Punca Platelet Berkurang dan Cara Menambah Bilangan |

Adakah anda pernah sakit demam denggi, dan doktor mengatakan jumlah platelet dalam darah anda menurun? Ya, demam denggi memang salah satu daripada banyak keadaan yang menyebabkan platelet jatuh. Namun, ada juga sebab lain yang boleh menyebabkan platelet anda berkurang. Apa dan bagaimana meningkatkan bilangan platelet secara berkesan?

Apakah punca platelet rendah?

Keadaan platelet rendah dalam bahasa perubatan dikenali sebagai trombositopenia.

Seseorang yang mempunyai trombositopenia, biasanya mempunyai platelet yang tidak lebih dari 150 ribu keping per mikroliter darah.

Dalam badan seseorang yang sihat, jumlah platelet normal antara 150 ribu hingga 450 ribu per mikroliter.

Platelet yang dihasilkan di sumsum tulang memainkan peranan penting dalam proses pembekuan darah sehingga penderita trombositopenia sangat rentan terhadap pendarahan.

Secara umum, penyebab trombositopenia adalah seperti berikut.

 • Sumsum tulang tidak menghasilkan platelet yang mencukupi.
 • Sumsum tulang menghasilkan platelet dengan bilangan yang sesuai, tetapi kerana keadaan tertentu badan merosakkan platelet.
 • Platelet terperangkap dalam limpa yang bengkak, menyebabkan darah yang mengalir kekurangan platelet.

Gabungan keadaan di atas juga boleh menjadi penyebab pelbagai kelainan pada platelet.

Walau bagaimanapun, biasanya setiap keadaan yang disebutkan sebelumnya disebabkan oleh kerosakan fungsi badan atau penyakit tertentu.

Berikut adalah penjelasan mengenai setiap penyebab rendahnya platelet.

1. Kurang pengeluaran platelet

Sumsum tulang adalah bahagian tubuh yang terdiri daripada sel induk atau sel induk, yang merupakan sel yang berperanan dalam menghasilkan sel darah merah, sel darah putih, dan platelet.

Apabila sel induk ini rosak, sel darah merah yang dihasilkan juga rosak, termasuk platelet.

Penurunan platelet kerana pengeluaran yang tidak mencukupi boleh disebabkan oleh beberapa keadaan.

 • Kanser

  Beberapa jenis barah darah, seperti leukemia atau limfoma, boleh merosakkan sumsum tulang dan memusnahkan sel stem darah. Di samping itu, rawatan untuk barah, seperti radioterapi dan kemoterapi, juga dapat memperburuk kerosakan sel stem darah.

 • Anemia aplastik

  Anemia aplastik sangat jarang berlaku. Gangguan darah ini berlaku apabila sumsum tulang tidak lagi menghasilkan sel darah yang mencukupi. Ini boleh menjadi penyebab penurunan platelet.

 • Pendedahan kepada bahan kimia toksik

  Pendedahan kepada bahan kimia berbahaya, seperti racun perosak, arsenik, dan benzena, boleh menyebabkan pengeluaran platelet di sumsum tulang menjadi perlahan.

 • Pengambilan ubat

  Ubat-ubatan tertentu juga dapat memperlambat pengeluaran platelet di sumsum tulang sehingga jumlahnya menurun. Beberapa ubat yang boleh mempengaruhi keadaan ini adalah diuretik, kloramfenikol, aspirin, dan ibuprofen.

 • jangkitan virus

  Jangkitan virus juga boleh menjadi penyebab platelet rendah. Salah satunya adalah jangkitan virus denggi (DENV) yang biasanya dijumpai dalam demam denggi (DHF). Selain demam denggi, jangkitan lain seperti cacar air, gondok, rubela, dan HIV / AIDS juga dapat memicu penurunan produksi trombosit.

2. Badan merosakkan plateletnya sendiri

Walaupun dihasilkan dalam jumlah normal dan mencukupi, kadang-kadang tubuh dapat memusnahkan platelet dalam darah, mengakibatkan penurunan kadar platelet.

Beberapa keadaan yang menyebabkan platelet jatuh dalam kes ini adalah seperti berikut.

Penyakit autoimun

Penyakit autoimun berlaku apabila sistem kekebalan tubuh berubah melawan sel-sel badan yang sihat, termasuk sel stem darah di sumsum tulang.

Sekiranya trombositopenia, sistem kekebalan tubuh akan menyerang platelet di dalam badan. Contoh penyakit autoimun yang menyebabkan platelet rendah adalah rematik, lupus, dan purpura trombositopenik imun (ITP).

Ubat-ubatan tertentu

Kadang kala, reaksi ubat tertentu boleh membuat tubuh 'keliru' dan akhirnya memusnahkan sel-sel platelet yang normal.

Beberapa contoh ubat yang boleh menyebabkan penurunan platelet adalah kina, antibiotik yang mengandung sulfa, dan ubat penyitaan seperti vancomycin dan rifampin.

Kehamilan

Kehamilan juga boleh mencetuskan penurunan jumlah platelet dalam badan. Kira-kira 5% wanita yang menghampiri waktu bersalin mengalami penurunan kadar platelet.

