Ini adalah peraturan tidur siang yang baik, sehingga manfaatnya optimal •

Tidur siang sering menjadi pilihan ketika seseorang kurang tidur pada waktu malam atau hanya ingin mencari waktu untuk berehat. Anda mungkin lebih kerap mendengar nasihat tidur ini untuk kanak-kanak. Sebenarnya, bukan hanya kanak-kanak, orang dewasa juga kadang-kadang memerlukannya. Supaya anda dapat memperoleh faedah yang optimum, fahami ulasan berikut.

Apakah faedah tidur siang?

Walaupun anda sibuk, anda boleh meluangkan masa untuk tidur siang. Pekerja pejabat biasanya difasilitasi oleh bilik tidur siang untuk berehat sebentar.

Dari tidur siang, anda boleh mendapatkan faedah berikut.

1. Melegakan keletihan dan kembali bertenaga

Menjadi aktif sejak pagi, adalah mungkin untuk membuat badan anda letih dan memerlukan masa untuk berehat. Nah, tidur boleh menjadi kaedah yang kuat untuk menghilangkan keletihan yang anda alami.

Rehat juga merupakan peluang bagi tubuh untuk mengisi semula tenaga yang hilang, sehingga anda dapat kembali ke aktiviti dengan semangat.

2. Meningkatkan mood

Badan yang letih dan mata yang mengantuk boleh memburukkan mood. Anda mungkin menjadi lebih mudah marah dan marah. Ini tentunya memberi kesan buruk kepada suasana kerja dan rakan sekerja anda, bukan?

Supaya mood anda dapat meningkat semula, anda boleh meluangkan masa untuk tidur siang. Sebabnya, tidur seperti ini dapat menghilangkan rasa letih dan mengantuk.

3. Bertindak balas dengan lebih cepat dan otak berfungsi dengan lebih optimum

Badan yang keletihan pasti membuat reaksi anda terhadap sesuatu yang lebih perlahan. Baik dalam berfikir dan bergerak.

Agar otak berfungsi dengan optimum, seperti menerima maklumat dengan lebih baik dan mengingat dengan lebih tajam, anda dapat memperolehnya dengan tidur siang. Selain itu, tidur juga menjadikan badan dan otak anda lebih responsif.

Berdasarkan faedah ini, tidur tengah hari terbahagi kepada beberapa jenis, seperti:

  • Tidur pemulihan. Jenis tidur ini dapat membantu anda pulih dari kurang tidur.
  • Napas profilaksis. Jenis tidur ini dilakukan sebagai persediaan jika anda mempunyai aktiviti yang membuat anda kurang tidur, misalnya harus bekerja shift malam.
  • Tidur Selera. Jenis tidur ini bertujuan untuk membuat anda santai, dalam mood yang lebih baik, dan bertenaga ketika anda bangun.
  • Selesai Tidur.Bayi dan kanak-kanak memerlukan lebih banyak tidur daripada orang dewasa, dan ini adalah jenis tidur mereka.
  • Tidur Penting. Klasifikasi tidur ini penting bagi orang sakit untuk mempercepat proses penyembuhan dan juga sebahagian daripada gaya hidup mereka.

Walaupun berguna, boleh juga memberi kesan buruk

Walaupun tidur tengah hari memang memberi faedah, jika anda menggunakannya dengan cara yang salah, ia boleh menjadi bumerang kepada anda.

Contohnya, anda tidur siang terlalu lama hingga ke petang. Tubuh anda, yang seharusnya bersiap untuk berehat pada waktu malam, terus bertenaga. Kesannya, anda merasa sukar untuk tidur pada waktu malam dan bangun dengan rasa letih.

Jadi, patuhi peraturan tidur siang yang sihat

Agar tidur di tengah hari tidak menimbulkan masalah, ikuti beberapa peraturan tidur siang berikut.

1. Memahami tujuan tidur siang

Sebilangan besar orang tidur siang kerana merasa letih, mengantuk, atau kerana mereka ingin bekerja shift malam sehingga mereka tidak tertidur di tempat kerja.

Namun, ada juga yang sengaja tidur di tengah hari kerana ingin menerapkan kaedah tidur biphasic, yang membahagikan tidur menjadi dua, iaitu pada waktu malam dan siang hari.

2. Jangan tidur terlalu lama

Menurut Yayasan Tidur, salah satu faktor penting yang bertanggungjawab untuk kesan buruk tidur adalah tempoh tidur. Setiap kali anda tertidur, anda mula memasuki beberapa tahap tidur.

Para penyelidik mendapati bahawa tidur pada waktu tengah hari selama lima minit terlalu singkat, sehingga tidak memberi sebarang faedah. Sebaliknya, tidur selama 30 minit atau lebih lama memberi tubuh masa yang cukup untuk tidur nyenyak.

Namun, tidur terlalu lama boleh membuat kepala anda merasa pening ketika anda bangun. Keadaan ini dikenali sebagai "inersia tidur".

Dengan ini, tidur siang yang terbaik dalam kebanyakan situasi adalah cukup untuk memulihkan badan tetapi tidak menyebabkan bahaya inersia tidur.

Tidur selama 10 hingga 20 minit adalah tempoh paling ideal. Ini kadang-kadang disebut sebagai "power naps" kerana memberikan manfaat pemulihan tanpa menyebabkan rasa mengantuk sesudahnya. Oleh itu, jangan terlalu jauh, tetapkan penggera atau minta orang lain membangunkan anda.

Pengecualian jika tidur siang yang anda ambil termasuk dalam kategori tidur siang yang mustahak dan tidur siang. Jenis tidur pada waktu tengah hari memerlukan jangka masa yang lebih lama kerana bertujuan untuk memenuhi keperluan tidur kanak-kanak dan orang sakit.

3. Tidur siang pada waktu yang tepat

Waktu terbaik adalah tengah hari, atau sekitar jam 2-3 petang, tidak boleh mula tidur lewat dari jam 3 petang. Ini adalah masa yang sesuai kerana anda mungkin mengantuk selepas makan tengah hari.

Di samping itu, tidur pada jam ini cenderung mengganggu tidur anda pada waktu malam. Namun, anda perlu memastikan bahawa tidur tidak dilakukan setelah makan. Beri jurang 2-3 jam selepas makan.

4. Memastikan persekitaran tidur yang menyokong

Suasana tidur siang tidak boleh jauh berbeza dengan tidur malam, yang merupakan tempat yang tenang dan gelap dengan suhu bilik yang selesa dan tidak terlalu bising.

Kemudian, setelah bangun, jangan tergesa-gesa untuk bergerak lagi. Bangun dengan tergesa-gesa boleh membuat anda sakit kepala, pemarah, dan tidak sihat. Beri masa beberapa minit sehingga anda merasa segar kembali.

Recent Posts