Mengapa Ada Orang Mempunyai 'Gigi Arnab'? •

Setakat ini, gambar senyuman cantik adalah gambar yang dihiasi dengan gigi putih berturut-turut. Itulah sebabnya mengapa banyak orang yang selalu mempunyai 'gigi arnab' merasa kesal dengan penampilan mereka. Tetapi uniknya, trend gigi arnab atau gigi kelinci baru-baru ini ia popular di kalangan selebriti Indonesia. Jadi, mengapa seseorang boleh mempunyai gigi arnab? Dan bolehkah keadaan ini diperbetulkan?

Apa itu gigi arnab?

Gigi setiap orang pada dasarnya mempunyai bentuk dan ukuran yang sama. Ada yang dilahirkan dengan barisan gigi yang kemas dan sama besar, ada yang tidak.

Gigi arnab adalah bentuk dan ukuran dua gigi depan di rahang atas yang lebih besar dan lebih panjang daripada gigi yang lain. Perbezaan ukuran ini jelas kelihatan berbanding dengan gigi di sekitarnya. Jadi, penampilan gigi akan kelihatan seperti arnab.

Dalam dunia perubatan, orang yang giginya lebih besar daripada rata-rata bagi orang lain seusia mereka dikatakan mempunyai keadaan makrodontia. Macrodontia adalah istilah yang menggambarkan anomali dalam bentuk gigi. Keadaan ini tidak dianggap sebagai gangguan yang membimbangkan, melainkan bentuk gigi yang khas.

Orang dengan makrodontia sering mempunyai 1-2 gigi yang luar biasa besar. Kadang-kadang dua gigi juga boleh tumbuh bersama dan membentuk satu gigi yang sangat besar. Dalam kes lain, satu gigi boleh tumbuh besar.

Jenis makrodontia

Sumber: Anomali Gigi Berkembang

Macrodontia mempunyai beberapa jenis, iaitu:

  • Makrodontia tempatan atau serantau. Hanya ada satu gigi yang lebih besar di satu lokasi atau di satu sisi mulut.
  • Makrodontia umum. Semua gigi di mulut lebih besar daripada gigi manusia biasa. Keadaan ini jarang berlaku.
  • Makrodontia umum yang relatif. Gigi yang berukuran normal kelihatan lebih besar kerana ukuran rahang yang kecil.

Punca gigi arnab (makrodontia)

Sehingga kini belum diketahui dengan pasti apa yang menyebabkan gigi arnab. Walaupun begitu, para pakar percaya bahawa terdapat banyak faktor yang boleh membuat seseorang lebih berisiko terkena makrodontia. Beberapa di antaranya termasuk:

Genetik

Faktor keturunan atau genetik boleh menjadi faktor utama seseorang mempunyai gigi arnab. Sekiranya datuk dan nenek atau ibu bapa anda mempunyai gigi arnab, anda juga berisiko tinggi untuk mereka.

Menurut para pakar, mutasi genetik yang mengatur pertumbuhan gigi boleh menyebabkan kedua gigi depan atas menjadi lebih besar dan lebih panjang. Sebenarnya, mutasi genetik juga boleh menyebabkan gigi anda terus tumbuh.

Gangguan tertentu

Dalam beberapa kes, makrodontia dapat dialami oleh orang yang mempunyai keadaan atau gangguan fizikal tertentu. Beberapa keadaan yang sering dikaitkan dengan mikrodontia termasuk:

  • Sindrom KBG: menyebabkan pertumbuhan gigi yang cenderung lebih besar daripada ukuran normal. Orang dengan sindrom KBG juga sering mengalami keterbelakangan mental, ciri wajah yang luas, dan kelainan tulang.
  • Hiperplasia hemifasial: menyebabkan pembesaran tisu dan tulang di satu sisi muka dan kepala. Biasanya orang dengan keadaan ini mempunyai gigi yang besar hanya pada bahagian muka yang terkena.
  • Gigantisme hipofisis: menyebabkan pertumbuhan tulang yang tidak normal dan ketidakseimbangan hormon. Kedua-dua ini dipercayai oleh pakar menyebabkan pertumbuhan dan ukuran gigi yang tidak teratur.

Perlumbaan

Kajian itu mendapati bahawa kes makrodontia lebih kerap berlaku pada orang Asia, Amerika, dan Alaska.

