4 Perkara Dari Kelebihan Janji Temu Ternyata Menjadikan Anda Lebih Baik

Memutuskan untuk tidak melakukan hubungan serius seperti berpacaran mempunyai banyak kelebihan. Anda bebas melakukan hobi dan aktiviti yang anda suka dan meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga dan orang tersayang. Namun, tahukah anda bahawa menjalin hubungan dengan seseorang atau berpacaran juga memberi faedah. Oleh itu, jangan hanya melihat sisi negatif. Salah satu kelebihan janji temu ialah menjadikan anda orang yang lebih baik. Macam mana boleh jadi?

Janji temu dapat menjadikan anda orang yang lebih baik dengan ...

Menurut Jill P. Weber, Ph.D., pengarang buku Berhubungan Seks, Menginginkan Kemesraan — Mengapa Wanita Menetapkan Hubungan Satu-Sisi, menyatakan bahawa temu janji dapat menjadikan anda orang yang lebih baik dengan cara berikut:

1. Belajar untuk melihat kekurangan anda sendiri

Manfaat pertama berjanji temu ialah dapat melihat kekurangan anda sendiri. Hubungan kencan melibatkan dua orang berbeza dengan keperibadian yang berlawanan. Semakin dekat hubungan anda, semakin anda akan menyedari bahawa setiap orang mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing.

Mungkin anda adalah antara orang yang tidak pernah menyedari kekurangan anda dan selalu merasakan bahawa anda sempurna. Namun, semasa anda menjalin hubungan, anda biasanya akan mulai menyedari bahawa masih banyak kekurangan yang perlu diperbaiki dalam diri anda.

Dengan cara itu, anda akan terus berusaha untuk menjadi lebih baik dan membebaskan diri.

2. Belajar menerima

Perwatakan asalnya akan lebih kelihatan apabila hubungan itu terjalin sejak sekian lama. Anda akan melihat betapa baik dan buruknya tingkah laku pasangan itu. Sekiranya anda mempunyai ini, anda boleh menilai sama ada anda mahu meneruskan atau mengakhirinya di sini.

Sebabnya, segala yang berkaitan dengan watak dan tingkah laku seseorang itu kekal dan sangat sukar untuk diubah. Kemudian, jika ternyata ada watak yang tidak disukai tetapi sebenarnya masih dalam had yang munasabah dan dapat difahami, biasanya banyak orang memilih untuk menerimanya daripada harus putus.

Oleh kerana itu, pacaran disebut sebagai alat untuk belajar menerima sesuatu yang tidak sesuai dengan keinginan.

3. Belajar mengenali diri sendiri dan orang lain

Belajar untuk mengenali diri sendiri dan orang lain boleh menjadi faedah untuk berjanji temu yang mungkin tidak anda sedari. Dengan berpacaran, anda akan memahami apa yang membuat anda selesa dan apa yang tidak.

Di samping itu, anda juga belajar mengenali orang lain dengan memahami corak interaksi yang telah dilakukan selama ini. Berkencan "memaksa" anda untuk mencari strategi yang tepat tentang bagaimana memenuhi kepentingan kedua belah pihak tanpa menyakiti salah satu dari mereka.

4. Belajar menolak

Sekiranya selama ini anda termasuk di antara mereka yang "ya-ya" dan "tidak baik"Jadi ketika berpacaran ada kalanya anda berhadapan dengan posisi yang membuat anda perlu menolak.

Contohnya, apabila pasangan anda mahu anda mengikut kehendaknya ketika itu tidak sesuai dengan nilai anda. Dalam kedudukan ini, anda akan belajar membicarakan perkara yang tidak anda sukai dengan pasangan anda walaupun anda tahu dia akan terluka.

Dengan cara itu, dalam kehidupan nyata anda akan dilatih untuk memahami bahawa memberi penolakan kepada orang lain untuk perkara yang tidak sesuai dengan nilai adalah wajar dan baik-baik saja.

Recent Posts