Makan Kulit Jeruk, Inilah Khasiat dan Kesan Sampingan untuk Kesihatan

Berbeza dengan daging buah yang manis dan menyegarkan, kulit jeruknya terasa masam dan pahit sehingga tidak biasa dikonsumsi. Inilah sebabnya mengapa kulit jeruk lebih kerap digunakan dalam bentuk parut untuk menambahkan rasa dan aroma pada hidangan. Namun, bolehkah anda makan buah dan kulit jeruk pada masa yang sama?

Kebaikan makan kulit jeruk

Makan kulit jeruk mungkin terdengar aneh, memandangkan tekstur dan rasanya yang tidak biasa. Namun, kulit oren pada dasarnya selamat dimakan. Kulit jeruk juga dapat memberikan faedah berikut:

1. Menjaga kesihatan jantung

Kandungan nutrien tertinggi dalam kulit jeruk adalah serat, vitamin, dan mineral. Seratus gram kulit jeruk mengandungi 11 gram serat, sementara satu sudu kulit jeruk mengandungi 3 kali jumlah vitamin C dari daging.

Melancarkan kajian di jurnal Kemajuan dalam Pemakanan , diet tinggi serat dan vitamin C bermanfaat untuk kesihatan jantung. Serat dapat menurunkan kolesterol, sementara vitamin C melindungi jantung dan saluran darah dari kerusakan akibat radikal bebas.

2. Mengurangkan risiko pelbagai penyakit

Kulit oren kaya dengan sebatian antioksidan yang disebut polifenol. Sebatian ini mampu melindungi sel tubuh dari kerusakan dan radang radikal bebas. Polifenol juga dapat mencetuskan tindak balas sistem imun dan merangsang pertumbuhan sel.

Berkat faedah ini, memakan kulit jeruk dipercayai dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit. Ini termasuk penyakit jantung, masalah pencernaan, penurunan fungsi saraf, diabetes jenis 2, radang pankreas, dan beberapa jenis barah.

3. Menjaga kesihatan gigi

Kulit oren mengandungi sebatian dan mineral antibakteria seperti fosforus dan kalsium. Sebatian antibakteria berguna untuk mencegah pembentukan plak dan rongga, sementara fosforus dan kalsium diperlukan untuk mengekalkan tulang dan gigi yang sihat.

Tidak hanya itu, kulit jeruk juga mempunyai sebatian yang disebut limonena. Limonene diduga dapat memutihkan gigi secara semula jadi, kerana sebatian ini melarutkan kotoran yang melekat pada permukaan gigi.

Kesan sampingan memakan kulit jeruk

Kulit jeruk memberikan tubuh anda serat, vitamin, dan bahkan pelbagai sebatian yang dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit. Walau bagaimanapun, pengambilan kulit jeruk dalam jumlah besar juga tidak digalakkan kerana alasan berikut:

1. Mengandungi racun perosak

Sekiranya anda memakan kulit jeruk secara berlebihan, anda juga berisiko terkena sejumlah besar racun perosak. Pendedahan terhadap racun perosak dalam jangka masa panjang boleh mengganggu fungsi hormon, bahkan dianggap meningkatkan risiko barah.

Jadi, hadkan pengambilan kulit jeruk agar tidak terlalu banyak atau terlalu kerap. Selain itu, jangan lupa mencuci jeruk dengan air suam sebelum makan untuk mengurangkan racun perosak yang melekat.

2. Rasa dan teksturnya pelik

Ini mungkin sebab mengapa tidak ramai orang suka makan kulit jeruk. Kulit oren mempunyai tekstur yang keras dan kering sehingga sukar dikunyah. Rasanya pahit sehingga tidak menyelerakan.

3. Sukar dicerna

Kandungan serat yang tinggi dalam kulit jeruk bermanfaat, tetapi ini juga menjadikan kulit jeruk sukar dicerna. Sekiranya anda memakannya dalam jumlah banyak, kulit jeruk boleh menyebabkan sakit perut, kembung, dan rasa tidak selesa.

Kulit oren tidak hanya berguna untuk menambah rasa dan aroma hidangan. Dengan memakannya, anda juga dapat memperoleh serat, vitamin, mineral, dan pelbagai sebatian yang melindungi tubuh anda dari penyakit.

Walau bagaimanapun, perhatikan berapa banyak kulit jeruk yang anda makan. Untuk selamat, tambahkan sedikit kulit jeruk parut di dalam pinggan, oatmeal , salad atau teh panas. Jangan makan kulit jeruk jika perut anda terasa tidak selesa selepas itu.

Recent Posts