Perubatan Herba untuk Sesak Nafas dan Cara Alami untuk Mengatasinya

Adakah anda sering merasa sesak nafas ketika bercakap? Ini mungkin menunjukkan bahawa anda mengalami sesak nafas, yang menyebabkan anda hanya dapat menarik nafas pendek. Dalam dunia perubatan, kesukaran bernafas ini dikenali sebagai dyspnea. Keadaan ini agak biasa, dan untungnya ada banyak cara semula jadi untuk mengatasinya. Berikut adalah pilihan ubat herba dan cara semula jadi lain yang boleh anda cuba sebagai rawatan untuk mengurangkan sesak nafas.

Apa yang menyebabkan sesak nafas?

Apabila anda sesak nafas, anda mungkin merasa seolah-olah bekalan udara di paru-paru anda hampir habis. Terdapat beberapa penyebab sesak nafas, seperti:

 • Alahan
 • Asma
 • Keracunan karbon monoksida
 • COPD atau penyakit paru-paru obstruktif kronik
 • Serangan jantung
 • Pneumonia
 • Penyumbatan pada saluran pernafasan

Di samping itu, beberapa aktiviti atau aktiviti yang tidak berkaitan dengan keadaan perubatan juga boleh menyebabkan nafas anda menjadi pendek, seperti:

 • Berada di ketinggian
 • Kualiti udara yang buruk, seperti tercemar asap atau karbon monoksida
 • Suhu melampau
 • Setelah melakukan senaman yang berat

Apa pilihan ubat herba semula jadi untuk mengatasi sesak nafas?

Selain menggunakan ubat perubatan untuk melegakan gejala sesak nafas, terdapat ramuan semula jadi dan ramuan tradisional yang boleh anda gunakan untuk membantu mengurangkan rasa tidak selesa.

Beberapa ubat semula jadi untuk sesak nafas termasuk:

1. Halia

Halia telah menjadi ubat herba pilihan bagi banyak orang untuk mengatasi sesak nafas secara semula jadi. Halia dipercayai dapat membantu mengurangkan gejala sesak nafas, terutama yang disebabkan oleh jangkitan pernafasan.

Ini dijelaskan dalam kajian mengenai Jurnal Etnofarmakologi diterbitkan pada tahun 2012. Dalam kajian ini, halia dipercayai mencetuskan aktiviti antivirus yang mampu melawan jangkitan virus, terutama jenis HRSV yang menyerang sistem pernafasan.

Anda boleh mengambil halia sebagai ubat tradisional untuk sesak nafas dalam bentuk kepingan, rebus, atau makanan tambahan.

2. Kopi

Kopi boleh menjadi salah satu ubat herba untuk mengatasi sesak nafas secara semula jadi. Satu kajian di Perpustakaan Cochrane menunjukkan bagaimana kandungan kafein dalam kopi bermanfaat untuk mengurangkan sesak nafas, terutama pada orang yang menderita asma.

Dari hasil kajian ini, didapati bahawa kafein dapat membantu otot saluran pernafasan untuk lebih relaks. Oleh itu, fungsi paru-paru dapat bertambah baik dan bernafas lebih lancar.

Namun, anda perlu ingat bahawa tidak semua gejala sesak nafas dapat diatasi dengan kopi, ya! Sebilangan orang yang mengalami sesak nafas, terutamanya kerana masalah pencernaan, harus menghindari kopi.

3. Eucalyptus

Daun kayu putih juga merupakan tanaman yang boleh anda cuba sebagai ubat herba untuk mengurangkan gejala sesak nafas. Tumbuhan ini mengandungi bahan aktif yang disebut cineole.

Dalam kajian dari jurnal BatukKandungan cineole dalam kayu putih dipercayai mempunyai kesan mucolytic (penipisan kahak), bronkodilator (melonggarkan otot di paru-paru), dan mengurangkan keradangan.

Itulah sebabnya, tumbuhan ini dipercayai berpotensi meredakan gejala sesak nafas pada pesakit dengan penyakit paru obstruktif kronik (COPD) dan asma yang sering merasa sesak nafas.