Selain kaum, jantina juga merupakan faktor risiko untuk keadaan ini. Dalam kebanyakan kes, lelaki lebih cenderung menghidap makrodontia daripada wanita.

Walau bagaimanapun, tidak diketahui dengan pasti mengapa bangsa dan jantina bertindak sebagai faktor risiko makrodontia.

Komplikasi makrodontia yang perlu diperhatikan

Komplikasi makrodontia akan bergantung pada lokasi dan saiz gigi yang bermasalah.

Dalam banyak kes, gigi depan yang terlalu besar dapat menurunkan keyakinan diri seseorang. Perbezaan penampilan fizikal adalah salah satu komplikasi makrodontia yang paling jelas dan jelas.

Tidak jarang, gigi depan terlalu lama melekat, menyukarkan pemiliknya untuk menutup mulutnya dengan rapat. Gigi depan yang besar juga menyukarkan menggigit atau mengunyah makanan. Akibatnya, mereka akan lebih mudah mengalami masalah pencernaan.

Orang yang mempunyai gigi arnab yang terlalu besar juga mungkin sukar untuk bercakap kerana lidahnya sering digigit atau disekat oleh gigi.

Selain itu, bentuk dan ukuran gigi yang mungkin tidak rata juga boleh menyebabkan masalah pada tulang rahang dan sendi. Gangguan tulang rahang boleh menyebabkan kesakitan ringan hingga melampau.

Sekiranya gigi yang tidak normal tumbuh di sisi pipi, sukar bagi anda untuk membersihkannya. Ini membolehkan serpihan makanan, plak, dan bakteria menumpuk di sana dan mencetuskan pelbagai masalah.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, orang dengan keadaan ini terdedah kepada kerosakan gigi yang teruk.

Pilihan rawatan untuk makrodontia

Secara amnya, gigi arnab tidak memerlukan rawatan khas jika tidak menyebabkan masalah yang besar bagi anda.

Tetapi jika bentuk gigi yang unik ini menjadikan anda kurang yakin, tidak ada salahnya berjumpa doktor gigi. Doktor gigi boleh mendiagnosis makrodontia dengan melakukan pemeriksaan pergigian dan x-ray gigi.

Sekiranya diperlukan, doktor gigi boleh melakukan ujian makmal untuk mengesahkan diagnosis. Dengan cara itu, doktor gigi dapat menentukan rawatan terbaik mengikut keadaan anda.

Berikut adalah beberapa pilihan rawatan untuk membetulkan bentuk gigi yang terlalu besar:

1. Ekstrak Gigi

Dalam kes tertentu, doktor boleh mengeluarkan gigi besar dan menggantinya dengan gigi palsu. Dengan cara itu, anda tidak perlu malu lagi untuk memamerkan sebaris gigi ketika anda tersenyum.

Prosedur ini biasanya dilakukan oleh pakar bedah mulut. Pakar bedah mulut dapat mengeluarkan gigi yang bermasalah dengan atau tanpa pembedahan. Pembedahan biasanya diperlukan ketika mahkota gigi tumbuh ke sisi atau pecah.

Anda biasanya akan diberi anestetik tempatan sehingga anda tidak merasa sakit semasa prosedur. Selepas pencabutan gigi, gusi di mana gigi bermasalah akan berdarah. Doktor akan memberi anda kapas dan meminta anda menggigitnya di tempat gigi yang diekstrak. Kaedah ini digunakan untuk menghentikan pendarahan.

Apabila kesan anestetik hilang, anda juga akan merasa pedih, sakit, atau sensasi kesemutan. Penghilang rasa sakit seperti paracetamol dan ibuprofen dapat diberikan untuk membantu menghilangkan sensasi kesakitan selepas pencabutan gigi.

2. Pakai pendakap

Pendakap dan penahan boleh membantu meluruskan gigi anda yang tidak kemas. Kedua-dua rawatan ini dapat mengeluarkan gigi yang sesak sehingga gigi depan anda kelihatan lebih kecil.

Pendakap boleh diletakkan pada usia berapa pun. Dengan catatan, gigi dan gusi anda berada dalam keadaan sihat. Seperti prosedur perubatan, anda mungkin mengalami kesakitan dan ketidakselesaan setelah pendakap diletakkan. Secara amnya, kesakitan ini berterusan untuk beberapa hari berikutnya.

