanya, apabila anda mengalami keletihan mata, anda juga akan merasa sakit kepala di hadapan. Gejala kesakitan yang anda alami tidak jauh berbeza dengan ketegangan sakit kepala.

Rasa sakit mungkin disebabkan oleh astigmatisme, masalah penglihatan, atau kedua-duanya.

Keletihan mata boleh disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk menggunakan mata anda untuk menatap skrin komputer dalam jangka masa yang lama.

Di samping itu, perkara lain adalah menumpukan perhatian pada melihat sesuatu untuk waktu yang agak lama, tekanan, dan kebiasaan mengamalkan postur tubuh yang buruk.

3. Sakit kepala kluster

Sakit kepala lain yang boleh menjadi penyebab sakit kepala frontal adalah sakit kepala kluster. Walaupun agak jarang berlaku, jika anda mengalami sakit kepala jenis ini, kepala anda akan terasa sangat sakit.

Biasanya, rasa sakit akan dirasakan di satu bahagian kepala, di sekitar mata, pelipis, atau bahagian depan kepala.

Kesakitan ini biasanya muncul secara tiba-tiba tanpa amaran atau gejala semakin kuat. Kemudian, kesakitan ini dapat bertahan selama beberapa jam.

Sekiranya kesakitan ini berlaku, anda mungkin mengalaminya lebih dari sekali sehari. Kesakitan ini boleh berlangsung selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan dan akan muncul pada masa yang sama setiap hari.

Keadaan ini biasanya dicirikan oleh pelepasan dari hidung dan hidung akan terasa seperti tersumbat.

Selain itu, mata anda akan membengkak atau terkoyak secara berterusan. Anda juga akan cenderung bergerak dan kelihatan tidak dapat bertahan.

Masih belum jelas apa yang menyebabkan sakit kepala kluster. Namun, kemungkinan keadaan ini adalah keadaan yang diturunkan oleh ahli keluarga anda dari masa ke masa atau penyakit keturunan.

Walaupun begitu, merokok dan minum alkohol boleh menjadi pencetus sakit kepala ini.

4. Sakit kepala sinus

Sinus boleh menjadi jengkel kerana jangkitan atau alahan. Keadaan ini dikenali sebagai sinusitis. Apabila ini berlaku, sinus akan membengkak dan menyebabkan sakit kepala depan dan pipi, mata, dan kepala anda akan terasa lembut.

Untuk membezakan sakit kepala frontal akibat sinusitis atau sakit kepala yang lain, anda mesti memahami gejala yang mungkin muncul jika anda menghidap sinusitis.

Sinusitis biasanya disertai oleh demam atau selesema. Walau bagaimanapun, kedua-dua keadaan ini akan hilang dengan sendirinya setelah beberapa ketika.

5. Migrain

Migrain adalah salah satu jenis sakit kepala yang berpotensi menyebabkan sakit kepala. Sebabnya, walaupun simptom migrain yang dialami oleh orang boleh berbeza, rasa sakit yang dialami oleh penderita migrain sering timbul dari pelipis.

Kesakitan pada mulanya akan berpusat di satu kuil, dan kemudian merebak ke kuil yang lain. Sekiranya anda tidak mengambil ubat, migrain boleh berlangsung dari empat hingga dua puluh empat jam.

Gejala migrain lain adalah keletihan, kemurungan, mual, muntah, kepekaan terhadap cahaya atau bunyi. Selain itu, mata dan hidung anda akan menghasilkan lebih banyak air daripada biasa.

6. Arteritis temporal (arteritis sel gergasi)

Arteritis temporal adalah keadaan di mana saluran darah yang menuju ke bahagian luar kepala menjadi radang. Biasanya, keadaan ini dicirikan oleh kesakitan yang berterusan.

Kesakitan ini biasanya akan terasa sangat, sangat menyakitkan di kuil. Sebab itu, keadaan ini juga boleh menyebabkan sakit kepala. Walaupun begitu, keadaan ini masih jarang berlaku pada orang di bawah usia 50 tahun.

Tanda dan gejala sakit kepala frontal

Perkara yang biasanya akan anda rasakan ketika sakit kepala depan adalah seperti sesuatu yang menekan pada kedua-dua bahagian depan bahagian atas kepala. Rasa sakit atau sakit terasa ringan, sederhana, hingga parah.

Bukan hanya itu, gejala yang dirasakan adalah bahagian tubuh yang lebih sensitif seperti otot kepala, kulit kepala, dan bahu.

