Terdapat banyak penyebab kuku bergelombang, apa itu?

Masalah kuku boleh menjadi tanda masalah kesihatan secara keseluruhan? Ini juga berlaku ketika gelombang atau lebam muncul di permukaan kuku. Secara amnya, kuku bergelombang tidak berbahaya, tetapi masih perlu berhati-hati.

Punca kuku bergelombang

Sekiranya anda mendapati kuku anda bergelombang dan tidak rata, inilah masanya berjumpa doktor. Sebabnya, perubahan pada kuku yang satu ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan, seperti penyakit buah pinggang, tekanan, hingga masalah tiroid.

Berdasarkan arah gelombang, jenis kuku yang tidak rata terbahagi kepada dua, iaitu arah menegak dan mendatar. Berikut adalah beberapa penyebab kuku bergelombang mengikut jenisnya.

Kuku gelombang garis menegak

Kuku bergelombang menegak adalah perubahan kuku yang paling biasa berlaku dengan usia dan biasanya tidak berbahaya. Jenis permukaan kuku yang tidak rata ini mungkin disebabkan oleh variasi pergantian sel kuku.

Walaupun begitu, kuku jenis ini dapat menebal, tidak licin lagi, dan kuku mudah pecah. Akhirnya, kuku akan membentuk sejumlah gelombang menegak ketika tumbuh, bermula dari hujung kuku hingga kutikula.

Berikut adalah beberapa keadaan kesihatan yang menyebabkan kuku bergelombang menegak.

 • Anemia kekurangan zat besi menyebabkan kuku cekung atau berbentuk sudu.
 • Pendarahan Splinter, yang merupakan gumpalan darah kecil di kuku.
 • Trachyonychia, gelombang di kuku yang juga disertai dengan perubahan warna dan tekstur kuku.
 • Penyakit vaskular periferal.
 • Artritis reumatoid.

Kuku gelombang garis mendatar

Walaupun arah menegak gelombang biasanya tidak berbahaya, namun tidak begitu dengan arah mendatar. Kuku yang berubah warna atau mempunyai gelombang dalam arah mendatar sebenarnya boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu.

Salah satu keadaan lekukan pada kuku berlaku kerana psoriasis kuku. Ini terbukti melalui penyelidikan dari Jurnal Dermatologi India . Para penyelidik melaporkan bahawa kira-kira 34% orang dengan psoriasis ringan juga mempunyai kuku yang melengkung atau bergelombang.

Psoriasis kuku biasanya muncul ketika anda pernah mengalami psoriasis kulit sebelumnya. Keterukan penyakit kulit ini juga bervariasi, dari munculnya luka kecil atau lekukan yang tidak terlihat, hingga mengembangkan dan merosakkan kuku.

Garis mendatar pada permukaan kuku atau juga dikenali sebagai garis Beau juga merupakan tanda penyakit lain, iaitu:

 • penyakit buah pinggang akut,
 • diabetes,
 • penyakit tiroid, dan
 • beguk dan sifilis.

Kuku bergelombang juga dapat dijumpai pada orang yang telah menjalani kemoterapi. Itulah sebabnya anda perlu berjumpa doktor sekiranya anda melihat perubahan tekstur permukaan kuku yang tidak biasa.

Sebab-sebab lain

Selain masalah kesihatan yang telah disebutkan, kuku sudu juga boleh disebabkan oleh perkara lain, termasuk:

Masalah pencernaan

Masalah kuku ini juga boleh disebabkan oleh gangguan pencernaan. Beberapa masalah pencernaan yang mengganggu penyerapan nutrien dapat mengubah penampilan kuku, seperti:

 • Penyakit Crohn,
 • penyakit seliak, dan
 • kolitis ulseratif.

Kecederaan

Kuku yang dihancurkan oleh buku atau tersangkut di pintu pasti boleh menyebabkan lebam dan boleh menjadikan warna kuku menjadi hitam dan tidak rata. Walau bagaimanapun, keadaan ini akan hilang semasa kuku tumbuh.

Sekiranya perubahan kuku berlaku tanpa kecederaan, ini mungkin merupakan tanda masalah yang lebih serius. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Cara merawat kuku yang rosak dan bergelombang

Sebenarnya, keadaan permukaan kuku yang bergelombang atau tidak rata tidak semestinya dirawat selagi masih agak ringan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menangguhkan menangani masalah ini apabila lekukan pada kuku semakin mendalam dan teruk.

Cara merawat kuku bergelombang juga harus sesuai dengan penyebabnya. Contohnya, kerosakan kuku yang disebabkan oleh diabetes pasti dapat diatasi dengan menguruskan kadar gula dalam darah sehingga permukaan kuku menjadi licin.

Sementara itu, kuku yang tidak rata kerana kekurangan vitamin dan mineral dapat dikurangkan dengan mengubah diet mengikut keadaan anda.

Usahakan untuk selalu menjaga dan merawat kuku, baik di tangan dan kaki anda. Ini untuk mengelakkan timbulnya masalah baru pada kuku, seperti jangkitan kulat atau perubahan warna pada kuku.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts