5 Khasiat Daun Pepaya yang Tidak Anda Sangka

Siapa yang tidak tahu khasiat buah betik? Buah yang satu ini paling digemari kerana mempunyai khasiat untuk melancarkan sistem pencernaan. Namun, bukan hanya buah betik, anda juga dapat menikmati daunnya. Bagi anda yang gemar makan makanan tradisional, anda pasti tidak asing dengan menu daun betik tumis dengan ikan bilis atau pecel. Selain rasanya yang gurih dan sedikit pahit, ternyata daun pepaya bermanfaat untuk kesihatan tubuh kerana kaya dengan kandungan nutrisi. Jadi, apa faedah daun ini?

Kandungan pemakanan daun betik

Pepaya yang mempunyai nama Latin Carica papaya L. ternyata anda juga dapat menikmati daunnya. Sekiranya anda perhatikan, bentuknya mirip dengan daun ubi kayu tetapi dengan sisi bergerigi. Sekiranya anda memakannya, teksturnya tidak jauh berbeza dengan daun ubi kayu, yang agak keras tetapi rasanya lebih pahit.

Ramai orang memproses daun betik ke dalam pelbagai jenis hidangan kerana dipercayai memberi manfaat kesihatan. Ini kerana daunnya juga kaya dengan nutrien. Dalam 100 gram daun betik, terdapat pelbagai nutrien termasuk:

 • Protein: 8.0 gram.
 • Lemak: 2.0 gram.
 • Karbohidrat: 11.9 gram.
 • Serat: 1.5 gram.
 • Kalsium: 353 mg.
 • Fosforus: 63 mg.
 • Zat besi: 0.8 mg.
 • Natrium: 4 mg.
 • Kalium: 926.6 mg.
 • Tembaga: 0.20 mg.
 • Zink: 1.5 mg.
 • Beta-Karotena: 5,409 mcg.
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.15 mg.
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0,50 mg.
 • Niacin (Vitamin B3): 1.9 mg.
 • Vitamin C: 140 mg.

Khasiat daun betik untuk kesihatan

Berdasarkan kandungan khasiatnya, daun betik cenderung memberikan manfaat kesihatan, termasuk:

1. Mempunyai potensi untuk meningkatkan platelet

Hingga kini tidak ada rawatan yang secara khusus dapat menyembuhkan demam denggi. Rawatan menumpukan pada peningkatan cairan tubuh dan platelet pesakit yang menurun serta melegakan gejala yang muncul.

Kajian berasaskan rodent dalam jurnal Ubat pelengkap dan alternatif berdasarkan bukti menunjukkan faedah daun betik dalam meningkatkan platelet pada pesakit demam denggi.

Jumlah platelet meningkat rata-rata setelah pesakit meminum jus daun betik dalam 40-48 jam. Para penyelidik mendapati bahawa gen PTAFR mempunyai peranan penting dalam meningkatkan platelet.

Platelet atau platelet adalah sel darah tidak berwarna yang membantu pembekuan darah. Pada pesakit DHF, tubuh memerlukan lebih banyak platelet untuk menghentikan pendarahan dengan membeku darah dan menyumbat saluran darah yang bocor.

2. Mempunyai potensi sebagai ubat barah

Kanser adalah salah satu penyakit paling mematikan di dunia. Penyakit ini menyebabkan sel-sel tubuh tumbuh dan berkembang di luar kawalan, sehingga dapat merebak dan merosakkan tisu yang sihat di sekitarnya.

Penyelidikan jurnal Sempadan dalam farmakologi menyebut, Daun betik berpotensi untuk menghambat sel barah di payudara, kulit, dan prostat. Sebatian aktif dalam daun betik adalah sitotoksik, yang dapat membunuh sel barah dengan merosakkan sel-sel ini.

3. Membekalkan tenaga untuk badan

Walaupun rasanya agak pahit, ada faedah lain yang dapat anda perolehi sekiranya anda memakan daun betik. Kandungan karbohidrat yang tinggi dalam daun ini dapat memberikan tenaga tambahan kepada tubuh. Ini membantu anda menjadi lebih bersemangat dalam menjalankan pelbagai aktiviti harian.

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, daun betik mungkin merupakan varian diet anda. Selain karbohidrat, daun ini juga mengandungi serat yang dapat membuat anda kenyang lebih lama dan menekan keinginan untuk makan.

Walaupun telah ada banyak kajian yang telah menguji manfaat daun pepaya, penelitian lebih lanjut masih diperlukan, terutama keselamatannya.

4. Melawan jangkitan kulat

Kulat hidup di sekitar permukaan kulit anda. Tidak banyak dari mereka sehingga mereka tidak menimbulkan masalah. Walau bagaimanapun, apabila pertumbuhan kulat tidak terkawal, jangkitan mungkin berlaku.

Anda boleh merawat jangkitan yis dengan ubat antijamur. Nah, aktiviti antijamur ini juga terdapat dalam ekstrak daun betik. Kandungan etanol, flavonoid, alkaloid, dan terpenes dalam daun betik memberikan manfaat dalam menghambat kulat Fusarium spp. dan C. gloeosporioida.

Ciri antijamur daun ini tidak begitu kuat. Walau bagaimanapun, ada potensi untuk pengembangan masa depannya sebagai ubat fungisida.

5. Mengatasi keradangan

Keradangan boleh berlaku di mana-mana bahagian badan anda, biasanya pada sendi. Sendi yang meradang ini dikenali sebagai artritis. Orang yang menderita arthritis sering mengalami sakit sendi, ruam kulit, dan bengkak.

Sejak sekian lama, orang telah menggunakan daun betik untuk merawat keradangan ini. Para penyelidik juga memerhatikan manfaat daun pepaya dan hasilnya menunjukkan bahawa ekstrak daun pepaya dapat mengurangi keradangan dan pembengkakan pada tikus dengan artritis. Manfaat ini berasal dari kandungan antioksidan, seperti papain dan flavonoid pada daun betik.

Petua untuk pengambilan daun betik dengan selamat

Sudah tahu apa faedah daun betik? Anda boleh mendapatkan faedah daun ini dengan menambahkan hidangan daun betik ke dalam diet harian anda. Bukan hanya sebagai lauk untuk menu makan tengah hari, anda juga dapat memproses daun pepaya sebagai jus atau teh daun pepaya.

Penyelidikan 2014 dalam jurnal Perubatan Pelengkap Dan Alternatif Berasaskan Bukti amati keselamatan pengambilan daun betik. Hasilnya menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang kaya dengan antioksidan dapat meningkatkan kadar kreatinin, albumin, dan dehidrogenase laktat (LDH).

Kajian berdasarkan tikus ini tidak menunjukkan masalah kesihatan hati. Walaupun begitu, kajian lebih lanjut diperlukan mengenai kesan daun ini. Terutama pada orang yang mempunyai masalah kesihatan tertentu.

Begitu juga bagi anda, anda tidak boleh mengambil daun betik secara berlebihan. Pastikan minum air secukupnya, supaya makanan ini dapat dicerna dengan baik oleh usus anda dan tidak menyebabkan sembelit. Selain memakan daun betik yang biasa dijumpai, ada juga jenis daun betik Jepun yang juga bermanfaat.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, berjumpalah terlebih dahulu dengan doktor anda sama ada anda boleh mengambil daun betik atau tidak.

Recent Posts