Gejala sakit kepala ketegangan:

 • Rasa sakit berterusan di seluruh kepala.
 • Kesakitan sering bermula dari dahi, pelipis, dan belakang mata.
 • Sensitiviti di sekitar kepala, kulit kepala, muka, leher dan bahu.
 • Rasa sesak atau tekanan di kepala.

Gejala sakit kepala kluster:

 • Ada perasaan gelisah.
 • Pelepasan dari hidung.
 • Hidung menjadi tersumbat.
 • Mata menjadi berair dan boleh membengkak.

Gejala sakit kepala sinus:

 • Tubuh terasa sakit, kepala sakit dan berdenyut-denyut, dan sakit ketika kepala bergerak.
 • Terdapat cecair di hidung
 • Demam dengan kesesakan hidung.
 • Sakit gigi

Gejala sakit kepala frontal kerana arteritis temporal:

Keadaan ini dicirikan oleh sakit kepala yang teruk dan berulang di kawasan kuil. Di samping itu, gejala lain adalah:

 • Sakit ketika mengunyah atau bercakap.
 • Penglihatan kabur.
 • Berat turun.
 • Sakit otot.
 • Badan menjadi letih dengan lebih mudah.

Cara mengatasi sakit kepala depan dengan berkesan

Sakit kepala frontal cenderung mengganggu kelancaran aktiviti harian anda. Oleh itu, kesakitan ini mesti diatasi. Terdapat banyak rawatan alternatif yang boleh anda lakukan untuk merawat keadaan ini.

Biasanya, keberkesanan rawatan sakit kepala ini ditentukan oleh penyebabnya.

Berikut adalah beberapa jenis rawatan untuk sakit kepala frontal yang boleh anda cuba.

1. Penggunaan dadah

Terdapat banyak pilihan ubat yang boleh anda beli di kaunter farmasi atau ubat yang diresepkan oleh doktor untuk melegakan sakit kepala. Namun, setiap penyebabnya mempunyai jenis ubat yang berbeza, seperti berikut.

 • Ibuprofen dan acetaminophen adalah penghilang rasa sakit yang boleh digunakan untuk merawat kesakitan sakit kepala ketegangan, migrain, dan gejala selesema dan selesema yang menyebabkan sinusitis.
 • Ubat Triptan, seperti sumatriptan, dapat digunakan untuk mengobati migrain dan sakit kepala cluster akut.
 • penyekat saluran kalsium, topiramate, melatonin, terapi oksigen, dan litium dapat digunakan untuk merawat sakit kepala cluster.
 • Ubat antibiotik boleh digunakan untuk merawat jangkitan bakteria yang menyebabkan sinusitis.
 • Antihistamin boleh digunakan untuk merawat alahan yang juga boleh menyebabkan sinusitis.
 • Kortikosteroid, dapat digunakan untuk mengobati sakit kepala cluster dan arteritis temporal. Pada pesakit dengan arteritis temporal, penggunaan ubat ini mungkin berlangsung dari satu hingga dua tahun, bergantung pada keadaannya.

2. Penggunaan cermin mata atau kanta lekap

Memandangkan salah satu penyebab sakit kepala depan adalah keletihan mata, keadaan ini dapat diatasi jika anda menggunakan cermin mata atau kanta lekap.

Terutama jika penyebab mata letih anda adalah keadaan mata seperti astigmatisme dan gangguan penglihatan.

3. Akupunktur

Akupunktur boleh menjadi salah satu penghilang sakit kepala di bahagian depan. Khususnya, kesakitan yang timbul akibat sakit kepala ketegangan. Akupunktur biasanya dilakukan dengan menggunakan jarum yang sangat nipis.

Jarum ini dapat memberikan rasa sakit dan ketidakselesaan. Walau bagaimanapun, teknik ini dianggap dapat menghilangkan kesakitan buat sementara waktu.

4. Urut

Anda boleh mengurut sendiri jika anda betul-betul tahu mengurut dengan betul dan betul. Namun, jika tidak, anda boleh meminta seseorang yang lebih mahir untuk membantu menghilangkan sakit kepala.

Urutan urut memang boleh membuat anda lebih santai. Selain itu, urut juga dapat mengurangkan tekanan dan ketegangan.

Bukan hanya itu, urut dapat mengurangkan sakit kepala depan jika dilakukan pada otot yang lemah di bahagian belakang kepala, leher, atau bahu.

