Sulfadiazin Perak: Kegunaan Ubat, Dos, dll. •

Sulfadiazin Perak Apa Ubat?

Untuk apa sulfadiazine perak?

Silver Sulfadiazine adalah ubat yang digunakan dengan rawatan lain untuk membantu mencegah dan merawat jangkitan luka pada pesakit dengan luka bakar yang serius. Sulfadiazin perak berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria yang dapat menjangkiti luka terbuka. Ini membantu menurunkan risiko bakteria menyebar ke kulit sekitarnya, atau darah di mana ia boleh menyebabkan jangkitan darah yang serius (sepsis). Sulfadiazin perak tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai sulfa antibiotik.

Sulfadiazin perak tidak boleh digunakan pada bayi pramatang atau bayi baru lahir selama 2 bulan pertama kehidupan kerana risiko kesan sampingan yang serius.

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini menyenaraikan penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan, tetapi yang mungkin ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan di bawah hanya jika ia telah ditetapkan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan anda.

Ubat ini juga boleh digunakan untuk membantu mencegah dan merawat luka dan jangkitan kulit yang lain (seperti bisul kulit).

Bagaimana menggunakan sulfadiazine perak?

Ubat ini hanya boleh digunakan pada kulit.

Pakar kesihatan anda akan membersihkan dan mengeluarkan tisu mati dari luka untuk membantu proses penyembuhan.

Sapukan ubat ini pada luka menggunakan kaedah steril (seperti memakai sarung tangan steril dan menggunakan alat aplikasi steril), seperti yang disarankan oleh doktor anda, biasanya 1 hingga 2 kali sehari. Ketebalan lapisan ubat mestilah sekitar 1-2 mm atau seperti yang disyorkan oleh doktor. Luka mesti ditutup dengan krim setiap masa. Pembalut boleh digunakan di atas krim, tetapi hanya jika diperlukan. Sekiranya terdapat bahagian luka di mana krim telah dikeluarkan, sapukan semula dengan segera. Krim juga harus digunakan semula sebaik sahaja menjalani hidroterapi.

Rawatan biasanya berterusan sehingga luka sembuh sepenuhnya atau sehingga kawasan luka siap dirawat.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk faedah yang optimum. Anda perlu ingat untuk menggunakannya pada waktu yang sama setiap hari.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda berterusan atau jika ia bertambah buruk.

Bagaimana sulfadiazin perak disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan .

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found