11 Manfaat Tahu, Termasuk Mencegah Sembelit Terhadap Kanser

Bagi orang Indonesia, makan tahu telah menjadi kebiasaan harian. Penggunaan tauhu boleh menjadi makanan tambahan atau makanan ringan pada masa lapang. Rasanya yang sedap menjadikannya disukai oleh banyak orang. Selain rasa yang enak, tahu juga mengandungi nutrien yang dapat memberikan pelbagai khasiat dan kebaikan untuk kesihatan tubuh anda. Apakah mereka?

Kandungan nutrien dalam tahu

Tahu adalah makanan yang diperbuat daripada kacang soya. Untuk membuat tauhu, anda perlu merendam kacang soya, rebus sehingga ia menjadi susu. Kemudian, susu kedelai dimasak semula dan ditambahkan agen pemekat yang dipanggil koagulan untuk membentuknya.

Di Indonesia, terdapat pelbagai jenis tahu. Sebilangannya berwarna putih, kuning, atau coklat. Kemudian ada tahu yang mempunyai tekstur yang padat, lembut, dan sangat lembut seperti sutera, jadi ia mempunyai nama tahu sutera.

Apa pun bentuknya, tahu mempunyai pelbagai kandungan nutrien yang baik untuk kesihatan anda. Berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia yang diterbitkan oleh Kementerian Kesehatan, berikut adalah kandungan gizi dalam 100 gram tahu mentah:

 • Air: 82.2 gram
 • Kalori: 80 kal
 • Protein: 10.9 gram
 • Lemak: 4.7 gram
 • Karbohidrat: 0.8 gram
 • Serat: 0.1 gram
 • Kalsium: 223 mg
 • Fosforus: 183 mg
 • Zat besi: 3.4 mg
 • Natrium: 2 mg
 • Kalium: 50.6 mg
 • Tembaga: 0.19 mg
 • Zink (zink): 0.8 mg
 • Beta Karotena: 118 mcg
 • Tiamin (vitamin B1): 0.01 mg
 • Riboflavin (vitamin B2): 0,08 mg
 • Niacin: 0.1 mg

Dari pelbagai kandungan nutrisi di atas, tauhu terkenal sebagai sumber protein sayuran yang baik untuk tubuh. Sebenarnya, makanan ini sering menjadi sumber protein untuk vegetarian kerana dikatakan dapat menggantikan keperluan pemakanan yang diperoleh dari daging.

Walau bagaimanapun, kandungan nutrien tauhu bukan hanya itu. Ia juga penting, tauhu mengandungi fitoestrogen (fitoestrogen), iaitu isoflavon. Kandungan ini berasal dari kacang soya yang merupakan bahan asas tauhu.

Selain nutrien di atas, tahu juga mengandungi mineral lain, seperti magnesium, selenium, atau mangan. Bukan hanya itu, tauhu juga termasuk makanan yang rendah kalori, lemak tepu, dan kolesterol, dan tinggi lemak tak jenuh ganda.lemak tak jenuh ganda).

Pelbagai manfaat tauhu untuk kesihatan anda

Berdasarkan kandungan nutrien ini, berikut adalah faedah atau khasiat yang dapat anda perolehi dari penggunaan tauhu:

1. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Kandungan isoflavon dalam tahu mempunyai sifat antioksidan yang dapat mengurangi keradangan pada saluran darah. Bukan hanya itu, kandungan serat dalam tauhu dapat membantu menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL). Oleh itu, seseorang yang kerap makan tahu dan membatasi pengambilan daging mempunyai risiko hipertensi dan penyakit jantung yang lebih rendah.

2. Merendahkan risiko barah payudara

Fitoestrogen sebagai penyebab barah payudara sering dikaitkan kerana ramuan ini dikatakan serupa dengan hormon estrogen wanita. Walau bagaimanapun, kesan kandungan ini tidak selalu sama dengan estrogen. Dilaporkan dari NutritionFacts.org, fitoestrogen dalam kacang soya dan produknya sebenarnya mempunyai kesan antiestrogenik pada tisu badan sehingga dapat mengurangkan risiko barah payudara.

3. Mengurangkan risiko barah prostat

Bukan hanya barah payudara, pengambilan tahu secara berkala juga dapat membantu mengurangkan risiko barah prostat. Sama seperti barah payudara, anda boleh mendapat faedah ini kerana kandungan fittoestrogen (isoflavon) dalam tahu. Namun, tidak hanya itu, kandungan selenium dalam tahu juga mempunyai sifat antioksidan yang dapat mencegah kerosakan sel yang menyebabkan barah prostat.

