Kelebihan Putih Telur, Tidak Kurang daripada Kuning |

Selain enak dimakan sendiri, telur boleh menjadi pendamping atau tambahan makanan lain. Namun, kuning telur sering menjadi "primadon" kerana rasa dan khasiatnya. Sebenarnya, putih telur mempunyai kandungan dan faedah yang tidak kurang sihat.

Kandungan nutrien dalam putih telur

Sebelum mengetahui faedahnya, ketahui terlebih dahulu nutrien apa yang terkandung dalam putih telur. Berikut adalah pelbagai kandungan nutrien dalam satu putih telur.

  • Protein: 4 gram
  • Lemak: 0.05 gram
  • Kalsium: 2.3 miligram
  • Magnesium: 3.6 miligram
  • Potasium: 53.8 miligram
  • Tenaga: 16 kalori
  • Vitamin B2: 0.145 miligram

Manfaat putih telur untuk kesihatan

Jika dibandingkan dengan kuning telur, jumlah kandungan nutrien yang terdapat dalam putih telur tidak terlalu banyak. Namun, putih telur juga menawarkan pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh.

1. Membantu menurunkan berat badan

Putih telur rebus sering menjadi menu sarapan bagi mereka yang sedang menjalani diet. Ini kerana putih telur rendah kalori. Jumlahnya kecil apabila anda membandingkannya dengan satu kuning telur yang mencapai 55 kalori.

Di samping itu, putih telur mengandungi protein yang lebih tinggi. Protein dapat membantu mengurangkan makan berlebihan dengan membuat anda merasa kenyang lebih lama. Ia dapat menyokong proses penurunan berat badan yang berterusan.

2. Manfaat putih telur untuk pembinaan otot

Bukan hanya orang yang menjalani diet, putih telur juga merupakan makanan yang dimakan oleh banyak pembina badan untuk membantu mengekalkan otot dalam badan.

Sekali lagi, anda boleh mendapatkan sifat ini berkat kandungan protein. Walaupun perbezaan protein antara kuning telur dan putih telur tidak terlalu besar, tetapi protein dalam putih telur adalah protein berkualiti tinggi.

Dari ujian yang dijalankan oleh Organisasi Makanan dan Pertanian (FAO), skor PDCAAS putih telur adalah yang tertinggi dengan 1,0. PDCAAS adalah ujian yang membandingkan komposisi asid amino protein. Ujian ini dilakukan untuk mengukur kualiti protein.

Asid amino diperlukan untuk pertumbuhan tisu sel badan dan mengekalkan fungsi yang sihat. Bahan ini juga berperanan penting dalam membina otot, mengekalkan ketegasannya, dan membekalkan tenaga untuk tubuh.

3. Membantu mengekalkan tahap kolesterol

Ramai orang mengaitkan pengambilan telur dengan peningkatan kadar kolesterol. Sebenarnya, kandungan kolesterol sebenar dalam telur tidak akan menimbulkan masalah selagi ia tidak dimakan dalam jumlah yang berlebihan.

Namun, sebilangan orang mempunyai tindak balas yang berlebihan terhadap makanan kolesterol. Ia dicirikan oleh gen yang mempengaruhi tindak balas ini, salah satunya adalah gen ApoE4. Dalam keadaan ini, penggunaan kolesterol yang sedikit pun dapat meningkatkan tekanan darah.

Oleh itu, jika anda salah satu daripadanya atau mempunyai kebimbangan mengenai kemungkinannya, memakan lebih banyak putih telur boleh menjadi pilihan.

4. Membantu mencegah tekanan darah tinggi (darah tinggi)

Putih telur mengandungi pelbagai jenis mineral, salah satunya adalah kalium. Kalium terkenal dengan kemampuannya untuk membantu mengawal tekanan darah.

Bahan ini dapat mengendurkan dinding saluran darah yang akan menurunkan tekanan darah dan melindungi tubuh dari kekejangan otot. Banyak kajian juga menunjukkan bahawa kekurangan kalium sangat berkaitan dengan peningkatan risiko hipertensi atau strok.

5. Kebaikan putih telur untuk mata

Antioksidan pada putih telur, iaitu riboflavin (vitamin B2), dianggap sebagai nutrien yang mempunyai manfaat mencegah masalah degenerasi mata akibat penuaan dan katarak. Sebilangan besar pesakit katarak kekurangan tahap riboflavin di dalam badan mereka.

Mungkin kandungan faedah dalam putih telur tidak banyak. Walaupun begitu, penggunaannya masih dapat meningkatkan keperluan pengambilan riboflavin.

Terlepas dari pelbagai faedah yang ditawarkan, putih telur dan kuning telur sama-sama sihat, terutama ketika dimakan bersama. Ingatlah untuk makan telur dalam bahagian kecil.

Recent Posts