Apa yang Menyebabkan Kaki Berbentuk O dan X? •

Kaki O (genu varum) dan X (genu valgum) adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Sebenarnya, banyak kanak-kanak mempunyai O-kaki sehingga berumur sekitar dua tahun dan X-kaki hingga sekitar enam tahun. Kadang-kadang, ada kanak-kanak yang mungkin tidak mempunyai kaki normal sehingga mereka berumur sembilan atau sepuluh tahun.

Kaki berbentuk O (genu varum)

Keadaan ini boleh berlaku sejak bayi hingga dewasa dan mempunyai pelbagai sebab. Sekiranya ini menjadi lebih teruk, pesakit akan menunjukkan lutut menonjol ke sisi dan dengan cara berjalan yang tidak stabil. Ia mungkin berkaitan dengan bahagian dalam kaki, serta kesan sekunder pada pinggul dan pergelangan kaki. Masalahnya boleh berlaku pada satu kaki dan juga pada kedua kaki, dengan perbezaan fungsi pada panjang kaki. Sejarah keluarga dan perubatan dapat menunjukkan petunjuk tentang kecenderungan untuk bertahan atau berkembang.

Punca kaki bentuk O.

Terdapat beberapa penyebab kaki berbentuk O, iaitu:

 • Pertumbuhan. Semasa kanak-kanak berkembang, bahagian tubuh yang berbeza tumbuh dengan kadar yang berbeza. Akibatnya, penjajaran tulang dapat berubah dan menyebabkan penampilan yang tidak biasa pada usia tertentu. Penyebab O-kaki yang paling biasa dalam lingkungan umur kanak-kanak adalah pertumbuhan. Kaki O yang berlaku di bawah usia 2 tahun adalah perkembangan tulang yang normal. Sudut lutut biasanya memuncak pada usia 18 bulan, dan kemudian secara beransur-ansur kembali ke bentuk normal ketika anak membesar.
 • Penyakit Blount. Penyakit Blount adalah keadaan yang boleh berlaku pada kanak-kanak dan remaja. Ini adalah keadaan di mana piring di bahagian atas tulang kering (tibia) tumbuh secara tidak normal. Sebagai kanak-kanak, sangat sukar untuk mengetahui apakah ini penyakit Blount atau hanya kaki berbentuk O biasa. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dengan penyakit ini tidak akan mengalami perkembangan bentuk kaki ke bentuk normal ketika dewasa.
 • Riket. Keadaan ini sangat jarang berlaku di negara maju, walaupun sering terjadi di negara membangun. Penyebab yang paling biasa dari keadaan ini adalah kekurangan nutrien daripada beberapa nutrien yang penting untuk kesihatan tulang. Nutrien ini adalah pengambilan kalsium, fosforus, atau vitamin D.
 • Osteoartritis. Pada orang dewasa, penyebab O kaki yang paling biasa adalah akibat osteoartritis. Keadaan ini boleh menghilangkan tulang rawan dan tulang di sekitar sendi lutut. Sekiranya goresan diedarkan secara merata, tidak ada kelainan yang diharapkan, tetapi apabila goresan lebih cenderung berada di dalam sendi lutut, kaki O lebih cenderung terbentuk. Biasanya keparahan dapat diukur dengan seberapa parah lelasan di sendi lutut.

Kaki berbentuk X (genu valgum)

Bentuk kaki ini biasanya dialami oleh beberapa anak yang sihat sebagai fasa pertumbuhan, dan akan kembali normal dengan sendirinya. Namun, bagi sesetengah orang yang mengekalkan atau mengembangkan kecacatan ini biasanya disebabkan oleh keturunan, gangguan genetik, atau penyakit tulang metabolik.

Punca bentuk kaki X

Terdapat beberapa penyebab kaki berbentuk X, iaitu:

 • Osteomielitis. Ini adalah jangkitan tulang yang biasanya disebabkan oleh bakteria, kulat, atau kuman tertentu.
 • Riket. Ini sering menjadi penyebab kaki X semasa perkembangan anak. Keadaan ini adalah keadaan yang berlaku apabila kanak-kanak kekurangan vitamin D dalam badan mereka.
 • Keadaan reumatik. Sebarang keadaan yang menyebabkan sakit sendi dianggap rematik.
 • Osteochondroma. Keadaan ini menyebabkan kecacatan pada perkembangan tulang seseorang. Ia disebabkan oleh perkembangan tumor tulang jinak yang berkembang di sekitar hujung tulang panjang.
 • Artritis. Keadaan ini menyebabkan perubahan keradangan pada sendi. Penyebab penyakit kronik ini dipercayai disebabkan oleh mekanisme autoimun.
 • Osteodistrofi renal. Penyakit ini adalah penyakit tulang yang berlaku apabila buah pinggang tidak dapat mengekalkan jumlah fosforus dan kalsium dalam darah.
 • Kecederaan tulang kering. Kecederaan pada tulang kering boleh menyebabkan kaki berbentuk X. Ini kerana pertumbuhan adalah sebahagian daripada tanggungjawab tulang kering.
 • Obesiti. Sebilangan orang percaya bahawa kegemukan adalah penyebab kaki X, tetapi itu tidak benar. Obesiti hanyalah faktor yang memburukkan lagi masalah kaki X kerana berat badan yang berlebihan yang harus disokong oleh lutut.
 • Displasia pelbagai epifisis (MED). Ini adalah keadaan yang menyebabkan kelainan pada tulang rawan dan perkembangan tulang di sekitar hujung tulang panjang di lengan dan kaki.

Recent Posts