Mengambil ubat penahan sakit di kaunter yang dijual di farmasi atau kedai ubat boleh mengurangkan rasa sakit di mulut. Walau bagaimanapun, pastikan anda mengambil ubat penahan sakit mengikut dos yang disyorkan. Sentiasa baca arahan penggunaan sebelum anda mengambil sebarang jenis ubat.

Tempoh memakai pendakap untuk setiap orang mungkin berbeza. Namun, anda perlu memakai pendakap selama lebih kurang dua tahun untuk mendapatkan hasil yang optimum.

3. Membentuk semula gigi

Menceritakan semula Gigi adalah prosedur kosmetik untuk membetulkan bentuk gigi arnab. Prosedur ini melibatkan pemfailan gigi. Doktor gigi akan mengikis sedikit enamel anda (lapisan gigi terluar) dengan kertas pasir khas.

Pengamplasan ini bertujuan untuk melicinkan dan membetulkan ukuran gigi anda yang terlalu besar. Kesannya, gigi arnab anda akan kelihatan lebih kecil.

Malangnya, tidak semua orang yang mempunyai gigi arnab dapat melakukan prosedur ini. Enamel gigi yang terhakis boleh mendedahkan bahagian dentin. Dentin adalah lapisan tengah gigi yang dipenuhi saluran darah dan serat saraf.

Sekiranya sebelum ini anda mempunyai gigi sensitif, prosedur ini boleh menyebabkan kesakitan yang teruk dan kerosakan gigi kekal. Oleh itu, doktor perlu mengambil sinar-X untuk memastikan gigi anda cukup sihat untuk prosedur ini.

Buat gigi kelinci dengan venir

Gigi arnab yang disebabkan oleh makrodontia bukanlah keadaan yang sangat biasa. Dilaporkan oleh Healthline, dianggarkan hanya sekitar 2 persen populasi dunia yang giginya kekal disebabkan oleh makrodontia.

Walaupun begitu, anda mungkin pernah melihat orang yang senyumannya didominasi oleh gigi depan yang besar.

Sebenarnya, kini trend gigi arnab sangat diminati. Bagi sebilangan orang, mempunyai gigi kelinci Sebaliknya, ia meningkatkan senyuman anda dan menjadikan wajah anda kelihatan lebih muda.

Tidak hairanlah bahawa banyak orang sanggup melakukan banyak cara untuk mendapatkan bentuk gigi seperti arnab. Sekiranya anda salah satu daripadanya, venir gigi boleh menjadi penyelesaian.

Veneer adalah prosedur yang bertujuan untuk memperbaiki penampilan gigi depan. Veneer sendiri adalah cangkang nipis yang berfungsi untuk melapisi permukaan gigi.

Lapisan tiruan ini dapat memperbaiki penampilan gigi yang rosak, tidak seimbang, atau berubah warna.

Pasang venir gigi arnab hanya di doktor gigi profesional

Sekiranya anda merancang untuk mendapatkan venir agar gigi anda kelihatan seperti kelinci, fahami terlebih dahulu faedah dan risiko prosedur ini. Untukvenir, doktor akan mengikis beberapa milimeter enamel gigi anda.

Oleh itu, prosedur ini secara amnya tidak boleh dilakukan bagi anda yang mempunyai gigi sensitif. Orang yang mempunyai gigi bengkok, mempunyai gigi yang terlalu kental atau terlalu maju, atau yang mengalami kerosakan gigi yang teruk juga tidak boleh mempunyai venir.

Perlu diketahui juga bahawa warna venir tidak dapat diubah setelah dipasang. Warna semula jadi venir itu sendiri dapat bertahan sekitar 5-10 tahun, sementara warna gigi semula jadi di sekitarnya dapat berubah lebih cepat dari itu.

Lapisan venir dapat berubah posisi, menjadi berlendir, atau menjadi kasar yang kemudian dapat mencetuskan kerosakan pada gigi di sekitarnya. Ia tidak berhenti di situ, prosedur ini juga dapat membuat gigi anda sukar dibersihkan dan membuat gusi anda lebih mudah terkena kegatalan.

Oleh itu, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk memasang venir gigi. Pasang venir pada doktor gigi yang profesional dan berpengalaman dalam bidangnya. Pastikan faedah gigi arnab yang anda dapat melebihi risiko.

Recent Posts