Payudara Ayam, Sayap, Paha, Mana Yang Lebih Tinggi Protein?

Ayam adalah salah satu bahan makanan yang paling biasa digunakan. Ayam juga sangat popular di kalangan peminat kecergasan kerana ia adalah sumber protein yang tinggi. Namun, ayam mempunyai bahagian yang berbeza, ada dada ayam, ada paha atas, paha bawah dan juga sayap. Setiap bahagian ini ternyata mempunyai kandungan protein dan lemak yang berbeza, anda tahu! Jangan membuat pilihan yang salah, sesuaikan dengan keperluan anda.

Dada ayam

Dada ayam adalah bahagian ayam yang paling sedikit lemak tetapi tinggi protein. Dalam 100 gram dada ayam tanpa kulit yang dimasak mengandungi 31 gram protein.

Dalam 100 gram dada ayam juga mengandungi 165 kalori, 80 peratus kalori berasal dari protein, dan selebihnya 20 peratus kalori berasal dari lemak.

Daging payudara adalah yang paling popular untuk aktivis sukan yang ingin membina badan yang lebih berotot dan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Sebabnya, daging ini tinggi protein, tetapi kalori tidak terlalu besar jika dibandingkan dengan bahagian ayam yang lain.

Paha ayam

Paha ayam biasanya lebih murah daripada dada ayam. Dalam 100 gram paha atas tanpa kulit dan tulang, terdapat sebanyak 26 gram protein.

Paha atas ini juga mengandungi 209 kalori dalam 100 gram. Dari jumlah kalori ini, 53 peratus berasal dari protein, dan selebihnya 47 peratus berasal dari lemak.

Warna paha atas biasanya sedikit lebih gelap daripada dada, kerana bahagian ini adalah bahagian yang aktif bergerak dan mengandungi lebih banyak myoglobin.

Walaupun lebih gelap, bahagian ini adalah bahagian yang sangat disukai oleh orang ramai, anda tahu!

Paha ayam (batang dram)

Turun lagi ke bahagian bawah ayam, di bawah paha atas terdapat paha bawah yang sering disebut tongkat. Bentuk potongan ayam ini menyerupai rentak gendang yang sedikit gemuk.

Dalam 100 gram paha ayam tanpa kulit dan tanpa tulang, ia mengandungi 28.3 gram protein dan 172 kalori.

Berdasarkan kalori, 70% kalori ini berasal dari protein, dan 30% berasal dari lemak. Mungkin anda tertanya-tanya, dari kalori ini, protein kelihatan lebih dominan daripada lemak, walaupun daging paha ayam terkenal dengan lemaknya. Ini kerana kandungannya sebenarnya dilihat dari otot atau daging tanpa melihat kulitnya.

Nah, sebenarnya orang yang makan daging paha batang dram jangan hanya makan daging. Selalunya, kulit yang menutupi seluruh paha juga dimakan.

Sekiranya ini berlaku, kalori boleh lebih tinggi. Satu paha ayam dengan tulang dan kulit boleh mengandungi 112 kalori, yang mana 53% berasal dari protein, dan 47% berasal dari lemak. Lemak dan protein tidak jauh berbeza, bukan?

Kepak ayam

Dalam 100 gram sayap ayam tanpa kulit dan tulang, mengandungi 30.5 gram protein, dan 203 kalori. Dari 203 kalori ini, 64% berasal dari protein, dan 36% selebihnya berasal dari lemak.

Namun, kebanyakan orang tidak hanya memakan daging di bahagian sayap ini, kerana terdapat sedikit daging di satu sayap itu sendiri.

Seperti ketika orang makan paha bawah, biasanya sayap ayam akan dimakan begitu juga kulit yang menutupinya.

Satu sayap ayam bersaiz sederhana mengandungi 99 kalori, dengan 39% kalori berasal dari protein, dan 61% dari lemak. Pada sayap, kulit dan tulang lebih dominan, berbanding daging atau otot, jadi kalori dari lemak sayap ayam lebih tinggi kerana terdapat banyak kulit.

Recent Posts