Manfaat Myriad Berjalan 30 Minit Sehari untuk Kesihatan

Berjalan kaki adalah senaman sederhana yang boleh anda lakukan bila-bila masa dan di mana sahaja. Walaupun tanpa menyedarinya sebenarnya hampir setiap hari anda berjalan. Manfaat berjalan tidak semudah yang disangka. Anda boleh mendapat banyak faedah berjalan kaki selama 30 minit sehari.

Kelebihan berjalan kaki 30 minit sehari

Berikut adalah pelbagai faedah berjalan kaki 30 minit sehari yang anda dapat:

1. Mengurangkan gejala vena varikos

Dengan usia, urat varikos sangat mungkin berlaku. Keadaan ini disebabkan oleh pembengkakan urat yang biasanya berlaku di sekitar betis dan kaki.

Berjalan sekurang-kurangnya 30 minit dapat mengurangkan pembengkakan yang berlaku, sehingga urat yang menonjol dan kelihatan di kawasan betis tidak lagi kelihatan.

2. Menurunkan risiko penyakit kronik

Persatuan Diabetes Amerika menyatakan bahawa berjalan dapat mengurangkan kadar gula dalam darah dan risiko terkena diabetes. Di samping itu, para penyelidik di University of Boulder Colorado dan University of Tennessee mendapati bahawa berjalan dengan kerap setiap hari dapat menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko strok sebanyak 20 hingga 40 peratus.

Malah penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Perubatan New England pada tahun 2002 mendapati bahawa orang yang berjalan 30 minit sehari atau melakukan aktiviti fizikal intensiti sederhana selama lima hari setiap minggu mempunyai risiko penyakit kardiovaskular 30 peratus lebih rendah daripada mereka yang tidak.

3. Menjadikan mood lebih baik

Adakah anda tahu faedah berjalan kaki 30 minit sehari sama dengan makan tiga buah? coklat gelap. Sebabnya, orang yang kerap berjalan mengalami perubahan dalam sistem saraf yang menjadikan mood mereka lebih baik dan menimbulkan rasa senang.

Terutama jika ini dilakukan dengan orang yang disayangi, berjalan kaki dapat membuat hati lebih senang dan bahagia. Suasana yang baik akan menjadikan hari anda penuh dengan produktiviti yang baik dan positif.

4. Lebih kreatif

Kajian tahun 2014 di Jurnal Psikologi Eksperimen, Pembelajaran, Ingatan, dan Kognisi, membuktikan bahawa berjalan kaki dapat mencetuskan kreativiti anda. Oleh itu, mempraktikkan ini setiap hari sudah tentu dapat dijadikan terapi pemikiran kreatif.

Sekiranya jarak dari tempat tinggal anda hanya sekitar 30 minit dari rumah, maka anda boleh memanfaatkannya dengan tidak menaiki kenderaan. Berjalan pada waktu pagi akan menjadi lebih sihat kerana sinar matahari pagi adalah salah satu sumber vitamin D terbaik untuk tubuh anda.

5. Menurunkan berat badan

Manfaat berjalan kaki yang satu ini pasti menjadi kegemaran bagi anda yang mengikuti program diet. Sebabnya, berjalan dengan kerap dapat membantu meningkatkan tindak balas badan terhadap insulin.

Ini membawa kepada pengurangan lemak perut. Berjalan kaki meningkatkan metabolisme badan dengan membakar kalori tambahan yang biasanya terkumpul sebagai lemak. Sekiranya pengambilan kalori harian anda ternyata berlebihan, maka berjalan kaki 30 minit sehari dapat membakar 200 kalori seminggu.

6. Melancarkan sistem pencernaan

Selepas anda makan makanan berat penuh dengan lemak dan karbohidrat, kemudian cuba jangan duduk diam selepas itu. Duduk menonton TV atau terus tidur boleh mengganggu prestasi sistem pencernaan anda.

Yang perlu anda lakukan ialah berjalan kaki selama 30 minit. Ini dilakukan untuk memudahkan kerja sistem pencernaan anda. Selain itu, faedah lain adalah berjalan kaki setelah makan membantu menjaga kadar gula darah anda stabil dan tidak menyebabkan lonjakan yang membahayakan tubuh.

7. Menguatkan otot paha dan betis

Manfaat lain berjalan 30 minit sehari adalah menguatkan otot paha dan betis anda. Daripada kelihatan lembik kerana gemuk, senaman ini dapat membuat anda kelihatan lebih baik kerana otot yang kencang. Melakukan senaman kekuatan seperti jongkok dan paru-paru malah dapat meningkatkan penampilan betis dan paha anda.

Anda boleh mendapat pelbagai faedah dengan berjalan kaki 30 minit sehari. Jadi apa tunggu lagi, mulailah hidup lebih sihat dari perkara termudah yang boleh anda lakukan

Recent Posts