Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Menjalani Sinar X •

Sinar sinar-X atau sinar-X, yang di Indonesia lebih dikenal sebagai sinar-X, ditemukan oleh seorang ahli fizik Jerman bernama Wilhelm Roentgen, tepatnya pada 8 November 1890. Sinar ini dapat menembusi mana-mana bahagian tubuh manusia tanpa pembedahan.prosedur tidak invasif) supaya dunia perubatan sangat dibantu oleh penemuan ini. Atas pencapaiannya, Roentgen dianugerahkan Hadiah Nobel pada tahun 1901.

Bilakah sinar-X diperlukan?

Pemeriksaan sinar-X adalah salah satu pemeriksaan diagnosis yang menyokong selain ujian makmal. X-ray diambil untuk melihat patah tulang atau patah tulang, memantau perkembangannya, dan menentukan jenis rawatan yang akan diberikan.

Keadaan penyakit yang memerlukan pemeriksaan sinar-X misalnya adalah artritis, barah tulang, penyakit paru-paru, masalah pencernaan, jantung membesar, batu ginjal, batu saluran kencing, dan berlakunya pengambilan bahan asing.

Adakah sinar-x mempunyai risiko?

Sinar-X menggunakan sinaran yang sangat sedikit, jadi jumlah pendedahan cahaya masih dianggap selamat untuk orang dewasa. Tidak seperti janin di rahim, sehingga wanita hamil biasanya melakukan pemeriksaan radiologi dengan jenis yang lebih selamat seperti MRI.

Di samping itu, beberapa keadaan pemeriksaan sinar-X memerlukan menelan atau suntikan agen kontras sehingga hasil foto kawasan yang ingin anda lihat dapat digambarkan dengan jelas. Kontras yang biasa digunakan adalah jenis yodium yang sesetengah orang boleh menyebabkan alahan. Reaksi alergi yang boleh berlaku adalah kemerahan pada kulit, gatal-gatal, dan mual. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, kejutan anaphylactic, hipotensi teruk dan serangan jantung mungkin berlaku.

Jenis pemeriksaan x-ray dada

Unjuran PA (Postero-Anterior)

Cara memeriksa sinar-X dada dengan unjuran PA (Postero-Anterior), iaitu:

 • Cahaya dipancarkan ke filem melalui punggung pesakit (posterior). Biasanya, pesakit akan diminta berdiri tegak dengan bahagian anterior (perut) yang melekat pada filem.
 • Tangan ke pinggang untuk mengangkat bilah bahu supaya kawasan paru-paru tidak tertutup.
 • Pesakit diminta untuk menarik nafas lega ketika pancaran ditembakkan sehingga rongga toraks dapat mengembang hingga maksimum, diafragma akan didorong ke rongga perut (perut) sehingga gambaran paru-paru / jantung dapat dihasilkan sebagai asal. Pemeriksaan ini hanya boleh dilakukan di bilik radiologi

Unjuran AP (Antero-Posterior)

Cara memeriksa sinar-X dada dengan unjuran AP (Antero-Posterior), iaitu:

 • Unjuran AP dapat dilakukan pada pesakit dalam keadaan terlentang, duduk, atau terlentang tetapi sudut batang adalah 45 atau 90 darjah dari satah.
 • Prosedur ini biasanya dilakukan pada pesakit yang tidak dapat bergerak (menggerakkan) dengan pelbagai sebab, selalunya pada pesakit pasca pembedahan.
 • Alat yang digunakan adalah alat foto mudah alih.
 • Foto unjuran AP biasanya menghasilkan gambar berkualiti rendah daripada unjuran PA

Unjuran lateral

Cara memeriksa sinar-X dada dengan unjuran lateral, iaitu:

 • Kedudukan ini dilakukan mengikut petunjuk kedua sisi kanan dan sisi kiri
 • Biasanya dilakukan jika diperlukan untuk membuat diagnosis yang tidak diperoleh oleh gambar unjuran lain.

Persiapan yang perlu dilakukan sebelum menjalani X-ray

Berdasarkan jenis penyediaan, pemeriksaan X-Ray dibahagikan kepada:

Radiografi konvensional tanpa persediaan

Pesakit boleh difoto secara langsung semasa ketibaan.

Radiografi konvensional dengan penyediaan

 • Pemeriksaan organ perut (perut) memerlukan puasa selama beberapa jam atau makan hanya makanan tertentu sehingga usus dapat digambarkan dengan jelas tanpa penutupan tinja.
 • Semasa pemeriksaan saluran kencing, anda akan diminta berbaring telentang dengan tangan anda dari badan anda. Dan sebelum pemeriksaan anda akan diminta untuk minum banyak air atau menahan air kencing untuk mendapatkan gambaran yang baik mengenai pundi kencing (pundi kencing).
 • Pemeriksaan unjuran anterior posterior dada (PA) dilakukan dalam keadaan berdiri, kemeja harus diturunkan ke pinggang. Anda akan diminta menahan nafas semasa foto diambil.
 • Sekiranya sinar-X dilakukan di kawasan tengkorak, jepit rambut atau perhiasan, cermin mata, dan gigi palsu harus dikeluarkan.

Persediaan teknikal lain seperti berikut:

 • Pakai pakaian yang selesa dan longgar agar mudah dibuka, tetapi beberapa hospital akan menyediakan gaun untuk dipakai.
 • Tanggalkan perhiasan, jam tangan atau alat yang mengandungi logam di badan. Sekiranya anda mempunyai implan logam di dalam badan anda dari pembedahan sebelumnya, segera laporkan kepada doktor anda kerana implan tersebut akan menghalang sinar X-ray masuk ke dalam badan anda.

Recent Posts