4. Epal

Tahukah anda bahawa anda juga boleh menggunakan epal sebagai ubat tradisional untuk menghilangkan gejala sesak nafas? Nah, jika anda seorang perokok aktif dan mulai merasa sukar bernafas kerana penurunan fungsi paru-paru, epal diyakini sebagai jalan keluarnya.

Ini dibuktikan dengan kajian dari Jurnal Pernafasan Eropah dikeluarkan pada tahun 2017. Dalam kajian ini, buah yang kaya dengan antioksidan, terutama epal, dapat memperbaiki kerosakan paru-paru, terutama pada orang yang sebelumnya merokok.

Kerosakan paru-paru sering dikaitkan dengan COPD, penyakit jantung, dan barah paru-paru, yang meningkatkan risiko terkena sesak nafas.

Oleh itu, pastikan anda mula kerap memakan epal dalam makanan harian anda untuk membantu mengurangkan keadaan pernafasan yang sukar.

Cara semula jadi untuk mengatasi sesak nafas selain ubat herba

Bukan hanya dengan ubat herba, anda juga boleh mencuba cara semula jadi di bawah ini untuk membantu mengurangkan gejala sesak nafas. Kaedah berikut dipercayai dapat memaksimumkan prestasi ubat yang sedang anda gunakan, serta mengurangkan risiko berulang sesak nafas di kemudian hari.

1. Tarik nafas dalam-dalam

Menarik nafas dalam-dalam adalah salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi sesak nafas selain ubat herba. Terdapat beberapa langkah yang harus anda lakukan, iaitu:

 • Posisikan badan berbaring, dengan meletakkan kedua tangan di perut.
 • Tarik nafas sedalam mungkin melalui hidung anda, sehingga seolah-olah paru-paru anda benar-benar penuh dengan udara.
 • Tahan nafas anda selama beberapa saat, kemudian hembuskan melalui mulut anda.
 • Ulangi langkah ini selama 5-10 minit.

2. Menggunakan teknik menarik nafas bibir

Selain menggunakan ubat herba dan pernafasan dalam, teknik pernafasan lain yang dapat dilakukan untuk sesak nafas adalah: menarik nafas bibir. Seperti namanya, teknik ini melibatkan bibir alias melalui mulut untuk membantu mengatur kadar pernafasan.

Sekiranya sesak nafas anda disebabkan oleh kegelisahan, teknik ini sangat berguna. Bagaimana caranya menarik nafas bibir?

 • Posisikan badan duduk tegak di kerusi dengan santai dan tidak tegang.
 • Bentuk bibir, seperti kerucut, meninggalkan sedikit ruang untuk masuk dan keluar udara.
 • Tarik nafas melalui hidung anda, kemudian tahan selama beberapa saat.
 • Hembuskan perlahan-lahan ke bibir selama kira-kira 4 kali.
 • Ulangi langkah-langkah ini selama kira-kira 10 minit, atau sehingga kadar pernafasan bertambah baik.

3. Gunakan wap suam

Menghirup wap hangat ternyata menjadi salah satu cara untuk mengatasi sesak nafas, selain menggunakan ubat herba. Sebabnya, kaedah ini membantu membersihkan saluran hidung, sehingga melegakan sistem pernafasan.

Bukan itu sahaja. Wap panas juga boleh mencairkan lendir di paru-paru. Hasilnya, proses masuk dan keluar udara ketika bernafas akan menjadi lebih mudah.

Anda hanya perlu menyediakan bekas air suam, kemudian letakkan wajah anda di atas bekas. Seterusnya, tarik nafas dalam-dalam seperti biasa, sambil menghirup dan merasakan wap hangat.

Sebaiknya pastikan air di dalam wadah tidak terlalu panas, kerana dikhuatiri boleh mencederakan kulit wajah.

Sebelum mengambil ubat herba atau tradisional untuk sesak nafas, pastikan anda berjumpa doktor. Menentukan penyebabnya dapat membantu anda dan doktor anda menentukan ramuan herba dan ubat semula jadi yang paling sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Recent Posts