Kenali Ciri-ciri Keputihan Kanser Serviks -

Sebelum berkembang lebih parah, biasanya kanser serviks telah menunjukkan gejala awal terlebih dahulu. Anda tidak boleh mengabaikan kemunculan gejala awal barah serviks sehingga pengesanan awal dapat dilakukan. Dari rangkaian gejala awal, keputihan yang tidak normal adalah salah satu tanda. Apakah ciri keputihan yang menunjukkan barah serviks?

Adakah keputihan yang berlebihan adalah ciri barah serviks?

Pada dasarnya, jumlah keputihan berbeza dari orang ke orang. Ada yang banyak, ada yang sedikit. Maksudnya, jika anda mengalami keputihan yang cukup banyak, itu tidak semestinya menunjukkan bahawa anda menghidap barah serviks. Terutama jika anda mengalami banyak keputihan setiap hari.

Walaupun itu adalah perkara semula jadi, banyak wanita bertanya-tanya apakah keputihan yang mereka alami masih dianggap normal atau harus berhati-hati kerana ini adalah salah satu ciri keadaan tertentu, seperti gejala barah serviks.

Secara amnya, vagina akan mengeluarkan cecair secara berkala sebagai tanda bahawa organ pembiakan berfungsi dengan baik.

Secara berkala, vagina mengeluarkan cecair semula jadi ini untuk membersihkan kawasan "tubuhnya". Selain berfungsi melembapkan, keputihan yang normal juga bertindak sebagai pelincir dan menjaga kesihatan vagina.

Dengan cara itu, diharapkan kawasan feminin ini dapat dilindungi dari virus, bakteria, dan kerengsaan. Namun, anda harus waspada sekiranya keputihan yang anda alami mula menunjukkan tanda-tanda yang tidak normal.

Tanda itu cukup mudah. Untuk membezakan sama ada keputihan yang anda alami adalah normal atau tidak, anda dapat memerhatikan warna, ketekalan, kelantangan, dan bau yang muncul. Adakah terdapat perbezaan yang muncul dengan keputihan yang biasa.

Perhatikan juga gejala lain yang mungkin anda alami, sebelum atau selepas keluar. Keputihan yang tidak normal boleh menjadi tanda barah serviks. Namun, itu tidak bermakna anda pasti akan mendapat barah serviks sekiranya cairan vagina yang keluar tidak normal.

Pelbagai ciri keputihan akibat barah serviks

Seperti yang dilaporkan oleh halaman Mayo Clinic, kebanyakan keputihan yang tidak normal biasanya disebabkan oleh jangkitan (seperti jangkitan kulat atau bakteria) dan tidak berjangkit. Penyebab keputihan yang tidak berjangkit biasanya berkaitan dengan kehadiran badan asing atau penyakit lain, seperti barah serviks.

Semakin cepat keputihan adalah tanda barah serviks diakui, semakin cepat pengesanan awal dapat dilakukan untuk meningkatkan peluang penyembuhan. Berikut adalah beberapa ciri keputihan akibat barah serviks.

1. Keputihan keputihan

Salah satu ciri keputihan akibat barah serviks adalah keputihan berwarna coklat. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, keputihan akan dianggap normal jika tidak berwarna atau jernih, atau sekurang-kurangnya putih susu.

Namun, tidak seperti biasa, tanda keputihan akibat barah serviks sebenarnya berwarna coklat. Keputihan yang tidak normal disebabkan oleh pertumbuhan tisu fibroid, serta tisu abnormal lain dalam sistem pembiakan.

Dalam kes ini, tisu yang tidak normal tumbuh dan berkembang di serviks, sehingga memicu pengeluaran keputihan yang berwarna kecoklatan.

2. Keputihan dengan darah

Lama kelamaan, pelepasan coklat boleh menjadi lebih teruk dan menghasilkan darah. Biasanya, akan ada warna merah yang agak terang yang keluar dengan cairan vagina, tetapi berbeza dengan darah haid.

Sebabnya, darah yang keluar dengan keputihan ini biasanya muncul setelah anda mengalami putus haid, atau antara waktu haid.

Keputihan disertai dengan darah akibat barah serviks muncul disebabkan oleh sekeping tisu yang disebut nekrotik di serviks.

Potongan itu kemudian keluar dengan cecair dari tumor yang berkembang di serviks.

3. Bau faraj

Selain mempunyai penampilan yang kelihatan tidak normal, ciri keputihan akibat barah serviks biasanya disertai dengan bau yang tidak menyenangkan.

Bau yang anda rasakan bukanlah bau keputihan yang khas, tetapi bau busuk yang cukup menyakitkan. Kejadian keadaan ini boleh berlaku kerana sel-sel di serviks atau serviks tidak mendapat cukup oksigen.

Akibatnya, sel-sel ini mungkin tidak dapat bertahan, dan akhirnya mati dan menjangkiti tumor. Jangkitan ini kemudian menyebabkan bau busuk dan tidak menyenangkan.

4. Jumlah keputihan meningkat

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, setiap orang mempunyai keputihan yang berbeza. Keputihan yang tidak normal itu sendiri ditentukan oleh beberapa perkara, seperti kitaran haid, penyusuan, kehamilan, hingga menjadi rangsangan seksual.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bila jumlah keputihan cenderung lebih banyak dan berbeza daripada biasa. Ini dapat menunjukkan bahawa anda mengalami keputihan yang tidak normal yang merupakan tanda barah serviks.

Terutama jika peningkatan jumlah keputihan disertai dengan tanda-tanda kanser serviks lain yang telah disebutkan di atas.

Bilakah anda harus berjumpa doktor jika anda mengalami keputihan kanser serviks?

Sebenarnya, sebarang perubahan yang berlaku dalam sistem pembiakan wanita juga boleh mempengaruhi pengeluaran cecair semula jadi dari vagina, alias keputihan.

Bermula dari hasil ketidakseimbangan jumlah bakteria di dalam vagina, serta perkembangan sel-sel abnormal pada organ wanita, salah satunya adalah serviks.

Anda tidak harus berlengah untuk segera berjumpa doktor, apabila mengalami ciri-ciri keputihan yang tidak normal di atas, yang boleh menjadi gejala barah serviks.

Doktor biasanya akan memeriksa keadaan kesihatan anda terlebih dahulu, dan juga menanyakan beberapa perkara yang berkaitan dengan keadaan keputihan yang anda alami.

Beberapa soalan mungkin merangkumi kapan keputihan yang tidak normal yang mungkin menjadi ciri barah serviks mulai muncul, seperti apa baunya, warnanya, dan mungkin ketebalannya.

Selain mengetahui penyebab keputihan abnormal yang mungkin menjadi ciri barah serviks, pemeriksaan juga bertujuan untuk menentukan kemungkinan perkembangan sel-sel barah serviks.

Sekiranya dianggap membawa kepada kanser serviks, doktor boleh melakukan ujian Pap smear, pemeriksaan IVA, dan pengesanan kanser serviks yang lain.

Hasil pemeriksaan ini akan membantu menunjukkan sama ada terdapat pertumbuhan sel barah di serviks anda. Oleh itu, doktor dapat menentukan pemeriksaan atau rawatan lanjut untuk barah serviks untuk merawat keadaan ini seawal mungkin.

Di samping itu, doktor pasti akan menasihati anda untuk mengamalkan gaya hidup sihat, bermula dari menjaga diet yang sihat dan mengelakkan makanan yang boleh menyebabkan barah serviks.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found