Pelbagai Ubat Kutu Air, Dengan atau Tanpa Preskripsi Doktor

Bukan kutu, penyebab kutu air adalah jangkitan kulat kerana keadaan kaki yang basah dan lembap. Bukan sahaja kulit merosakkan kaki anda, jangkitan juga boleh merebak ke bahagian lain seperti tangan. Apakah ubat untuk kutu air?

Pilihan ubat kutu air yang berkesan

Kutu air aka tinea pedis boleh membuat kaki anda merasa tidak selesa dan gatal sepanjang hari. Tetapi jangan risau, ada banyak pilihan rawatan yang biasanya disarankan oleh doktor untuk mengurangkan simptom. Ada ubat semula jadi untuk kutu air, ada juga ubat untuk kutu air secara perubatan.

Berikut adalah pelbagai ubat perubatan untuk tinea pedis, dari ubat-ubatan tanpa preskripsi hingga ubat-ubatan yang perlu diresepkan oleh doktor.

Ubat untuk kutu air tanpa preskripsi

Sebagai rawatan pertama untuk kutu air, anda biasanya disarankan untuk menggunakan ubat topikal dalam bentuk krim atau salap antijamur yang boleh dibeli di farmasi. Ubat ini termasuk dalam ubat antijamur yang dapat berfungsi membasmi kulat.

Ubat antikulat digunakan pada kulit yang terkena dan kawasan kecil di sekitarnya dua kali sehari. Biasanya, rawatan dijalankan selama dua hingga empat minggu, kemudian dilanjutkan selama satu hingga dua minggu setelah bekas luka mulai hilang.

Tetapi sekali lagi, beberapa ubat mungkin mempunyai peraturan penggunaan yang berbeza. Berikut adalah beberapa pilihan ubat.

Terbinafine

Terbinafine adalah ubat kutu air dalam bentuk salap atau semburan (sembur) dengan fungsi merawat jangkitan kulit akibat serangan kulat, sekaligus mencegah pertumbuhan semula mereka. Perhatikan cara menggunakan ubat tersebut sebelum menggunakannya.

Terbinafine adalah ubat luaran yang hanya dapat digunakan dengan menggunakan lapisan nipis pada kulit yang mengalami jangkitan.

Doktor biasanya akan mengesyorkan memberi salap ini hanya dua kali sehari. Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan terbinafine.

Clotrimazole

Clotrimazole adalah ubat yang digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan kulit kulat. Salah satunya tentu saja adalah kutu air. Anda boleh mendapatkan ubat ini secara percuma di farmasi terdekat atau melalui preskripsi doktor.

Gunakan ubat ini hanya di bahagian luar kulit dengan menggunakannya. Keparahan keadaan kutu air akan menentukan berapa lama rawatan dan dos harus digunakan. Anda mungkin perlu menggunakan ubat ini kira-kira 2 kali sehari selama 4 - 8 minggu.

Kadang kala doktor akan menasihati anda untuk terus mengambil clotrimazole walaupun keadaan kutu air telah bertambah baik. Ini dilakukan supaya kulat tidak muncul lagi.

Pastikan menggunakan ubat ini secara berkala dan seperti yang diarahkan untuk mendapatkan hasil penyembuhan yang optimum.

Butenafine

Pilihan lain untuk kutu air yang boleh anda gunakan adalah butenafine. Sama seperti terbinafine dan clotrimazole, butenafine juga terdapat dalam bentuk salap yang mesti anda gunakan dengan lembut pada kulit untuk memerangi pertumbuhan kulat. Anda boleh mendapatkannya di farmasi terdekat.

Walau bagaimanapun, butenafine hanya boleh digunakan pada kulit yang dijangkiti dan bukan pada kuku. Cara menggunakannya mestilah sesuai dengan peraturan pada kemasan, kira-kira dua kali sehari dan tidak terlalu sering melebihi peraturan penggunaannya.

Ubat ini harus digunakan secara berkala jika anda ingin mempercepat proses pemulihan.

Miconazole

Miconazole adalah ubat antijamur yang berfungsi untuk menghentikan pertumbuhan kulat yang menyebabkan jangkitan. Selain digunakan sebagai ubat kutu air, mikonazol juga sering digunakan untuk mengobati kurap jenis lain.

Miconazole boleh didapati dalam pelbagai bentuk, termasuk krim, serbuk, dan semburan. Ubat itu hanya boleh digunakan untuk kegunaan luaran. Walaupun dapat mengatasi gejala kutu air, ia tidak berfungsi pada kuku yang terkena.

Tolnaftate

Sama seperti ubat sebelumnya, tolnaftate dapat menghentikan pertumbuhan kulat yang menyebabkan jangkitan pada kulit. Tolnaftate boleh didapati dalam bentuk krim, cecair, serbuk, gel, hingga semburan.

Apabila digunakan secara berkala, biasanya dua kali sehari, tolnaftate dapat mengurangkan gejala dengan berkesan. Contohnya, gatal dan pembakaran yang anda alami akan berkurang dalam dua hingga tiga hari. Walaupun keadaannya bertambah baik, anda masih perlu meneruskan rawatan sekurang-kurangnya dua minggu.

Jangan lupa membersihkan kawasan yang dijangkiti terlebih dahulu sebelum mula menggunakan ubat. Setelah selesai, basuh tangan anda supaya jangkitan tidak merebak.

Ubat Tinea pedis dengan preskripsi doktor

Sekiranya ubat-ubatan di atas tidak berfungsi atau jika jangkitannya teruk, anda mungkin perlu menggunakan ubat yang lebih kuat. Ubat ini mesti diperoleh dengan preskripsi doktor.

Sebenarnya, ramuan dalam ubat preskripsi serupa dengan ubat-ubatan bebas seperti clotrimazole atau miconazole. Cuma, dosnya lebih kuat. Sekiranya perlu, doktor juga akan memberi ubat oral seperti tablet itraconazole atau fluconazole.

Itraconazole adalah ubat antijamur yang dapat menghambat tindakan ergosterol, komponen yang berperanan dalam pembentukan dinding sel jamur. Ubat ini boleh diminum bersama makanan.

Seperti itraconazole, fluconazole juga berfungsi untuk menyekat ergosterol. Fluconazole biasanya diambil sekali sehari, dengan atau tanpa makanan.

Bergantung pada keadaan anda, dos yang diberikan akan berbeza bagi setiap pesakit. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh diminum oleh wanita hamil kerana boleh menyebabkan cacat lahir. Ibu yang menyusu juga tidak disarankan mengambil ubat ini kerana boleh menyusu ke dalam susu ibu.

Selain ubat antijamur, ada juga ubat hidrokortison yang akan diberikan jika keadaan kutu air tidak hilang. Hidrokortison dosis rendah boleh diperoleh tanpa preskripsi, tetapi anda harus mendapatkan ubat dengan preskripsi jika dosnya lebih kuat.

Biasanya, ubat ini hanya digunakan selama beberapa hari. Rawatan kemudian dilanjutkan dengan menggunakan salap antijamur yang lain.

Tidak kira ubat yang anda pilih, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebabnya, ada beberapa ubat yang mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Sekiranya ragu-ragu, doktor akan membantu mengesyorkan ubat yang betul.

Recent Posts