5 Keadaan Yang Menjadikan Bibir Anda Gatal Tiba-tiba

Gatal yang muncul di bibir tiba-tiba cukup membingungkan dan tidak selesa. Anda perlu mengetahui punca sebenar sehingga anda dapat mengambil langkah rawatan susulan yang paling tepat. Untuk mengetahui apa yang menyebabkan bibir gatal, berikut adalah ulasan.

Punca bibir gatal

1. Cheilitis kontak alahan

Chilitis kontak alahan adalah keadaan dermatitis kontak alahan yang berlaku di bibir. Biasanya dicirikan oleh bibir gatal dan meradang kerana terdedah kepada alergen.

Gincu, pelindung matahari, ubat gigi, ubat kumur, dan ubat-ubatan biasanya menyebabkan reaksi alergi ini. Di samping itu, makanan yang mengandungi bahan pengawet, pewangi, dan perisa tiruan juga sering menjadi penyebabnya.

Biasanya keadaan ini menjadikan bibir anda kelihatan bengkak dan mempunyai kulit bersisik. Sekiranya anda mengalami perkara ini, segeralah berjumpa doktor agar dapat dirawat dengan rawatan yang betul.

2. Bibir kering

Bibir kering dan pecah kadang-kadang menjadikan permukaannya gatal. Terdapat beberapa perkara yang menjadikan bibir kering bermula dari tidak minum cukup, ketiadaan kelenjar minyak di bibir, sehingga cuaca terlalu panas.

Tidak perlu risau, jika penyebab gatal itu disebabkan oleh kekeringan yang teruk, anda hanya perlu melembapkannya lagi. Minum air secukupnya, gunakan balsem bibir, dan jangan membasahi bibir dengan air liur.

3. Cheilitis traumatik

Keradangan bibir pada bibir ini biasanya disebabkan oleh rangsangan kulit sensitif bibir yang berlebihan. Berbanding dengan orang dewasa, kanak-kanak dan remaja cenderung mengalami keadaan ini lebih kerap. Kebiasaan menjilat dan menggigit bibir adalah yang menyebabkan chelitis trauma. Akibatnya, bibir bengkak dan gatal.

Keadaan ini akan hilang dengan sendirinya tanpa memerlukan rawatan perubatan sekiranya anda menghentikan tabiat tersebut. Namun, apabila bibir mula mengalami kerengsaan, keadaan ini akan sukar hilang dengan sendirinya. Untuk itu, anda harus berjumpa doktor.

4. Jangkitan

Bibir boleh mengalami gatal apabila bakteria, virus, dan kulat tertentu masuk dan menjangkiti. Virus herpes simplex, jamur Candida albicans berlebihan, dan bakteria Streptococcus dan Staphylococcus adalah organisma yang paling sering membuat bibir gatal.

Cara mengatasi jangkitan biasanya berbeza-beza mengikut penyebabnya. Sekiranya penyebabnya adalah bakteria, doktor akan menetapkan antibiotik. Walau bagaimanapun, jika penyebabnya adalah virus atau antijamur, doktor akan memberi ubat antivirus dan antijamur yang sesuai. Selepas gejala jangkitan mereda, gatal-gatal akan hilang dengan sendirinya.

5. Cheilitis yang disebabkan oleh cuaca

Seperti namanya, keadaan ini biasanya disebabkan oleh pendedahan berpanjangan kepada panas, angin atau sejuk yang melampau di bibir. Keadaan ini biasanya mempengaruhi orang yang tinggal di iklim dengan suhu yang melampau atau mereka yang bekerja di luar rumah setiap hari. Selain gatal, keadaan ini juga biasanya disertai dengan bibir yang pecah-pecah dan berdarah.

Bilakah pergi ke doktor?

Kami mengesyorkan agar anda berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami gejala berikut, seperti:

  • Ruam yang tiba-tiba muncul dan merebak dari bibir ke seluruh wajah.
  • Pendarahan berterusan di bibir.
  • Bibir membengkak dengan cepat.
  • Susah bernafas.

Di samping itu, jika bibir terus gatal malah tidak dapat ditanggung, anda harus segera berjumpa doktor. Jangan lupa beritahu doktor anda tentang sebarang ubat, kosmetik, atau makanan yang baru anda ambil untuk mengetahui apakah ubat itu berkaitan.

Recent Posts