Salap Jerawat Paling Berkesan di Farmasi |

Tidak hanya mengganggu penampilan, jerawat kadang-kadang juga menyebabkan rasa sakit. Menggunakan salap khas boleh menjadi penyelesaian terbaik untuk anda agar wajah anda bebas dari jerawat. Dari banyak salap jerawat di pasaran, yang manakah paling berkesan?

Cadangan untuk salap jerawat di farmasi

Salap adalah ubat luaran yang digunakan secara langsung pada kulit. Sebilangan salap jerawat di kaunter dan ada yang dirujuk oleh doktor. Ubat-ubatan tertentu mesti disertakan dengan preskripsi doktor kerana biasanya bahan ubat lebih kuat atau dalam dos yang lebih tinggi.

Memilih salap jerawat adalah cabaran tersendiri. Sebabnya, memilih salap yang salah tidak sesuai untuk merawat jerawat jenis ini. Sementara itu, jika pilihan anda tepat, jerawat dapat diselesaikan dengan cepat dan dengan kesan sampingan yang minimum.

Jadi, jenis apa yang terbaik?

1. Salap benzoil peroksida

Anda boleh menemui salap jerawat yang mengandungi benzoil peroksida di farmasi, dengan atau tanpa preskripsi doktor. Salap benzoil peroksida preskripsi biasanya mengandungi dos yang lebih kuat.

Benzoyl peroksida berfungsi membunuh bakteria penyebab jerawat dan mencegah sel kulit mati tersumbat dari pori. Benzoil peroksida juga dapat mengurangkan pengeluaran minyak di kulit dan menjaga pori-pori terbuka.

Benzoil peroksida diketahui berkesan dan berkesan untuk menghilangkan jerawat ringan hingga sederhana. Salap ini boleh digunakan sendiri, tetapi juga dapat diresepkan bersama dengan ubat penghilang jerawat yang lain, seperti clindamycin, eritromisin, dan adapalena.

Sekiranya anda menggunakan salap dari doktor anda, jangan meningkatkan dos lebih daripada yang diarahkan. Ini sebenarnya boleh menyebabkan jerawat sukar sembuh, malah meningkatkan risiko kesan sampingan seperti kulit kering dan mengelupas.

Rawatan jerawat dengan benzoil peroksida memakan masa sekitar 8-10 minggu. Jangan lupa menggunakan pelindung matahari selepas itu, terutamanya ketika keluar. Penggunaan benzoil peroksida meningkatkan kepekaan kulit terhadap sinaran UV.

Pada minggu pertama penggunaan, mungkin ada banyak jerawat baru yang muncul. Namun, jangan risau kerana ini reaksi biasa yang disebut membersihkan. Lama kelamaan, jerawat akan berkurang dan hilang sepenuhnya.

Walaupun begitu, jika setelah lebih dari 12 minggu jerawat tidak sembuh, segera berjumpa doktor.

Pelbagai Rawatan Kulit Yang Sebenarnya Membuat Muka Jerawat

2. Salap retinoid

Salap jerawat yang mengandungi retinoid mengandungi vitamin A yang biasanya digunakan untuk merawat komedo (baik bintik hitam tidak juga whitehead) dan jerawat ringan hingga sederhana.

Retinoid berfungsi menghilangkan sel kulit mati sambil merangsang pertumbuhan sel kulit baru, mengurangkan pengeluaran minyak (sebum) di wajah, dan membuka pori-pori yang tersumbat.

Retinoid termasuk ubat jerawat yang mesti dibeli dengan preskripsi doktor. Dos dan penggunaan juga mesti mengikut arahan doktor.

Retinoid mempunyai beberapa derivatif iaitu tretinoin, adapalene, dan tazarotene dengan dos yang berbeza. Salap yang mengandung adapalene didakwa lebih berkesan menghilangkan jerawat daripada tretinoin.

Walau bagaimanapun, beritahu doktor anda terlebih dahulu jika anda menggunakan produk penjagaan kulit atau ubat jerawat lain yang mengandungi benzoil peroksida. Tretinoin dan tazarotene tidak boleh diambil bersama dengan benzoil peroksida, tetapi dapat disesuaikan.

Salap retinoid dapat meningkatkan kepekaan kulit terhadap paparan sinar matahari. Walau bagaimanapun, berbanding dengan derivatif retinoid lain, kesan sampingan adapalene lebih ringan sementara tazarotene boleh menjadi lebih teruk.

Untuk mengurangkan risiko terbakar sinar matahari (sunburn) semasa menggunakan retinoid, selalu gunakan pelindung matahari setiap kali anda pergi ke luar. Pakai pakaian yang melindungi kulit anda serta topi dan cermin mata hitam yang bertutup lebar.

Jauhkan dari cahaya matahari langsung dengan kerap mengambil teduh ketika keadaan memerlukan anda berada di luar rumah.

3. Salap antibiotik

Salap antibiotik berfungsi untuk menghalang pertumbuhan dan membunuh bakteria P. acnes yang menyebabkan jerawat. Terdapat pelbagai jenis, tetapi yang paling kerap diresepkan oleh doktor untuk merawat jerawat adalah klindamisin dan eritromisin.

