Darah Menstruasi Coklat Gelap, Sekiranya Anda Bimbang?

Walaupun namanya adalah darah haid, warnanya tidak selalu berwarna merah terang. Darah haid boleh datang dalam pelbagai warna - dari coklat gelap hingga merah gelap hingga merah muda muda. Ini kerana darah haid berbeza dengan darah segar yang keluar dari jari anda ketika anda memotong sehelai kertas atau calar di lutut anda dari terjatuh. Walaupun namanya adalah darah, darah haid pada dasarnya adalah tisu dari dinding rahim dan sel telur yang ditumpahkan kerana belum mengalami persenyawaan.

Tetapi mengapa warna darah haid boleh berbeza, dan apa maksud setiap warna?

Makna pelbagai warna darah haid

Tempoh anda dapat memberitahu banyak maklumat mengenai kesihatan anda. Kerana selain menjadi tanda bahawa anda hamil atau tidak, warna darah haid anda dapat memberikan petunjuk berharga mengenai kesihatan hormon anda. Hormon anda adalah "pekerja protokol" yang memastikan semua sistem badan anda berfungsi dengan baik.

Perlu diingat, apa yang membentuk warna haid "normal" bagi setiap orang mungkin berbeza antara satu sama lain. Tetapi ada beberapa perubahan warna yang perlu anda perhatikan. Berikut adalah lima warna darah haid biasa dan maknanya.

Merah jambu muda atau merah pucat, berair

Sekiranya darah haid anda berwarna merah jambu atau mempunyai warna merah pucat, itu adalah tanda bahawa badan anda mempunyai tahap estrogen yang rendah - terutamanya jika disertai dengan jumlah yang lebih sedikit pada hari-hari ketika aliran darah biasanya paling berat. Tahap estrogen yang rendah boleh disebabkan oleh terlalu banyak senaman atau kekurangan zat makanan. Ia juga boleh menjadi tanda anemia teruk. Tahap estrogen yang rendah dapat meningkatkan risiko osteoporosis jika tidak dirawat.

Warna merah jambu darah haid juga menunjukkan bahawa badan anda tidak menghasilkan sel darah merah yang mencukupi atau darah anda tidak mengandungi cukup zat besi. Walaupun ini sangat penting untuk kesuburan anda. Darah adalah sumber oksigen dan nutrien utama bagi setiap organ dalam badan. Sekiranya anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi, sistem anda akan menderita - termasuk sistem pembiakan anda.

Penyebab lain dari darah haid merah jambu termasuk sindrom ovarium polikistik (PCOS), atau perimenopause, iaitu ketika ovari anda mula kurang menghasilkan estrogen sebagai persediaan untuk menopaus (biasanya berlaku sekitar empat hingga lima tahun sebelum menopaus).

ceri merah

Sekiranya anda menemui warna merah terang di alas anda - fikirkan soda merah atau merah ceri - ini adalah warna "normal" dan sihat untuk darah haid, terutama pada pertengahan haid anda.

Warna merah terang menunjukkan bahawa lapisan rahim baru saja menetes, keluar dengan sangat cepat tanpa banyak masa untuk "menua" sepanjang perjalanan. Kemudian menjelang akhir kitaran, warna darah haid pada umumnya akan menjadi gelap, menunjukkan bahawa aliran darah haid telah perlahan. Sebaliknya, beberapa wanita yang jangka haidnya agak lama mengalami proses penumpahan dinding rahim yang lebih lambat, sehingga warnanya ringan secara konsisten dari awal hingga akhir.

Merah pekat

Darah haid yang berwarna merah gelap dengan tekstur tebal dan sedikit kental adalah apa yang disebut sebagai darah haid “normal”, biasanya kitaran selalu bermula dan berakhir tepat pada waktunya.

Tetapi sementara gumpalan darah adalah normal, gumpalan selebar syiling atau lebih besar dapat menunjukkan masalah keseimbangan hormon yang serius - terutama ketika disertai dengan PMS yang menyakitkan. Warna darah ini dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai tahap progesteron rendah dan estrogen tinggi.

Fibroid rahim adalah kemungkinan lain. Fibroid pada umumnya pertumbuhan jinak, tetapi boleh menyakitkan. Oleh itu, jika anda mengesyaki ini disebabkan oleh aliran haid yang berat dan kental, tanyakan doktor anda untuk ultrasound. Sementara itu, anda boleh mencuba mengurangkan pengambilan susu, soya, dan gula untuk melihat apakah terdapat perbezaan dalam corak kitaran anda.

Coklat gelap

Warna darah merah gelap coklat haid biasanya merupakan petunjuk tahap estrogen yang berlebihan, yang menyebabkan lapisan berkembang sangat tebal; sehingga darah haid anda akan kelihatan dalam jumlah yang lebih besar dan berwarna gelap. Secara umum, ini adalah perkara biasa, kecuali disertai dengan gejala PMS.

Sebaliknya, warna merah haid hingga coklat gelap hingga hampir kehitaman darah haid dapat menunjukkan darah "tua". Beberapa wanita membuang lapisan rahim pada kadar yang stabil, sehingga seluruh "ransum" darah yang harus dikeluarkan dapat habis pada satu waktu. Sementara untuk yang lain, penutupan lapisan rahim mereka lambat dan tidak selalu dapat menumpahkan seluruh lapisan sehingga benar-benar bersih. Lapisan rahim yang tertinggal akan bertambah lama dari masa ke masa dan menumpahkan pada haid berikutnya, memberikan warna coklat gelap. Ini juga perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan.

Dalam kes yang melampau, darah dapat terperangkap dan membeku di dalam badan sehingga berubah menjadi hitam pekat. Penyumbatan darah haid ini akan disertai dengan rasa sakit dan pembekuan darah yang besar. Keadaan ini biasa berlaku pada wanita yang mempunyai sejarah fibroid dan endometriosis yang teruk.

Kelabu

Darah haid yang berwarna merah terang tetapi disertai dengan benjolan lendir kelabu menunjukkan bahawa anda menghidap penyakit kelamin. Menstruasi yang berwarna kelabu juga dapat menunjukkan bahawa anda mengalami keguguran. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Recent Posts