6 Pergerakan Mengurangkan Lingkaran Pinggang dengan pantas

Setiap orang ingin mempunyai bentuk badan yang baik dan berat badan yang ideal, bukan hanya wanita yang sering memperhatikan bentuk badan, malah lelaki juga melakukannya. Salah satunya adalah mempunyai ukuran pinggang yang ideal dan kecil. Ini bukan sahaja membuat anda bahagia dan membuat anda lebih yakin, tetapi mempunyai ukuran pinggang yang ideal dan normal juga bagus untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Apakah cara terpantas dan paling berkesan untuk mengurangkan lilitan pinggang?

Ukuran pinggang juga mempengaruhi kesihatan

Seberapa besar ukuran pinggang anda adalah salah satu penanda aras yang menentukan sama ada anda berlebihan berat badan atau tidak, dan mempunyai kadar lemak darah tinggi atau tidak. Ukuran pinggang normal adalah maksimum 101 untuk lelaki dan maksimum 89 untuk wanita. Sekiranya anda mempunyai lilitan pinggang yang lebih besar daripada bilangan itu, maka anda mempunyai lilitan pinggang yang besar. Dapat dianggarkan bahawa ukuran pinggang disebabkan oleh pengumpulan lemak subkutan dan lemak viseral yang berlaku.

Hampir keseluruhan lemak di badan anda, atau sekitar 90%, adalah dalam bentuk lemak subkutan, iaitu lemak di bawah kulit. Sementara lemak viseral hanya sekitar 10% dan terdapat di bahagian dalam badan yang berada di antara organ. Memiliki lemak viseral lebih berbahaya daripada lemak subkutan dan boleh menyebabkan pelbagai penyakit degeneratif seperti penyakit jantung koronari, kegagalan jantung, diabetes mellitus, dan serangan jantung.

Jadi apa yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan pinggang anda? Berikut adalah latihan yang paling berkesan untuk mengurangkan lilitan pinggang anda sebanyak 20 cm dalam 6 minggu.

Pergerakan untuk mengurangkan lilitan pinggang

1. Basikal basikal

Pergerakan basikal basikal adalah gabungan sit-up dan pergerakan seperti mengayuh basikal. Jadi, anda boleh memulakan gerakan ini dengan berbaring di atas tikar dan bersiap seolah-olah anda akan melakukan sit-up seperti biasa. Kemudian, lipat lengan anda dan letakkan di belakang kepala anda. Kemudian tekuk lutut dan gerakkan kaki anda seolah-olah anda mengayuh basikal. Lakukan ini kira-kira 20 hingga 30 pengulangan.

2. Pangkal pinggang

Sit-up adalah pergerakan yang akan membuat otot perut berfungsi. Gabungan sit-up dengan beberapa pergerakan lain akan memaksimumkan kerja otot perut dan menyebabkan lilitan pinggang menurun. Anda boleh memulakan dengan berbaring seolah-olah anda akan melakukan duduk biasa dengan tangan di belakang kepala, satu kaki lurus di lantai dan kaki yang lain dibengkokkan di atas kaki lurus. Kemudian lakukan sit-up dengan 20 hingga 30 pengulangan. Jangan lupa untuk menukar kedudukan kaki.

3. Mencangkung

Pergerakan ini bermula dalam keadaan berdiri dengan sedikit menyebarkan kaki anda dengan lebar pinggul. Kemudian angkat berat kira-kira 1 kg dan bahagikan berat sehingga diangkat di kedua-dua belah lengan. Setelah itu tekuk lutut, turunkan pinggul seolah-olah anda akan duduk di kerusi, walaupun kerusi itu hanya bayangan. Kemudian, lihat dan kedua-dua lengan yang membawa beban terus ke hadapan. Pegang kedudukan ini selama beberapa saat dan ulangi pergerakan ini kira-kira 20 kali.

4. Kaki angkat

Mulakan dalam posisi menngging, bersandar pada kaki dan tangan. Tangan kiri memegang berat seberat 1 kg, kemudian angkat kaki kanan seperti gerakan menendang keluar. Kemudian angkat tangan kiri anda ke luar semasa anda mengangkat kaki anda. Tahan sebentar, lakukan ini kira-kira 20 kali dan tukar berat dan pergerakan sehingga kaki dan lengan yang lain selesai.

5. Paru-paru

Berdiri di atas kaki anda sedikit tersebar, kemudian letakkan kaki kiri anda di hadapan kanan anda. Angkat kira-kira 1 kg di setiap tangan. Kemudian bengkokkan satu kaki ke belakang pergelangan kaki anda. Kemudian, angkat tangan secara serentak yang mengangkat berat di depan dada untuk membentuk siku 90 darjah. Tahan sebentar dan kembali ke kedudukan permulaan. Lakukan ini kira-kira 20 pengulangan dengan menggerakkan kaki secara bergantian.

Selain itu, pelbagai sukan yang dapat dilakukan untuk mengurangkan ukuran pinggang adalah berenang, berbasikal, dan berlari. Anda sekurang-kurangnya menghabiskan sekurang-kurangnya 20 minit untuk membakar lemak di pinggang anda.

Recent Posts