Masker Wajah dari Air mani yang betul-betul berguna atau iklan yang adil?

Banyak mitos mengatakan bahawa sperma, atau air mani lelaki, boleh digunakan sebagai topeng muka. Walaupun kedengarannya agak pelik, bahkan mungkin menjijikkan, adakah benar bahawa terdapat manfaat sperma lelaki untuk wajah?

Kandungan dalam air mani lelaki

Tidak ramai yang tahu bahawa air mani lelaki sebenarnya kaya dengan nutrien. Setiap 100 mililiter (ml) keputihan tebal yang dikeluarkan oleh zakar ini boleh mengandungi 0,5 gram protein dari 200 jenis.

Cecair mani juga diketahui tinggi zink, yang dapat membantu memenuhi 3% dari keperluan harian tubuh anda. Selain itu, air mani mengandungi lebih sedikit lemak, karbohidrat, fruktosa, dan kalsium.

Adakah terdapat manfaat air mani sebagai topeng muka?

Beberapa ketika yang lalu, trend penggunaan air mani untuk topeng muka adalah ledakan kerana tuntutan faedah sperma yang dikandungnya. Spermin adalah turunan dari zat spermidine dalam air mani lelaki. Spermidine dipercayai mengandungi antioksidan yang dapat menyamarkan kedutan dan garis-garis halus sehingga kulit kelihatan lebih muda.

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nature Cell Biology pada tahun 2009 menguji teori ini dengan menyuntik spermidin terus ke sel kulit manusia. Akibatnya, sperma nampaknya berpotensi untuk memperlambat proses penuaan kulit. Walau bagaimanapun, faedah sebenar air mani itu sendiri untuk kulit ketika digunakan sebagai topeng muka masih belum dapat dipastikan.

Bagaimana dengan kandungan nutrien sperma yang lain? Kandungan protein dalam sperma dipercayai menjadikan kulit tampak cerah, berseri dan kenyal serta kencang. Malangnya, teori ini belum dapat dibuktikan secara sah oleh penyelidikan perubatan yang berkelayakan. Walaupun dilihat dari jumlahnya, kandungan protein dalam air mani sangat kecil sehingga dianggap tidak memberi kesan pada kulit anda

Protein yang terdapat dalam penjagaan kulit biasanya terdapat dalam bentuk asid amino peptida. Tetapi sehingga kini, manfaat protein untuk kulit hanya dapat dibuktikan berkhasiat apabila dimakan dari makanan.

Begitu juga dengan kandungan zink. Zink dalam air mani telah lama dipercayai berguna untuk merawat jerawat ketika digunakan sebagai topeng muka. Zink juga dipercayai akan mencetuskan pengeluaran kolagen untuk memperbaiki sel-sel kulit yang menua. Tetapi sekali lagi, tidak ada bukti kukuh dari penyelidikan perubatan yang sah untuk menyokong teori ini.

Hingga kini tidak ada cadangan atau nasihat dari pakar kesihatan dan kecantikan untuk menggunakan air mani sebagai topeng muka. Pakar pemakanan, pakar dermatologi, dan pakar kecantikan percaya bahawa manfaat protein dan zink untuk kecantikan kulit hanya akan dimaksimumkan jika diperoleh dari pengambilan makanan yang sihat.

Menggunakan air mani untuk topeng muka sebenarnya adalah risiko untuk kesihatan

Manfaat dan kesan sampingan penggunaan air mani sebagai topeng muka tidak dapat dipastikan. Walau bagaimanapun, trend kecantikan yang satu ini tidak dapat dipisahkan dari kemungkinan risiko negatif. Memohon air mani lelaki terus ke kulit boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk terhadap jangkitan yang menular jika sumbernya tidak jelas dan tidak diperiksa lebih lanjut. Macam mana boleh jadi?

Seperti disebutkan di atas, sperma mengandungi 200 jenis protein yang berbeza. Ini boleh mencetuskan reaksi alergi pada sesetengah orang. Alergi sperma juga dikenali sebagai hipersensitiviti protein plasma. Reaksi alahan paling ringan boleh merangkumi kemerahan, kekeringan, bengkak, dan gatal-gatal. Sementara itu, kes alergi sperma yang teruk boleh mencetuskan kejutan anaphylactic.

Senario terburuk, menggunakan air mani yang tidak dikenali dapat meningkatkan risiko anda dijangkiti penyakit berjangkit. Ini sangat mungkin berlaku jika air mani berasal dari lelaki yang mempunyai penyakit kelamin, sama ada diketahui atau tidak.

Kuman penyebab penyakit boleh memasuki tisu kulit, terutamanya jika anda mempunyai luka terbuka atau bekas jerawat. Air mani yang mengandungi penyakit ini juga dapat memasuki tubuh apabila dicampur dengan lendir di bibir, hidung, atau mata. Beberapa jenis penyakit kelamin yang mudah disebarkan dengan cara ini adalah herpes, klamidia, dan gonorea.

Sekiranya air mani masuk ke mata, risikonya tidak hanya terhad kepada kemerahan mata. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menyebabkan herpes okular dan konjungtivitis klamidia.

Recent Posts