Co-Trimoxazole: Fungsi, Kesan Sampingan dan Dos •

Fungsi & Penggunaan

Untuk apa Cotrimoxazole digunakan?

Trimethoprim / sulfamethoxazole digunakan untuk merawat jangkitan serius seperti radang paru-paru (jangkitan paru-paru), bronkitis (jangkitan tiub yang menuju ke paru-paru), dan saluran kencing, telinga tengah, dan jangkitan usus.

Trimethoprim / sulfamethoxazole juga dikenal sebagai Co-trimoxazole atau Co-trimoxazole. Sebagai tambahan kepada penggunaan di atas, ubat ini juga digunakan untuk merawat cirit-birit.

Apakah peraturan untuk menggunakan Co-Trimoxazole?

Ambil trimethoprim / sulfamethoxazole seperti yang diperintahkan oleh doktor anda atau mengikut maklumat dalam risalah, sebagai contoh seperti berikut:

  • Ambil trimethoprim / sulfamethoxazole sama ada dengan atau tanpa makanan. Untuk mengurangkan gejala sakit perut, minum ubat ini dengan sedikit makanan.
  • Minum banyak cecair semasa mengambil ubat ini untuk mengurangkan risiko pembentukan kristal dalam air kencing.
  • Sebelum minum, trimethoprim / sulfamethoxazole dalam bentuk suspensi mesti digoncang terlebih dahulu
  • Gunakan sudu pengukur untuk mengukur dos penggantungan yang betul.
  • Elakkan menggunakan sudu teh atau sudu biasa untuk memberi ubat, kerana dosnya tidak tepat.
  • Minum ubat secara berkala dan berkala. Sekiranya anda terlupa mengambil dos, ambil secepat yang anda ingat. Sekiranya sudah hampir dengan masa untuk dos seterusnya, biarkan saja. Jangan mengambil dos berganda semasa mengambil trimethoprim / sulfamethoxazole
  • Jangan berhenti menggunakannya tanpa berunding dengan doktor anda. Menghentikan dos tanpa berunding dengan doktor anda akan meningkatkan kemungkinan jangkitan itu kembali dan bakteria akan tumbuh tahan terhadap antibiotik.

Bagaimana cara menyimpan Co-Trimoxazole?

Ubat ini harus disimpan pada suhu bilik dari cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan pada ubat, anda tidak boleh menyimpan ubat ini di bilik mandi atau di dalam peti sejuk beku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Lihat arahan penyimpanan pada pembungkusan produk anda, atau hubungi ahli farmasi anda. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ini ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Berunding dengan ahli farmasi anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found