Fungsi hormon untuk tubuh sangat penting, terutamanya 4 jenis hormon ini

Anda mungkin mengenali orang yang mengalami pembesaran adenoid, mengalami gangguan haid, mempunyai perawakan yang pendek, atau mungkin paling kerap menemui orang yang menghidap diabetes. Adakah anda tahu bahawa penyakit tersebut disebabkan oleh gangguan hormon? Oleh itu, fungsi hormon untuk tubuh manusia sangat penting.

Ketahui fungsi hormon

Hormon adalah bahan yang terbentuk oleh bahagian tubuh tertentu dalam jumlah kecil dan dibawa ke tisu badan yang lain dan mempunyai pengaruh terhadap aktiviti sel tubuh.

Hormon dihasilkan di otak (hipotalamus dan hipofisis) dan di luar otak (pankreas, kelenjar tiroid, adrenal, dan organ pembiakan).

Organ-organ ini mengeluarkan hormon, kemudian hormon akan memasuki aliran darah ke organ sasaran di mana hormon tersebut berfungsi.

Tubuh menghasilkan banyak hormon. Dari semua hormon yang dihasilkan, terdapat empat hormon yang penting untuk bertahan hidup. Sekiranya terdapat gangguan serius dalam hormon penting ini, kematian boleh berlaku. Apakah empat hormon itu?

1. Hormon insulin

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh sel beta pankreas. Hormon ini mempunyai sifat anabolik atau konstruktif. Insulin dihasilkan apabila kadar nutrien dalam darah (gula, lemak, dan asid amino) meningkat.

Fungsi hormon insulin dalam tubuh adalah menurunkan kadar gula dalam darah, asid lemak bebas, dan asid amino, dan membantu menyimpannya.

Kehadiran hormon insulin menjadikan sel-sel tubuh manusia menggunakan gula sebagai bahan tenaga utama. Tindakan hormon insulin diatasi oleh hormon glukagon yang dihasilkan oleh sel alpha pankreas.

Ketiadaan hormon insulin boleh menyebabkan hiperglikemia (kadar gula darah tinggi) seperti yang berlaku pada diabetes mellitus (DM) atau diabetes. Sekiranya tidak dirawat, hiperglikemia boleh menyebabkan gangguan pada pelbagai organ seperti ginjal, saraf, dan retina.

Kekurangan insulin juga dapat menyebabkan pemecahan lemak dari tisu lemak, yang mengakibatkan peningkatan asid lemak dalam darah.

Apabila tubuh tidak dapat menggunakan gula sebagai bahan bakar utama, sel akan menggunakan asid lemak sebagai tenaga alternatif.

Penggunaan asid lemak untuk tenaga akan meningkatkan pembebasan badan keton (ketosis), yang bersifat berasid, menyebabkan keadaan asidosis. Asidosis ini dapat mengurangkan kerja otak dan jika teruk boleh menyebabkan koma dan akhirnya mati.

2. Hormon paratiroid

Parathyroid hormone (PTH) adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar paratiroid. Kelenjar ini terletak di sekitar kelenjar tiroid. PTH memainkan peranan penting dalam mengatur kadar kalsium dalam darah. Kalsium itu sendiri mempunyai kesan penting terhadap pengecutan otot dan proses pembekuan darah.

PTH dilepaskan dalam keadaan kalsium darah rendah. Hormon ini meningkatkan kalsium dengan meningkatkan pembebasan kalsium dari tulang, penyerapan kalsium dari usus dan buah pinggang. Calcitonin adalah hormon yang dapat menghalang tindakan PTH.

PTH penting untuk hidup kerana jika tidak ada PTH, kekejangan otot, termasuk otot pernafasan, dapat terjadi, menyebabkan kegagalan pernafasan dan akhirnya mati.

3. Hormon kortisol

Anda pasti banyak mendengar mengenai steroid. Biasanya steroid sering diresepkan untuk anti-radang atau Gim anda sering mendengar orang yang bersedia menyuntik steroid agar berada dalam keadaan baik. Namun, tahukah anda bahawa tubuh sudah mempunyai steroid semula jadi yang disebut hormon kortisol?

Kortisol atau glukokortikoid adalah hormon yang paling banyak dikeluarkan oleh kelenjar adrenal. Bahan asas hormon ini adalah kolesterol. Kortisol dikenali sebagai hormon stres, kerana hormon ini dilepaskan terutamanya ketika badan kita berada dalam keadaan tertekan.

Fungsi hormon kortisol sangat penting dalam metabolisme dan sistem ketahanan badan. Tidak seperti insulin, hormon kortisol bersifat metabolik (pecah).

Kehadiran hormon kortisol dalam darah dapat meningkatkan pemecahan rizab makanan di dalam tubuh, sehingga gula darah, lemak dan asam amino akan meningkat dalam darah, sehingga bahan-bahan ini dapat menjadi sumber tenaga pada saat tekanan.

4. Hormon aldosteron

Hormon aldosteron boleh didengar lebih jarang daripada kortisol. Aldosteron juga dirembeskan oleh kelenjar adrenal dan mempunyai peranan penting dalam keseimbangan ion natrium (garam) dan kalium di dalam badan. Aldosteron akan dihasilkan apabila tahap natrium dalam darah berkurang atau tahap kalium darah berlebihan.

Hormon ini menyebabkan natrium diserap semula oleh sel ginjal dan kalium diekskresikan dalam air kencing. Penyerapan semula natrium diikuti dengan penyerapan air dari buah pinggang.

Melalui mekanisme ini terdapat peningkatan penyimpanan natrium dan peningkatan cairan tubuh yang mengakibatkan peningkatan tekanan darah.

Ketiadaan aldosteron boleh menyebabkan tubuh kehilangan natrium dan air, dan meningkatkan kadar kalium yang berbahaya kerana boleh menyebabkan kematian dengan cepat.

Recent Posts