Walau bagaimanapun, penyebab penurunan platelet pada wanita hamil masih belum diketahui dengan pasti.

3. Platelet disimpan di limpa

Dalam keadaan normal, sepertiga dari jumlah platelet akan ditampung di limpa. Pembengkakan limpa akan menyebabkan lebih banyak platelet disimpan di dalamnya.

Akibatnya, darah yang beredar di dalam badan akan kekurangan platelet.

Pembengkakan limpa (splenomegali) boleh disebabkan oleh beberapa keadaan perubatan, seperti sirosis atau barah hati.

Selain itu, kecederaan pada sumsum tulang atau myelofibrosis juga boleh menyebabkan limpa membengkak dan platelet jatuh.

Bagaimana cara meningkatkan bilangan platelet dalam darah?

Cara menaikkan platelet boleh dilakukan dengan pelbagai cara, dari mengambil ubat tertentu, menjalani prosedur perubatan, hingga menggunakan bahan semula jadi.

Rawatan biasanya bergantung kepada apa penyebab berlakunya penurunan platelet. Berikut adalah pelbagai cara untuk meningkatkan jumlah platelet anda.

1. Dadah

Untuk meningkatkan jumlah platelet anda, anda mungkin diminta untuk minum ubat tertentu. Ubat yang diberikan bergantung pada penyakit atau keadaan kesihatan yang anda alami.

Walau bagaimanapun, doktor secara amnya akan menetapkan ubat kortikosteroid untuk melambatkan proses pemusnahan platelet.

Di samping itu, jika penyebab penurunan platelet anda adalah penyakit autoimun, doktor anda mungkin menetapkan ubat imunoglobulin atau rituximab untuk menghentikan sementara sistem imun anda.

Anda juga mungkin diberi ubat eltrombopag atau romiplostim sebagai cara untuk meningkatkan platelet.

2. Transfusi darah atau platelet

Transfusi platelet atau platelet adalah kaedah yang hanya dilakukan apabila penurunan platelet berisiko menyebabkan pendarahan yang tidak normal atau keadaannya cukup parah.

Dalam prosedur ini, jarum akan dimasukkan ke dalam urat anda. Melalui jarum, anda akan menerima darah atau platelet yang sihat.

3. Splenektomi

Sekiranya penyebab penurunan platelet dalam darah anda berkaitan dengan pembengkakan limpa, doktor anda mungkin mencadangkan splenektomi atau pembuangan limpa.

Walau bagaimanapun, prosedur ini biasanya dilakukan apabila ubat-ubatan biasa tidak lagi berfungsi.

4. Pengambilan makanan yang meningkatkan platelet

Sekiranya jumlah platelet anda sedikit, anda mungkin tidak memerlukan rawatan intensif.

Anda hanya makan makanan yang sihat dan berkhasiat untuk meningkatkan tahap platelet.

Membiasakan diri dengan makan makanan yang tinggi vitamin dan mineral sebenarnya adalah cara yang berkesan untuk membantu tubuh meningkat sambil mengekalkan jumlah platelet normal dalam darah.

Jadi, apakah makanan yang perlu kita makan untuk meningkatkan jumlah platelet?

Jambu batu

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Ubat Asli, Jambu batu mampu merangsang pembentukan platelet darah baru. Jambu biji juga kaya dengan quercetin dan thrombinol.

Quercetin dapat menekan perkembangan virus yang menyebabkan platelet jatuh, jadi diharapkan penurunan platelet juga akan berkurang.

Sementara itu, trombinol mampu merangsang pengeluaran platelet dalam badan. Oleh itu, kaedah ini dapat membantu meningkatkan jumlah platelet dengan cepat.

Tidak menghairankan bahawa orang yang sakit demam denggi disyorkan untuk memakan jambu biji atau jus.

Ini kerana jambu biji adalah makanan yang efektif untuk meningkatkan kadar platelet, dan berpotensi membunuh virus yang menyebabkan platelet jatuh.

Daun betik

Daun betik dapat menstabilkan dinding sel platelet darah sehingga tidak mudah dimusnahkan oleh jangkitan virus. Oleh itu, daun betik juga merupakan salah satu makanan yang dapat membantu meningkatkan dan mengekalkan jumlah platelet.

Folat

Folate adalah sejenis vitamin B yang disyorkan untuk merawat pelbagai penyakit atau keadaan yang menyebabkan platelet jatuh. Makanan yang kaya dengan folat dapat meningkatkan kadar platelet dengan berkesan, seperti brokoli, bayam, kubis, kacang ginjal, hati, daun bawang, dan hati sapi.

Besi

Kandungan zat besi dalam makanan anda juga sangat penting sebagai peningkatan jumlah platelet dalam darah. Zat besi berperanan penting dalam penghasilan sel darah merah dan platelet dalam badan.

Makanan kaya zat besi yang juga dapat meningkatkan kadar platelet, termasuk kacang, tahu, kerang, daging lembu, bayam, kentang, dan coklat gelap.

Ingat, pelbagai cara di atas anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor dan pakar pemakanan anda.

Sebabnya, cara meningkatkan platelet perlu disesuaikan dengan apa yang menyebabkan platelet anda jatuh.

Recent Posts