Wanita lebih beremosi daripada lelaki selepas hubungan seks

Pengertian bahawa wanita lebih emosional daripada lelaki, terutama selepas hubungan seks, sudah lama wujud. Namun, adakah ia terbukti benar? Lihat penjelasan berikut.

Adakah benar bahawa wanita lebih beremosi daripada lelaki?

Anggapan bahawa wanita lebih beremosi daripada lelaki bukanlah angan-angan. Sebabnya, ia telah dibuktikan melalui sejumlah kajian.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Sage menyebutkan bahawa wanita lebih banyak tersenyum dan menangis, dan menunjukkan pelbagai ekspresi wajah lain, daripada lelaki.

Ini dipengaruhi oleh beberapa faktor, termasuk norma yang berlaku dalam masyarakat. Contohnya, wanita "dibenarkan" menangis, sementara lelaki tidak.

Wanita juga dikatakan menangis sekiranya merasa sedih, marah, bersalah, atau tidak berdaya. Sementara itu, sebab utama lelaki menangis adalah kerana mereka merasa sedih.

Mungkin itulah sebabnya wanita sering disebut sebagai makhluk beremosi, sedangkan lelaki tidak.

Mengapa wanita lebih beremosi selepas hubungan seks?

Wanita cenderung memberi nilai lebih kepada seks berbanding lelaki. Jadi, jangan terkejut jika wanita lebih mudah beremosi setelah bercinta.

Kenapa begitu? Ternyata ada sebab biologi mengapa wanita lebih beremosi daripada lelaki.

Semasa hubungan seks, hormon oksitosin akan dilepaskan, baik semasa aktiviti seksual hingga ke saat orgasme, pada lelaki dan wanita.

Hormon ini berfungsi untuk meningkatkan kepercayaan pada pasangan anda, membuat anda merasa lebih berhubung antara satu sama lain, dan dapat mengurangkan tekanan.

Namun, sebenarnya kehadiran hormon lain dalam tubuh lelaki dan wanita akan menjadikan semuanya berbeza.

Wanita mempunyai jumlah hormon estrogen yang tinggi, sementara lelaki mempunyai lebih banyak testosteron daripada wanita.

Sekiranya anda menemui oxytocin, hormon estrogen akan meningkatkan perasaan emosi, menjadi lebih terikat dan lebih menenangkan.

Apabila testosteron bertemu dengan oxytocin, perasaan emosional semakin redup dan tidak meningkat.

Itulah sebabnya wanita akan merasa lebih terhubung secara emosional daripada lelaki, setelah bercinta.

Perbezaan antara lelaki dan wanita juga sangat jelas ketika mereka menerima rangsangan seksual.

Lelaki boleh mengalami ereksi dan kemudian orgasme dengan sendirinya apabila mereka melihat tubuh wanita yang telanjang atau tidak berpakaian.

Tidak seperti lelaki, wanita adalah makhluk yang sangat sukar difahami. Keinginan seksual tidak hanya wujud dan muncul, dan tidak semestinya harus diselesaikan.

Apabila anda ingin melakukan hubungan seks, lelaki akan mencari tempat dan pasangan untuk melakukannya, tetapi wanita akan mencari alasan yang baik untuk melakukannya.

Lelaki juga boleh beremosi selepas hubungan seks

Setelah membaca penjelasan di atas, anda mungkin berfikir bahawa wanita lebih beremosi selepas seks berbanding lelaki. Sebenarnya, mungkin lelaki tidak melibatkan sisi emosional untuk melakukan hubungan seks. Sebenarnya, ia adalah sebaliknya.

Jurnal Terapi Seks & Perkahwinan menyatakan bahawa 41% daripada 1,208 lelaki mengaku berpengalaman postcoital dysphoria (PCD), iaitu kesan negatif yang dicirikan oleh air mata dan perasaan melankolis selepas hubungan seksual.

Kajian itu menjelaskan bahawa PCD pada lelaki dikaitkan dengan tekanan psikologi, penderaan seksual kanak-kanak, dan disfungsi seksual.

Bagaimana untuk mengelakkan perasaan emosi selepas hubungan seks?

Bagi wanita, yang perlu anda ingat adalah, lelaki dan wanita berbeza. Wanita tidak boleh mengharapkan pergolakan emosi yang berlaku pada dirinya dan pasangannya akan sama.

Tanamkan dalam fikiran anda sendiri, bahawa tidak melibatkan perasaan adalah salah satu cara bagi wanita untuk mengatur emosi mereka.

Ingat, wanita sering kelihatan lebih beremosi semasa melakukan hubungan seks hanya kerana hormon, jadi tidak perlu terlalu risau.

Selepas itu, semuanya kembali lagi bergantung pada perasaan emosi masing-masing. Wanita akan mencari lelaki yang secara emosional bersedia untuk terbuka antara satu sama lain, dan bersikap jujur.

Ini dapat memberi jaminan emosi bahawa lelaki itu akan tetap terikat selepas hubungan seks.

Inilah yang perlu dilakukan oleh lelaki, penting untuk menyampaikan kejujuran ketika mereka ingin bertemu dengan wanita.

Komunikasi yang jelas juga diperlukan dari semua pihak, sehingga tidak ada ketidakseimbangan emosi setelah tubuh saling terhubung.

Perlu diingat bahawa perasaan negatif selepas hubungan seksual tidak semestinya menunjukkan bahawa hubungan seks yang baru anda lakukan tidak memuaskan.

Namun, jika anda terus merasa sedih dan cemas setelah berhubungan seks, jangan ragu untuk mendapatkan bantuan profesional.

Recent Posts