Cara mencegah sakit kepala di bahagian depan

Selain merawat, anda juga dapat mencegah timbulnya sakit kepala depan. Bagaimana untuk? Sudah tentu ada banyak cara yang mungkin anda lakukan, misalnya dengan mengubah gaya hidup biasa anda.

Terdapat beberapa gaya hidup sihat yang boleh anda amalkan dalam kehidupan seharian untuk mengurangkan kemungkinan sakit di bahagian depan kepala.

1. Cukup rehat

Cuba kurangkan kebiasaan bangun lewat, kerana kurang tidur dapat memicu sakit kepala, termasuk sakit kepala di dahi.

Bayangkan jika otak anda terpaksa bekerja berjam-jam dan tidak mempunyai masa yang cukup untuk berehat. Oleh itu, tidur adalah aktiviti penting dan tidak boleh dipandang rendah.

Tidurlah pada waktu yang sama setiap hari dan pastikan anda cukup tidur. Waktu yang sesuai untuk tidur bagi orang dewasa ialah 6-8 jam sehari.

Elakkan juga keinginan untuk tidur lebih lama daripada waktu yang ideal kerana terlalu banyak tidur juga dapat memberi kesan sakit kepala yang sama.

2. Bersenam secara berkala

Untuk mengelakkan sakit kepala, termasuk sakit kepala, Anda dapat melakukan kebiasaan bersenam. Tabiat ini akan terasa lebih segar dan segar. Rasa mudah letih mungkin timbul kerana anda malas bersenam.

Anda tidak perlu melakukan senaman berat untuk tetap cergas. Contohnya, anda boleh melakukan sukan seperti berjalan kaki, berenang dan menunggang basikal. Lakukan senaman yang sederhana tetapi kerap.

Jangan lupa memanaskan badan setiap kali anda bersenam. Kerana, senaman yang terlalu berat dan terlalu cepat sebenarnya boleh menyebabkan sakit kepala, termasuk sakit kepala.

3. Amalkan postur badan yang baik

Hampir setiap orang mempunyai kebiasaan mengamalkan postur badan yang buruk.

Sebenarnya, berkomitmen untuk selalu mengamalkan postur badan yang baik dapat mengurangkan kemungkinan otot anda mengalami tekanan.

Salah satu contoh postur yang baik ialah berdiri tegak dan menghadap ke hadapan ketika berdiri. Kemudian, tarik otot perut dan punggung anda agar tidak melonggarkan.

4. Mengawal tekanan

Tekanan adalah salah satu penyebab sakit kepala. Tekanan biasanya dipicu oleh terlalu banyak pemikiran yang terkumpul. Sekiranya anda merasa tertekan kerana banyak perkara yang harus anda hadapi dan hadapi, cubalah mengurangkan tekanan dengan merancang.

Contohnya, anda merancang apa yang anda mahu lakukan pada hari itu dan bagaimana menguruskan masa anda dengan baik.

Sekiranya anda dapat mengurangkan perkara-perkara yang berpotensi menyebabkan tekanan, maka anda dapat mengurangkan kemungkinan tekanan. Ini secara automatik akan mengelakkan sakit kepala.

5. Sapukan diet yang sihat

Makan makanan yang sihat tentunya mempunyai banyak faedah, termasuk mengurangkan potensi sakit kepala.

Bukan hanya itu, dengan makan makanan sihat anda dapat mencegah masalah kesihatan seperti kehilangan tulang, tekanan darah tinggi, dan diabetes.

Keadaan ini boleh menyebabkan arteritis temporal. Tingkatkan pengambilan makanan sihat seperti buah dan sayur segar, bijirin penuh, dan daging dan ikan. Hadkan pengambilan garam, gula, dan alkohol.

6. Kurangkan menatap skrin terlalu lama

Selain menyebabkan keletihan mata, menatap skrin telefon bimbit atau komputer terlalu lama boleh menyebabkan sakit kepala di dahi. Oleh itu, anda harus mengurangkan aktiviti ini.

Sekiranya anda terpaksa melakukannya kerana tuntutan kerja, lakukanlah dengan berehat setiap beberapa kali. Contohnya, setiap kali anda melihat skrin selama 20 minit, perhatikan sesuatu yang jauh selama 20 saat.

Juga, atur pencahayaan skrin komputer atau telefon anda agar tidak membuat mata anda bekerja lebih keras ketika melihatnya.

Sakit kepala jenis ini tidak boleh dipandang ringan, terutamanya jika kesakitan telah menyebabkan rasa tidak selesa atau mengganggu aktiviti harian.

Sekiranya ini berlaku, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found