7 Manfaat Kesihatan Teh Hitam yang Anda Tidak Perlu Lupa

Adakah anda salah seorang yang suka minum teh? Selain itu, minum teh sudah menjadi kebiasaan, termasuk di Indonesia, mulai dari teh hijau, teh melati, hingga teh hitam. Ini adalah sejenis teh yang juga kaya dengan khasiat. Inilah kelebihan atau khasiat teh hitam untuk kesihatan tubuh.

Pemakanan teh hitam

Pada dasarnya apa sahaja jenis teh, termasuk teh hitam atau teh hitam berasal dari daun camellia sinensis . Walau bagaimanapun, kaedah penuaian dan pemprosesan adalah berbeza.

Untuk menghasilkan teh hitam memerlukan proses yang disebut pengoksidaan. Tujuannya adalah untuk menukar daun camellia sinensis hijau hingga hitam kecoklatan.

Bagaimana dengan fakta pemakanan dan nutrien dalam teh hitam? Memetik dari Panganku, berikut adalah komposisi pemakanan teh hitam yang dikira setiap 100 gram.

 • Kalori: 293
 • Air: 8 gr
 • Protein: 24.5 gram
 • Karbohidrat: 58.8 gram
 • Serat: 8.7 gram
 • Kalsium: 327 gram
 • Fosforus: 313 mg
 • Kalium: 5854.8 mg
 • Beta karotena: 2700 mcg
 • Niacin (vitamin B3): 7.6 mg
 • Vitamin C: 9 mg

Manfaat kesihatan dari teh hitam

Selain memiliki warna yang lebih kuat, teh hitam juga mempunyai rasa yang lebih khas dibandingkan dengan jenis teh lain.

Teh hitam juga mengandungi lebih banyak kafein daripada teh lain, tetapi kurang daripada kopi.

Berdasarkan kandungan nutrisi di atas, teh hitam mempunyai kandungan antioksidan yang cukup tinggi.

Inilah faedah dan khasiat teh hitam untuk kesihatan yang mesti anda ketahui.

1. Meningkatkan kewaspadaan dan tenaga

Selain kopi, sebilangan orang memilih untuk minum teh hitam agar lebih berwaspada dan menambah tenaga.

Ini kerana terdapat kafein dan asam amino L-theanine dalam teh hitam yang mempunyai faedah untuk meningkatkan kewaspadaan dan fokus.

L-theanine juga berfungsi untuk meningkatkan aktiviti otak, memberi kelonggaran, dan fokus yang lebih baik pada badan anda.

2. Membantu mencegah barah

Kanser adalah penyakit serius yang sukar dicegah dan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor.

Walau bagaimanapun, sebatian antioksidan teh hitam dalam bentuk polifenol dapat membantu mencegah kemandirian sel barah.

Menurut kajian dari Sains Makanan dan Kesejahteraan Manusia Polifenol dalam teh hitam juga mempunyai manfaat untuk membantu mencegah penyebaran tumor payudara.

Namun, tentu saja, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk dapat mengesahkan keberkesanannya.

3. Menurunkan risiko serangan jantung

Minum teh hitam juga mempunyai manfaat untuk mencegah penyakit kardiovaskular dan serangan jantung.

Sebatian antioksidan lain dalam teh hitam dalam bentuk flavonoid mempunyai manfaat untuk membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

Caranya adalah dengan mencegah tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, peningkatan kadar trigliserida, dan kegemukan.

Kemudian, kandungan flavonoid juga dapat membantu mencegah kolesterol jahat, sehingga tidak menyumbat aliran darah ke arteri.

4. Melancarkan pencernaan

Kandungan tanin dan polifenol dalam teh hitam berguna untuk melancarkan proses pencernaan, terutama mengatasi pelbagai penyakit usus dan gastrik.

Ini disebabkan oleh adanya sifat antimikroba yang dapat membunuh bahan berbahaya sambil memperbaiki lapisan saluran pencernaan.

Selain itu, minum teh hitam juga dapat membantu mengurangkan risiko keradangan usus dan pembentukan batu ginjal.

5. Melawan radikal bebas

Teh hitam mempunyai banyak manfaat kesihatan kerana kandungan polifenol sebagai antioksidan dapat membantu mencegah kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Kerana radikal bebas dapat menyebabkan pembekuan darah, sel barah dan aterosklerosis.

Oleh itu, minum teh hitam setiap hari dapat membantu mengurangkan risiko penyakit kronik dan meningkatkan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

6. Mengekalkan keseimbangan tekanan darah

Dilihat dari kandungan nutrisi teh hitam, terdapat juga kandungan dalam bentuk satu jenis mineral, yaitu kalium yang relatif tinggi.

Kalium dalam teh hitam mempunyai faedah untuk mengekalkan keseimbangan dan menurunkan tekanan darah sistolik dan diastolik dengan ketara.

Kemudian, kandungan faedah kalium lain adalah membantu mengekalkan kekuatan tulang dan otot.

7. Menurunkan kadar gula dalam darah

Manfaat lain dari minum teh hitam tanpa pemanis tambahan adalah membantu meningkatkan kadar insulin, sehingga menurunkan kadar gula dalam darah.

Harap diperhatikan bahawa peningkatan kadar gula dalam darah juga dapat menyebabkan risiko komplikasi kesihatan seperti obesitas, penyakit jantung, gagal ginjal, hingga depresi.

Kesan sampingan teh hitam

Secara amnya, teh hitam bermanfaat dan selamat untuk dimakan. Namun, anda perlu memperhatikan pengambilannya setiap hari kerana terdapat kesan sampingan yang boleh berlaku.

Mengonsumsi teh hitam dalam jumlah banyak, seperti lebih dari 4-5 cawan sehari boleh berisiko mengganggu kesihatan kerana kandungan kafein di dalamnya.

Beberapa masalah kesihatan yang biasa dialami kerana kesan kafein dari teh hitam termasuk:

 • sukar tidur,
 • gementar,
 • sakit kepala,
 • kerap membuang air kecil,
 • jantung berdegup kencang,
 • loya,
 • muntah, dan
 • bernafas dengan pantas.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan khas atau mengambil ubat-ubatan tertentu, berjumpa dengan doktor anda sebelum minum teh hitam untuk mengelakkan keadaannya bertambah buruk.

Recent Posts