Walaupun mempunyai kesan sampingan menguning kulit, salap antibiotik tetrasiklin juga dapat diresepkan.

Rawatan jerawat menggunakan salap antibiotik akan berfungsi lebih baik apabila digabungkan dengan ubat jerawat yang lain. Sebabnya, antibiotik topikal berfungsi lebih perlahan untuk merawat jerawat daripada salap jerawat yang lain.

Salap antibiotik paling sering digabungkan dengan benzoil peroksida atau retinoid untuk menghilangkan jerawat. Walau bagaimanapun, untuk kes-kes tertentu, terutamanya jerawat yang disebabkan oleh gangguan hormon, pil spironolactone atau pil kawalan kelahiran juga boleh diresepkan.

Rawatan jerawat dengan antibiotik topikal biasanya hanya berlangsung selama 6-8 minggu. Hentikan penggunaan bila tiba masanya untuk mencegah risiko bakteria menjadi tahan terhadap antibiotik.

Perhatikan juga risiko kesan sampingan dari penggunaan salap antibiotik dalam bentuk kerengsaan kulit, seperti kemerahan dan pengelupasan kulit, serta sensasi terbakar. Kurangkan risiko ini dengan menggunakan pelindung matahari setiap kali anda pergi ke luar.

4. Asid salisilik

Asid salisilik membantu mengurangkan sel-sel kulit mati, menjaga pori-pori bersih dan mengurangkan reaksi keradangan. Asid salisilik juga berkesan untuk menghilangkan bintik hitam, mengurangkan minyak di wajah, dan bengkak akibat jerawat.

Anda boleh membeli salap jerawat yang mengandungi asid salisilik dalam dos antara 0.5 - 2% di farmasi tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, untuk kes jerawat yang lebih teruk, anda memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkan dos yang lebih tinggi.

Salap asid salisilik jarang menyebabkan kesan sampingan yang membimbangkan. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kesan sampingan berikut setelah menggunakan asid salisilik, anda mesti berjumpa doktor.

 • Kulit kering
 • Kulit mengelupas
 • Kulit terasa panas seperti terbakar
 • Kemerahan dan gatal-gatal yang merengsa

Sapukan salap hanya di kawasan yang rawan jerawat seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

5. Salap asid hidroksi alfa (AHA)

Salap jerawat lain yang kuat mengandungi asid alfa hidroksi atau asid Alpha-hidroksi (AHA). AHA berfungsi untuk merawat jerawat dengan membuka pori-pori yang tersumbat oleh gabungan sel kulit mati, minyak (sebum), dan bakteria.

AHA juga dapat membantu mengecilkan liang pori sehingga kulit tidak lagi mudah terserang pada masa depan. Sebatian AHA itu sendiri terbahagi kepada tujuh derivatif, iaitu:

 • asid sitrik,
 • asid glikolik,
 • asid hidroksikaproik,
 • asid hidroksikaprilik,
 • asid laktik,
 • asid malik, dan
 • asid tartarik.

Dari tujuh jenis AHA di atas, asid glikolat dan asid laktik adalah bahan yang paling menjanjikan untuk merawat jerawat dan kurang menjengkelkan daripada AHA lain.

Kesan ubat biasanya memakan masa sekitar 2-3 bulan untuk melihat hasil yang paling optimum. Penggunaan salap jerawat yang mengandungi AHA mestilah konsisten. Kerana jika tidak, proses rawatan boleh memakan masa lebih lama.

6. Asid Azelic

Sifat antimikrob dan anti-radang salep asam azelaic dilaporkan berkesan dalam merawat jerawat sambil menghalangnya daripada kembali.

Salap asid Azelic juga berguna untuk membersihkan pori-pori, meminimumkan risiko pembentukan parut jerawat, dan menyembunyikan bekas jerawat.

Walau bagaimanapun, salap ini sebenarnya jarang menjadi cadangan pertama pakar dermatologi kerana asid azaleik cenderung mengambil masa yang lama untuk menghilangkan jerawat.

Untuk mempercepat kesan salap ini, doktor biasanya akan menetapkannya bersama dengan ubat jerawat yang lain. Ikuti dos dan arahan yang diberikan oleh doktor anda semasa menggunakan ubat ini.

Salap asid Azelic boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan seperti selaran matahari, kekeringan, dan mengelupas. Kesan sampingan yang jarang berlaku termasuk kerengsaan, bengkak, kesemutan, demam, dan kesukaran bernafas.

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala yang tidak biasa semasa dan selepas menggunakan salap ini.

Adakah selamat menggunakan salap jerawat untuk wanita hamil dan menyusu?

Rawatan jerawat pada wanita hamil berbeza kerana banyak ubat mempunyai risiko pada rahim, atau belum diuji dengan betul sama ada selamat untuk wanita hamil atau tidak.

Di antara semua yang telah disebutkan di atas, salap jerawat AHA pastinya boleh digunakan pada wanita hamil.

Tetapi sebelum membeli salap jerawat di farmasi, anda masih harus berunding dengan pakar dermatologi terlebih dahulu.

Recent Posts