4. Menurunkan risiko barah saluran pencernaan

Kandungan isoflavon juga diyakini dapat mengurangi risiko barah pada saluran pencernaan, seperti barah perut dan barah kolorektal. Salah satu buktinya ialah kajian 2016 mengenai Jurnal pemakanan Eropah. Menurut kajian, pengambilan soya dan produknya yang lebih tinggi dikaitkan dengan penurunan risiko kanser sistem pencernaan sebanyak 7 peratus.

5. Mencegah kegemukan

Tahu adalah makanan rendah kalori. Oleh itu, jenis makanan ini sesuai untuk anda yang menurunkan berat badan. Selain itu, tauhu juga terbukti cukup kenyang, jadi makan makanan ini dapat membantu mencegah makan berlebihan. Ini dapat membantu mencegah kegemukan dan masalah berkaitan dengan berat badan yang lain.

6. Melancarkan sistem pencernaan

Kacang soya dan produknya, termasuk tauhu, kaya dengan serat yang dapat membantu meningkatkan sistem pencernaan anda. Dilaporkan dari Mayo Clinic, makanan berserat tinggi dapat membantu mengawal pergerakan usus, sehingga dapat menghindari penyakit sistem pencernaan, terutama sembelit. Bukan hanya itu, kandungan serat dalam tahu juga mempunyai sifat untuk menghilangkan gejala sindrom iritasi usus (IBS).

7. Mengurangkan risiko diabetes jenis 2

Serat dalam kacang soya dan tauhu juga dapat membantu mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Selain itu, beberapa kajian juga mendapati bahawa isoflavon dalam tahu dapat mengawal kadar gula dalam darah dan mencegah ketahanan insulin. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanannya.

8. Melegakan gejala menopaus

Pada wanita, manfaat makan tahu bukan sahaja dapat mengurangkan risiko barah payudara, tetapi juga dapat membantu melegakan gejala menopaus, seperti: kilat panas. Ini mungkin disebabkan oleh kandungan fitoestrogen dalam tahu. Sebenarnya, kesan fitoestrogen ini serupa dengan terapi penggantian hormon, walaupun memerlukan lebih lama untuk mendapatkan faedahnya.

9. Menurunkan risiko osteoporosis

Tahu juga kaya dengan kalsium. Sebenarnya, sebenarnya, kalsium dalam satu hidangan tauhu atau sebanyak 4 ons adalah sama dengan kandungan kalsium dalam 8 ons susu lembu. Oleh itu, pengambilan tauhu dapat membantu meningkatkan kesihatan tulang. Sebenarnya, kandungan kalsium bersama isoflavon dalam tauhu juga dapat mengurangkan risiko osteoporosis pada wanita pascamenopause.

10. Menjaga fungsi otak

Kandungan isoflavon dalam kacang soya dan produknya, termasuk tahu, juga mempunyai kesan positif pada otak, terutama pada fungsi kognitif atau memori. Berdasarkan kajian 2014 di jurnal kematangan, Kesan neuroprotektif sebatian fitoestrogen telah terbukti mempengaruhi fungsi kognitif pada haiwan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan keberkesanannya pada manusia.

11. Meningkatkan keanjalan kulit

Kelebihan isoflavon atau fitoestrogen dalam tauhu juga dapat dilihat pada kulit anda. Beberapa kajian mendapati bahawa kandungan isoflavon ini dapat mengurangkan tanda-tanda penuaan kulit, seperti kedutan dan perubahan warna kulit. Selain itu, kandungan ini juga dapat membantu mengekalkan keanjalan kulit anda.

Petua menyimpan tauhu agar pemakanannya terjaga

Tahu yang anda beli dari pasar raya atau pasar sebenarnya sudah dalam keadaan matang kerana telah melalui proses mendidih. Sebenarnya, anda boleh menggunakan tauhu secara langsung.

Cuma, anda mesti terlebih dahulu membuang air dalam bungkusan tauhu, dan membersihkan tauhu dengan air rebus. Anda boleh melakukan ini untuk mengelakkan pencemaran bakteria yang mungkin masih tersekat.

Sekiranya anda tidak memakannya sebaik sahaja membeli, anda boleh menyimpan tahu dalam bungkusan. Seperti yang dilaporkan oleh Eatfresh.org, tahu mentah boleh disimpan di dalam peti sejuk. Mengenai keadaan ini, tahu boleh bertahan sehingga seminggu, jadi anda masih boleh memakannya di kemudian hari.

Untuk menjadikannya lebih tahan lama, anda juga boleh membeku tahu di dalamnya peti sejuk beku dan boleh bertahan sehingga lima bulan. Dengan kaedah penyimpanan ini, anda boleh memasak tahu bila-bila masa yang anda mahukan dengan pelbagai resipi tahu yang sedap dan sihat.

Keperluan Kalori

Recent Posts