Cara Mengatasi Luka Bakar yang Boleh Menyebabkan Parut •

Mengatasi luka bakar boleh dilakukan dengan cara tertentu, bergantung pada tahapnya. Parut yang tertinggal boleh hilang dari masa ke masa dan beberapa meninggalkan kesan kekal. Sekiranya terdapat luka bakar kecil, ia boleh dirawat di rumah untuk mengelakkan kesan selanjutnya. Pertama, ketahui jenis luka bakar yang boleh meninggalkan parut pada kulit.

Jenis luka bakar yang boleh meninggalkan parut

Anda mungkin menyentuh kuali panas atau terkena air mendidih secara tidak sengaja. Selepas itu, ada perasaan panas yang menyerang kulit. Biasanya cara cepat untuk mengatasi luka bakar yang diklasifikasikan sebagai ringan boleh dilakukan di rumah. Walau bagaimanapun, untuk kemalangan lain boleh menyebabkan luka bakar dan meninggalkan parut.

Jadi, ketahui luka bakar yang boleh meninggalkan parut.

1. Melecur darjah pertama

Luka bakar ini mempengaruhi epidermis atau kulit luar. Luka bakar biasanya meninggalkan bekas kemerahan dan kesakitan. Umumnya, pada tahap pertama, luka bakar dapat sembuh tanpa meninggalkan luka dalam masa 6 hari. Cara mengatasi masalah luka bakar ini boleh anda lakukan dengan segera di rumah.

2. Melecur darjah kedua

Pada tahap kedua luka bakar biasanya mempengaruhi epidermis dan dermis atau bahagian bawah kulit, menyebabkan warna kemerahan. Pesakit biasanya mengalami kesakitan di kawasan luka. Penyembuhan luka bakar berlangsung 2-3 minggu dan secara amnya meninggalkan parut.

3. Luka bakar darjah ketiga

Bukan hanya lapisan kulit epidermis dan dermis, kerosakan pada luka bakar darjah ketiga juga berlaku pada tendon dan tulang. Sebenarnya, ia boleh mempengaruhi ujung saraf. Luka bakar ini menyebabkan perubahan kulit yang bertukar menjadi putih atau hitam. Tempoh penyembuhan luka bakar ini memakan masa yang cukup lama dan meninggalkan parut.

Luka bakar tahap kedua dan ketiga biasanya menyebabkan parut berikut.

  • Parut hipertrofik: luka bakar boleh meninggalkan bekas luka yang kemerahan hingga kemerahan dan cembung (luka timbul). Parut hipertrofik ini biasanya menyebabkan rasa sakit dan gatal.
  • Parut kontraktur: menjadikan kulit, otot, dan tendon menjadi lebih ketat dan menyekat kulit agar tidak bergerak secara normal dan bebas.
  • Parut keloid: kulit yang sembuh dengan permukaan berkilat, serta bekas luka yang tidak berbulu.

Cara merawat luka bakar

Luka bakar ringan atau luka bakar tahap pertama dapat diatasi dengan segera agar tidak meninggalkan parut dan terus ke tahap kedua. Berikut adalah cadangan untuk merawat luka bakar yang disarankan oleh American Academy of Dermatology.

1. Sejukkan bakar

Cara merawat luka bakar boleh dilakukan dengan membasahi kawasan yang terdedah dengan air paip sejuk. Lakukan selama 10 minit sehingga rasa sakit mereda.

2. Sapukan jeli petroleum

Jangan sekali-kali menggunakan ubat gigi atau mentega untuk menghilangkan luka bakar, kerana kedua-duanya boleh menyebabkan jangkitan. Menggunakan petroleum jeli 2-3 kali sehari untuk menghilangkan luka bakar adalah kaedah yang disyorkan untuk merawat luka bakar.

3. Gunakan pembalut steril

Anda boleh menggunakan pembalut steril dan tidak melekit untuk merawat luka bakar yang melepuh. Biarkan luka sembuh dan elakkan luka bakar yang melecet.

4. Ambil ubat penahan sakit

Kadang-kadang luka bakar kecil juga menyebabkan sakit kulit. Anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit bebas yang mengandungi ibuprofen atau acetaminophen untuk melegakan kesakitan dan keradangan.

5. Elakkan cahaya matahari

Cara mengatasi luka bakar seterusnya, jangan lupa melindungi luka bakar dari pendedahan cahaya matahari. Anda boleh menyesuaikan pakaian anda untuk menutup kawasan luka bakar dan memakai pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi.

Beberapa keadaan menyebabkan ia meninggalkan bekas luka bakar kemerahan selama berminggu-minggu. Oleh itu, kaedah ini diperlukan untuk mengurangkan parut.

Luka bakar tahap pertama dapat dihilangkan tanpa berjumpa doktor. Walau bagaimanapun, untuk luka bakar tahap kedua dan ketiga, lebih baik segera dirujuk ke hospital untuk rawatan selanjutnya.

Recent Posts