6 Jenis Latihan untuk Memperbaiki Bentuk Kaki X •

Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan riket. Penyakit ini boleh mencetuskan kelainan pada tulang, kerana pesakit mengalami kelemahan atau pelembutan tulang. Tulang boleh bengkok akibat keadaan ini. Seseorang yang kekurangan vitamin D boleh mengalami kecacatan pada kaki, sama ada kaki X atau O. Namun, adakah cara untuk memperbaiki bentuk kaki X atau O?

Latihan untuk memperbaiki bentuk kaki X

Sebenarnya bentuk kaki X atau O biasanya dijumpai pada kanak-kanak berumur 3 hingga 5 tahun. Ketika berumur 6 hingga 7 tahun, tulang kaki mula terbentuk lurus. Bentuk kaki X boleh digambarkan melengkung dan mempunyai jarak antara dua kaki di bawah lutut, lengkungan kaki di bawah lutut membentuk huruf 'X'.

Membongkok di bawah lutut boleh disebabkan oleh otot penculik yang lemah di sekitar pinggul dan paha. Tidak ada yang tidak dapat dilakukan, anda boleh mencuba memperbaiki bentuk kaki X anda dengan latihan berikut:

1. Bengkokkan satu sisi lutut

Sebarkan kaki anda selebar pinggul dan letakkan lengan anda di hadapan dada. Kemudian, langkah kaki kiri anda ke sisi, luruskan, sambil meletakkan kaki kanan anda dibengkokkan. Rasa kontraksi kuat di pinggul dan paha anda. Kemudian letakkan kaki anda ke belakang seperti sebelumnya. Lakukan rangkaian pergerakan ini hingga 10 hingga 12 kali. Setelah selesai, anda boleh menukar kedudukan dengan kaki yang lain.

2. Mengangkat satu kaki sambil berbaring

Pergerakan seterusnya untuk memperbaiki bentuk kaki X, kedudukan berbaring di sisi, kaki kiri berada di atas kaki kanan. Angkat kaki kiri anda kira-kira 45 darjah, tahan dengan hitungan 1-5, kemudian turunkan kembali ke posisi awal. Ulangi pergerakan 10-12 kali. Kemudian ubah posisi berbaring, lakukan gerakan lagi di kaki kanan.

3. Angkat kaki lurus

Berbaring telentang, biarkan badan anda santai. Posisikan kaki kanan lurus dan lutut kaki kiri dibengkokkan. Kencangkan otot paha pada kaki kanan lurus, angkat kaki beberapa sentimeter dari lantai dan tahan selama kira-kira 5 saat. Ulangi pergerakan 2 kali pada setiap sisi kaki.

4. Langkah sampingan

Pemasangan berbentuk X ini memerlukan bangku berat untuk menopang badan anda. Pastikan bangku yang anda gunakan bukan yang mudah jatuh, tetapi yang berat, ini untuk mengelakkan anda terjatuh semasa bersenam. Berdiri dengan sebelah kanan anda menghadap bangku dan lengan anda di hadapan dada.

Letakkan kaki kanan anda di bangku, kaki kiri di atas tanah. Kemudian, berdiri dengan kaki kanan anda menekan bangku. Apabila kaki kanan anda berada dalam kedudukan tegak, tahan selama satu saat, kemudian turunkan ke kedudukan semula. Lakukan 10 hingga 12 kali, kemudian tukar kedudukan.

5. Tekan lutut

Anda boleh duduk di lantai atau di bangku simpanan. Anda memerlukan sehelai tuala untuk latihan ini. Letakkan gulung tuala di bawah lutut anda. Luruskan kaki kanan anda sehingga tidak menyentuh lantai. Biarkan lutut kaki kiri membengkok (kerana tuala) dan tumit menyentuh lantai.

Turunkan kaki kanan, lakukan dengan memberi tekanan pada tuala, tahan selama 3 saat. kemudian, berehat dan kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi latihan ini 9 hingga 10 kali.

6. Keriting hamstring

Pegang bahagian belakang kerusi. Pegang berat badan anda pada satu kaki, bengkokkan kaki yang lain ke belakang. Ketatkan peha pada kaki yang dibengkokkan ke belakang. Pegang kedudukan ini selama 5 saat, kemudian turun ke kedudukan permulaan. Ulangi pergerakan hingga 8-9 kali, kemudian ubah kedudukan. Latihan ini bagus untuk membetulkan selekoh lutut di kaki berbentuk X.

Adakah cara lain untuk memperbaiki bentuk kaki X?

Kanak-kanak dengan kaki X mengalami perubahan bentuk tulang semasa mereka membesar. Bagi anda yang mengalami ini, semasa melakukan latihan di atas, anda boleh mencuba rawatan berikut:

1. Ambil Vitamin

Sekiranya kaki berbentuk X disebabkan oleh riket, maka tugas kita adalah menyembuhkan penyebabnya. Seperti yang dinyatakan di atas, riket terjadi kerana kekurangan vitamin D, jadi pengambilan vitamin D setiap hari harus dilakukan. Anda juga boleh mendapatkan suntikan vitamin D setahun sekali. Vitamin ini tidak hanya terdapat dalam makanan tambahan, anda juga boleh mengambil makanan kaya vitamin D dan kalsium.

2. Operasi

Sekiranya masih tidak ada perubahan, pembedahan dapat dilakukan sebagai cara untuk membetulkan kaki X. Namun, pembedahan hanya disarankan jika:

  • Jarak antara kedua kaki lebih dari 10 cm
  • Terdapat keadaan yang sukar untuk berjalan
  • Bahagian bawah kaki melengkung dan menyebabkan kesakitan

Recent Posts