Menyedari Peranan Neutrofil dalam Sistem Imun Manusia

Neutrofil adalah sejenis sel darah putih yang memainkan peranan penting dalam sistem imun anda. Tahap dalam darah yang lebih rendah atau lebih tinggi daripada biasa dapat menunjukkan keadaan di dalam badan anda. Apa maksudnya jika tahap neutrofil anda tidak normal? Bagaimana mengembalikannya ke jumlah normal? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa itu neutrofil?

Neutrofil adalah jenis sel darah putih yang paling banyak dan berfungsi untuk melindungi tubuh daripada jangkitan. Sel darah putih jenis ini dianggap sebagai "barisan pertahanan pertama" dalam sistem imun. Neutrofil membantu melawan jangkitan dengan menangkap dan memusnahkan mikroorganisma yang menyerang.

Seperti sel darah lain, sel darah putih jenis ini juga terbentuk di sumsum tulang. Setelah terbentuk di saraf tunjang, leukosit jenis ini siap untuk masuk ke tisu yang meradang atau dijangkiti melalui saluran darah.

Sel darah putih jenis ini akan terus melakukan rondaan untuk tanda-tanda jangkitan mikroba. Apabila dijangkiti jangkitan, neutrofil dengan cepat akan memerangkap dan membunuh benda asing yang menyerang badan.

Sel darah putih ini tidak bertahan lama di dalam badan. Setiap neutrofil mempunyai jangka hayat kurang dari satu hari, jadi sumsum tulang anda harus selalu membuat yang baru sebagai perlindungan terhadap jangkitan.

Bagaimana untuk memeriksa tahap neutrofil dalam darah?

Tahap neutrofil dalam sel darah putih anda dapat dikesan melalui ujian pembezaan darah yang meliputi pemeriksaan tahap setiap jenis sel darah putih. Ujian pembezaan darah juga dapat menunjukkan sel yang tidak normal dalam darah anda.

Ujian ini biasanya dilakukan untuk mendiagnosis jangkitan, anemia, atau leukemia. Ujian ini juga dapat digunakan untuk memantau apakah rawatan yang anda jalani berjalan dengan baik.

Sebarang jangkitan atau tekanan akut boleh meningkatkan jumlah sel darah putih anda dan membentuk keadaan yang disebut leukositosis. Kiraan sel darah putih yang tinggi mungkin disebabkan oleh keradangan, tindak balas imun, atau penyakit darah seperti leukemia.

Penting untuk diketahui bahawa peningkatan yang tidak normal dalam satu jenis sel darah putih dapat menyebabkan penurunan jumlah sel darah putih jenis lain.

Berapakah tahap normal neutrofil?

Dalam sel darah putih, kira-kira 40-60% terdiri daripada neutrofil. Jadi, jika jumlah sel darah putih (leukosit) dalam tubuh adalah 8.000, jumlah sel darah putih yang satu ini dianggarkan berjumlah 4,000 / mcL.

Dipetik dari American Cancer Society, nombor yang menggambarkan tahap sel darah putih jenis ini disebut kiraan neutrofil mutlak (ANC). Kiraan neutrofil normal berada dalam lingkungan 2,500-6,000 / mcL.

Sekiranya jumlahnya berada di bawah atau di atas tahap normal, anda mungkin mempunyai keadaan tertentu. Tahap rendah disebut neutropenia, sementara tahap di atas tahap normal disebut neutrophilia. Inilah penjelasannya.

Neutropenia

Neutropenia adalah keadaan apabila tahap neutrofil dalam darah kurang dari 1000 / mcL. Keadaan ini memberi anda risiko jangkitan yang lebih tinggi.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan neutropenia, seperti:

 • Kanser dan rawatannya
 • Dadah
 • jangkitan virus
 • Jangkitan bakteria yang teruk
 • Penyakit autoimun
 • Gangguan sumsum tulang
 • Anemia aplastik

Walau bagaimanapun, tahap rendah tidak semestinya anda mempunyai neutropenia. Tahap sel darah putih jenis ini boleh berbeza-beza dari hari ke hari, jadi anda perlu menjalani ujian berulang untuk mengesahkan keadaan anda.

Neutrofilia

Neutrofilia adalah keadaan apabila neutrofil dalam darah meningkat menjadi lebih dari 7,700 mcL dari jumlah kurang dari 11,000 mcL sel darah putih pada orang dewasa. Keadaan ini boleh disebabkan oleh:

 • Mempercepat pembentukan sel darah putih jenis ini
 • Pelepasan neutrofil yang dipercepat dari sumsum tulang ke dalam darah
 • Demarginasi neutrofil, yang merupakan pelepasan neutrofil di sepanjang saluran darah ke aliran darah
 • Mengurangkan aliran keluar neutrofil dari darah ke tisu badan

Secara amnya, penyebab utama neutrofil adalah jangkitan bakteria. Selain itu, faktor gaya hidup, seperti latihan berlebihan, tekanan, dan merokok juga dapat meningkatkan risiko neutrofil.

Pada bayi, peningkatan kadar sel darah putih dapat terjadi akibat jangkitan, rawatan dengan kortikosteroid, Sindrom Down, hingga akhir pemisahan tali pusat.

Rawatan untuk neutrofilia biasanya bergantung pada penyakit atau keadaan yang menyebabkannya. Rujuk doktor untuk mengetahui sebab dan rawatannya dengan lebih pasti.

Recent Posts