Makanan Tambahan Melatonin untuk Tidur: Manfaat untuk Kesan Sampingan

Masalah tidur nyenyak sering berlaku disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon melatonin di dalam badan. Fungsi melatonin adalah sebagai hormon yang mencetuskan rasa mengantuk dan membuat anda tidur sepanjang malam. Oleh itu, makanan tambahan melatonin sering digunakan sebagai penguat untuk meningkatkan jumlah hormon mengantuk di dalam badan. Namun, adakah suplemen ini selamat untuk dimakan?

Kelebihan makanan tambahan melatonin untuk tidur

Otak menghasilkan hormon melatonin sebagai tindak balas kepada kegelapan. Kehadiran hormon ini dapat membantu anda mengekalkan irama sirkadian dan kualiti tidur anda.

Sekiranya terdedah kepada cahaya, pengeluaran melatonin akan terhambat. Oleh itu, untuk menambah jumlah dalam badan, anda boleh mengambil makanan tambahan melatonin.

Berikut adalah beberapa masalah tidur yang boleh anda atasi semasa mengambil suplemen ini:

1. Jet lag

Biasanya, ketika menempuh jarak jauh melalui zon waktu yang berbeza, anda akan mengalami jet lag. Sekiranya ini berlaku, waktu tidur dan kualiti tidur anda mungkin terganggu. Akibatnya, anda menjadi kurang tidur.

Untuk mengatasinya, anda boleh mengambil makanan tambahan melatonin. Sebabnya, suplemen ini dapat membantu melegakan simptom yang anda alami semasa anda hamil jet lag.

Hasilnya, anda dapat meningkatkan kualiti tidur, memulihkan irama sirkadian tubuh anda, dan mengatasi masalah kurang tidur setelah melalui zon waktu.

2. Kelainan kitaran tidur yang tertunda

Orang yang mengalami keadaan ini biasanya tidak dapat tidur dan bangun seperti biasa. Umumnya, orang yang mengalaminya hanya dapat tidur ketika memasuki jam dua pagi, dan hanya dapat bangun ketika memasuki 10 pagi.

Nah, makanan tambahan melatonin dapat membantu mengatasi gangguan tidur ini. Biasanya, orang yang mengalami keadaan ini dapat tidur kurang dari 22 minit setelah memakannya.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda boleh mengambil makanan tambahan melatonin kira-kira sejam sebelum tidur. Bukan hanya membantu anda cepat tidur, suplemen ini juga dapat membantu anda tidur hingga pagi.

3. Insomnia

Insomnia atau tidak tidur adalah salah satu gangguan tidur yang paling menyakitkan. Bayangkan, anda tidak dapat tidur walaupun anda letih dan mengantuk. Sebenarnya, tidak jarang anda bangun di tengah malam dan tidak dapat tidur lagi.

Untuk mengatasi insomnia, anda boleh mengambil makanan tambahan melatonin. Ya, suplemen ini semestinya membantu anda tidur lebih cepat dan tidur lebih lena pada waktu malam.

Makanan tambahan hormon ini mungkin bermanfaat bagi orang tua yang mula mengalami kekurangan melatonin atau tidak mempunyai cukup melatonin dalam badan mereka.

4. Gangguan tidur pada kanak-kanak

Makanan tambahan melatonin juga berpotensi membantu mengatasi gangguan tidur yang berlaku pada kanak-kanak. Walaupun begitu, ini bukan kaedah utama yang disyorkan untuk mengatasi masalah tidur pada kanak-kanak.

Lebih baik membiasakan anak anda menjalani rutin tidur yang baik untuk mencegah gangguan tidur daripada memberi makanan tambahan.

Bukan itu sahaja, jika anda ingin memberikan suplemen ini kepada anak anda, berunding dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu, sama ada selamat atau tidak untuk anak anda mengambil suplemen tersebut.

Kesan sampingan pengambilan suplemen melatonin

Secara amnya, makanan tambahan ini dianggap selamat untuk anda konsumsi dalam jangka masa pendek. Tidak seperti makanan tambahan dan pil tidur, anda tidak akan bergantung pada suplemen ini.

Namun, seperti pengambilan ubat dan suplemen lain, suplemen melatonin juga berpotensi menyebabkan kesan sampingan tertentu. Beberapa kesan sampingan biasa dan mungkin sementara dari suplemen ini adalah:

 • Sakit kepala.
 • Kemurungan jangka pendek.
 • Mengantuk dan lemah pada siang hari.
 • Pening.
 • Kejang perut.
 • perubahan emosi (mood).

Oleh itu, pakar tidak menasihati anda untuk melakukan aktiviti yang memerlukan tumpuan semasa menggunakan makanan tambahan ini. Contohnya, memandu atau mengendalikan mesin berat.

Selain kesan sampingan ringan, terdapat beberapa risiko kesan sampingan yang lebih serius yang harus anda ketahui. Kesan sampingan melatonin yang lebih serius, termasuk:

 • Berdarah.
 • Kemurungan.
 • Gula darah meningkat.
 • Tekanan darah tinggi.
 • Kejang.

Cara yang betul untuk mengambil makanan tambahan melatonin

Sebaik-baiknya, anda harus berbincang dengan doktor mengenai masalah tidur terlebih dahulu. Tujuannya adalah untuk mengetahui apakah punca sebenarnya dan cara terbaik untuk mengatasinya.

Sekiranya doktor anda telah meluluskan atau bahkan mengesyorkan penggunaan suplemen melatonin, ikuti arahan penggunaan dan dos yang ditetapkan oleh doktor untuk anda.

Menurut Keselamatan Kesihatan Nasional (NHS), dos khas orang dewasa untuk suplemen ini adalah dua miligram (mg). Sekurang-kurangnya, ambil suplemen ini satu hingga dua jam sebelum tidur.

Di samping itu, doktor juga mengesyorkan mengambil ubat ini setelah makan. Elakkan membelah tablet atau mengunyahnya. Lebih baik, telan tablet secara langsung dan tolak dengan segelas air.

Hati-hati, tidak semua orang boleh menggunakan ubat melatonin

Makanan tambahan melatonin tidak boleh digunakan pada orang yang baru-baru ini menerima pemindahan organ atau menerima pemindahan darah.

Sebabnya, melatonin dapat meningkatkan fungsi imun dan boleh mengganggu keberkesanan terapi imunosupresif. Terapi ini khusus untuk orang yang menerima transplantasi.

Wanita yang merancang untuk hamil juga tidak boleh menggunakan makanan tambahan ini. Hormon melatonin boleh mengganggu ovulasi, yang dapat menyulitkan kemungkinan kehamilan anda berjaya.

Sementara itu, kanak-kanak hanya boleh mengambil suplemen melatonin versi oral. Masalahnya ialah, suplemen versi suntikan dilaporkan mengganggu pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Recent Posts