7 Manfaat Buah Kecapi, Asam Manis, yang kini sukar dicari

Buah Santol aka alpa mungkin tidak termasuk dalam barisan buah-buahan yang popular di Indonesia. Sebenarnya, buah ini yang juga digelar sebagai manggis liar mempunyai pelbagai khasiat. Apakah kandungan dan faedah pemakanan yang anda dapat dari buah kecapi?

Kandungan nutrien buah harpa

Alpa adalah buah eksotik yang tumbuh subur di Asia Tenggara dan sebahagian Amerika Selatan. Bentuknya bulat seukuran epal, dengan daging putih yang pada pandangan pertama mirip dengan manggis.

Terdapat dua jenis kecapi, iaitu kecapi merah dan kuning. Jenis kecapi yang lebih kerap dimakan adalah kecapi merah. Di dalam kulit kemerahan, terdapat daging buah bertekstur halus yang rasanya manis dan masam.

Tidak hanya sedap, alpa juga mengandungi pelbagai nutrien. Berikut adalah senarai nutrien yang anda dapat dari memakan 100 gram buah harpa.

  • Tenaga: 88 kcal
  • Protein: 0.12 gram
  • Lemak: 0.1 gram
  • Serat: 0.1 gram
  • Kalsium: 4.3 miligram
  • Fosfor: 17.4 miligram
  • Besi: 0.42 miligram
  • Vitamin B1: 0.04 miligram
  • Vitamin B3: 0.74 miligram
  • Vitamin C: 86 miligram

Khasiat buah kecapi untuk kesihatan

Di sebalik saiznya yang kecil, buah kecapi ternyata mempunyai pelbagai faedah yang dijelaskan di bawah.

1. Menurunkan kolesterol jahat

Buah kecapi mengandungi serat yang disebut pektin. Pektin adalah serat larut yang terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan. Di usus anda, serat ini akan mengikat lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan mencegahnya dibawa oleh darah.

LDL adalah kolesterol 'buruk' yang dapat membentuk plak pada saluran darah. Ini dari masa ke masa boleh menyebabkan penyakit jantung, darah tinggi, dan strok. Ikatan antara pektin dan LDL akan membantu mencegah pembentukan plak vaskular.

2. Baik untuk pesakit kencing manis

Harpa boleh menjadi pilihan buah yang baik untuk pesakit diabetes. Sebabnya, buah itu mempunyai nama Latin Sandoricum koetjape Ia mempunyai indeks glisemik rendah. Makanan dengan indeks glisemik rendah tidak akan meningkatkan gula darah dengan cepat.

Kajian haiwan juga menunjukkan bahawa pektin berpotensi menurunkan gula darah dan meningkatkan fungsi hormon yang mengawal gula darah. Walaupun begitu, faedah buah kecapi yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut pada manusia.

3. Menurunkan berat badan

Sekiranya anda mencari buah untuk menurunkan berat badan, kecapi boleh menjadi salah satunya. Kandungan serat yang tinggi dalam buah ini memberikan rasa kenyang lebih lama sehingga berguna bagi anda yang sedang menjalani diet untuk menurunkan berat badan.

Menurut kajian haiwan, suplemen pektin juga membantu membakar lemak dan menurunkan kalori lebih banyak daripada diet protein tinggi. Kajian serupa juga mendapati bahawa pektin meningkatkan hormon kenyang pada tikus.

4. Membantu mengatasi gangguan pencernaan

Buah kecapi juga mempunyai manfaat bagi orang yang mengalami gangguan pencernaan. Serat buah ini dapat berubah menjadi gel ketika memenuhi air di saluran pencernaan. Gel boleh menjadikan najis lembut sehingga lebih senang dilalui.

Selain itu, serat larut air dalam buah kecapi juga termasuk prebiotik yang meningkatkan jumlah bakteria baik. Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutrien, bakteria baik dalam usus dapat membantu mengatasi sembelit dan keradangan secara semula jadi.

5. Buah kecapi mempunyai kebaikan mencegah barah

Harpa mengandungi banyak antioksidan. Antioksidan adalah bahan yang mampu melawan radikal bebas dan kerosakan yang ditimbulkannya kepada sel-sel badan. Inilah sebabnya mengapa buah kecapi dianggap berpotensi untuk mencegah barah.

Sebilangan besar antioksidan dalam buah ini berasal dari polifenol. Polifenol dapat mencegah barah dengan menghalang pembelahan sel yang tidak normal dan mencegah pembentukan saluran darah yang menyediakan makanan untuk sel-sel ini.

6. Menguatkan sistem ketahanan badan

Manfaat lain yang anda dapat dari buah kecapi adalah badan yang kuat melawan penyakit. Ini kerana buah kecapi mengandungi quercetin, zat antioksidan yang membantu menguatkan sistem imun.

Buah berkulit tebal ini juga sangat kaya dengan vitamin C. Bersama dengan quercetin, kedua-duanya membantu menguatkan badan, meningkatkan stamina, dan memperbaiki sel-sel badan yang rosak sehingga Anda tidak mudah terserang penyakit.

7. Memelihara tulang dan gigi yang sihat

Walaupun jumlahnya tidak banyak, kecapi juga mengandungi kalsium dan fosforus yang penting untuk tulang dan gigi yang sihat. Pengambilan kalsium dan fosforus dapat mengekalkan kepadatan tulang sehingga anda dilindungi dari risiko osteoporosis.

Rasa masam kecapi juga merangsang pengeluaran air liur, sehingga mengurangkan bilangan bakteria di dalam mulut. Ini dapat mengurangkan risiko rongga akibat hakisan lapisan enamel gigi oleh bakteria.

Kecapi adalah buah dengan pelbagai faedah berkat kandungan serat dan vitaminnya yang tinggi. Walaupun kajian mengenai keberkesanan buah ini masih terhad, tidak ada salahnya menjadikan kecapi sebagai salah satu pilihan buah untuk penggunaan harian anda.

Recent Posts