Mengapa Anda Harus Menggunakan Pelindung Matahari Setiap Hari?

Pendedahan kepada sinar UV, alias cahaya matahari, selain dapat membakar kulit juga boleh menyebabkan barah kulit. Nah, salah satu kaedah yang berkesan untuk mencegah kerosakan kulit adalah dengan menggunakan pelindung matahari.

Sebenarnya, apa itu pelindung matahari?

Pelindung matahari adalah produk penjagaan kulit dalam bentuk losyen , semburan, gel, busa, atau tongkat yang boleh digunakan untuk melindungi kulit dari sinaran UV, baik UVA dan UVB.

Walaupun UVA dan UVB keduanya tidak baik untuk kulit, sinar UVA menyebabkan lebih banyak kerosakan kerana ia dapat menembusi bahagian terdalam kulit anda. Bayangkan saja, sinaran UVA dapat menembusi awan dan kaca, sama ada pada waktu siang, malam, walaupun cuaca mendung. Sinar UVA dapat mempercepat penuaan kulit dan menyebabkan kedutan dan bintik-bintik gelap.

Manakala sinar UVB (Pembakaran Ultraviolet ) adalah cahaya matahari yang mempunyai panjang gelombang yang lebih kecil daripada sinar UVA. Sinar UVB tidak menembusi kaca dan awan, tetapi sinarannya jauh lebih kuat daripada UVB. Pendedahan yang singkat terhadap sinar UVB boleh menyebabkan selaran matahari.

Sekiranya kulit sering terdedah kepada sinaran kedua-dua sinar ini, risiko anda terkena barah kulit adalah lebih besar.

Jenis pelindung matahari

Berdasarkan ramuan yang digunakan, pelindung matahari dikategorikan kepada dua jenis, iaitu:

pelindung matahari fizikal

Ia berfungsi dengan membuat lapisan di permukaan kulit sehingga dapat menyekat sinar UV dari menembusi lapisan dalam kulit. Pelindung matahari ini biasanya mengandungi bahan aktif seperti zink oksida dan titanium dioksida.

pelindung matahari bahan kimia

Ia berfungsi dengan membuat lapisan pada permukaan kulit untuk menyerap tenaga sinaran UV, sehingga tidak terserap atau memasuki lapisan kulit yang dalam. Bahan kimia pelindung matahari mengandungi beberapa bahan aktif seperti cinnamates, octisalate, ovybenzone, dioxybenzone. Pelindung matahari jenis ini sering disebut sebagai sunblock.

Sebilangan besar formula pelindung matahari yang dijual di pasaran adalah gabungan fizikal dan kimia.

Perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung matahari

Sunblock adalah istilah yang tidak sesuai kerana tidak ada bahan di dalamnya yang dapat menyekat sinar UV. Sebenarnya, di Amerika, penggunaan kata sunblock sebenarnya telah dilarang oleh FDA, agensi yang setara dengan POM di Indonesia.

Jadi, istilah sunblock telah digunakan lagi, kerana lebih tepat menggunakan istilah pelindung matahari.

Kepentingan memakai pelindung matahari setiap hari

Kesan pendedahan UV dapat dirasakan dalam jangka pendek dan jangka panjang.

Beberapa kesan jangka pendek merangkumi:

 • selaran matahari ( selaran matahari )
 • Kulit gelap
 • Kulit hitam
 • Kulit kusam

Walaupun kesan jangka panjang meliputi:

 • penuaan kulit
 • Kulit berkedut
 • Kulit longgar / tidak ketat
 • Muncul bintik-bintik coklat atau bintik hitam
 • Sebenarnya, risiko barah kulit

Sekiranya anda tidak mahu mengalami pelbagai kesan di atas, jangan lupa menggunakan pelindung matahari setiap hari, terutamanya ketika anda melakukan aktiviti luar. Bukan hanya orang dewasa, bayi juga harus menggunakan pelindung matahari setiap kali mereka dibawa keluar dari rumah. Walau bagaimanapun, penggunaan pelindung matahari disyorkan untuk bayi berusia lebih dari 6 bulan.

Ingat, sinar UVA menghantui anda setiap hari, walaupun cuaca mendung. Jadi, jangan malas menggunakan pelindung matahari setiap kali anda pergi ke luar.

Jangan lupa menggunakan pelindung matahari setiap 2 jam

Anda pasti biasa dengan cadangan untuk menggunakan pelindung matahari setiap 2 jam. Namun, mengapa, ya, mesti setiap 2 jam?

Sebenarnya, walaupun pelindung matahari berkesan menyekat sinar matahari dari menembusi kulit, daya pelindungnya akan berkurang dari masa ke masa dari penggunaan pertama. Sama ada kerana peluh, geseran dengan kulit, ekspresi wajah, atau sebagainya.

Jadi, jika anda ingin mendapatkan perlindungan maksimum, pelindung matahari perlu diulang secara berkala setiap 2 jam. Terutama jika aktiviti harian anda di luar bilik yang membolehkan cahaya matahari langsung.

Anda juga harus menggunakan pelindung matahari jika anda berada di ruangan yang masih terkena cahaya matahari, misalnya, terdapat tingkap dan pintu yang memungkinkan cahaya matahari masuk atau ada siling kaca. Seperti yang disebutkan di atas, sinar UVA dapat menembusi kaca, anda tahu!

Panduan untuk menggunakan pelindung matahari

Agar produk pelindung matahari yang anda gunakan berfungsi dengan optimum, berikut adalah beberapa panduan untuk menggunakan pelindung matahari yang perlu anda perhatikan.

 • Pilih pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30.
 • Pilihan pelindung matahari bergantung pada keadaan kulit setiap individu. Sekiranya anda merasakan kulit anda sensitif, maka anda boleh menggunakan sejenis pelindung matahari fizikal.
 • Pelindung matahari digunakan untuk semua kawasan yang tidak dilindungi oleh pakaian. Bermula dari muka, leher, lengan, dan kaki.
 • Persatuan Pakar Dermatologi dan Seks Indonesia (PERDOSKI) mengesyorkan menggunakan pelindung matahari sekitar 1 sudu teh pada wajah, leher, dan kepala. Begitu juga untuk kawasan tangan.
 • Bagi kawasan dada depan dan punggung belakang, sepanjang paha hingga kaki, masing-masing memerlukan sekitar 2 sudu teh pelindung matahari.
 • Pelindung matahari adalah langkah terakhir penjagaan kulit. Sekiranya anda memakai alat solek, gunakan pelindung matahari sebelum memakai solekan.

Maksudnya adalah, selalu perhatikan area tubuh mana yang terdedah (tidak ditutup dengan pakaian) dan tanpa perlindungan, maka itu adalah kawasan yang harus dilumuri dengan pelindung matahari.

Tetap gunakan pelindung matahari walaupun kulit anda sudah rosak

Sekiranya kesan buruk dari paparan sinar matahari telah muncul, pelindung matahari masih diperlukan untuk mencegah kerosakan dari berlipat ganda atau berkembang. Untuk memperbaiki kerosakan yang telah terjadi, diperlukan perawatan khas yang akan disesuaikan dengan keadaan setiap kerosakan.

Anda boleh berjumpa dengan Pakar Dermatologi dan Venereologi terdekat untuk mendapatkan rawatan terbaik mengikut keadaan anda.

Recent Posts