Bukan sekadar makanan manis, perhatikan pantang larang diabetes ini

Diabetes adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh kadar gula darah tinggi. Diabetes tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, perubahan diet yang betul dapat membantu mengawal gejala diabetes. Selain lebih berhati-hati dalam memilih makanan yang selamat untuk gula darah, pesakit diabetes (diabetes) juga perlu menghindari makanan tertentu. Makanan apa yang pantang larang untuk diabetes? Lihat senarai di bawah.

Tabu makanan untuk pesakit kencing manis

Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan gula darah meningkat dengan cepat, salah satunya adalah makanan. Pantang larang dan harus dielakkan oleh penghidap diabetes adalah: makanan berkalori tinggi dari karbohidrat sederhana dan gula.

Sebilangan besar makanan boleh mengandungi pelbagai kalori dan karbohidrat. Walau bagaimanapun, bagi penghidap diabetes, sangat penting untuk mengelakkan semua jenis produk makanan yang tinggi kalori dan gula.

Makanan ini dikelaskan sebagai makanan dengan indeks glisemik tinggi. Kandungan gula sederhana dari makanan ini sangat mudah diproses oleh tubuh menjadi glukosa. Kesannya, kadar gula dalam darah meningkat dengan cepat.

Secara umum, berikut adalah pantang larang makanan dan minuman yang harus dielakkan oleh pesakit diabetes untuk mengekalkan kadar gula dalam darah, termasuk:

1. Nasi putih dan makanan berasaskan tepung

Roti, pasta, dan nasi putih adalah pantang larang makanan yang paling biasa dielakkan oleh pesakit diabetes. Menurut Persatuan Diabetes UK, makanan ini adalah sumber utama karbohidrat sederhana.

Antara jenis karbohidrat lain, karbohidrat sederhana adalah yang paling cepat dicerna dan diserap oleh badan untuk diproses menjadi glukosa atau gula darah. Itulah sebabnya, jenis makanan ini cenderung membuat kenaikan gula darah lebih cepat.

Walaupun itu pantang larang, itu tidak bermaksud bahawa pesakit diabetes tidak boleh makan nasi putih atau pasta dari tepung gandum sama sekali. Anda masih boleh memakannya, tetapi hadkan bahagiannya. Anda juga boleh menggantinya dengan makanan yang kaya dengan serat dan protein.

Agar gula darah tidak naik secara drastik, anda boleh mengganti beras putih dengan karbohidrat yang selamat untuk diabetes, seperti beras perang, jagung, atau ubi jalar. Adapun roti putih dan pasta tepung, ia boleh diganti dengan roti gandum atau pasta gandum yang lebih sihat.

2. Minuman manis

Bukan hanya makanan, pesakit diabetes juga harus mematuhi larangan minuman tertentu. Jenis minuman yang harus dielakkan oleh pesakit kencing manis adalah apa-apa gula manis atau tambahan, baik buatan dan semula jadi.

Beberapa contoh minuman yang harus dihindari oleh penghidap diabetes termasuk minuman ringan, sirap, teh dan kopi yang siap diminum. Walaupun minuman yang "sedap" seperti jus dan susu bungkus, anda mungkin harus mengelakkannya.

Minuman ini biasanya dibuat di kilang dengan menambahkan banyak pemanis buatan atau gula untuk mengekalkan dan menambah rasa. Pengambilan gula inilah yang dapat menaikkan gula dalam darah.

Untuk mengetahui berapa banyak gula yang terkandung dalam minuman, baca dengan teliti label komposisi dan maklumat mengenai nilai pemakanan produk pada bungkusan.

Hati-hati jika anda tidak menemui perkataan "gula" di label, itu tidak bermaksud produk tersebut sama sekali tidak mengandungi gula. Terdapat pelbagai nama lain untuk gula dalam minuman yang dibungkus, seperti:

  • Sukrosa
  • Sirap jagung fruktosa tinggi
  • Sirap agave
  • sirap maple
  • Dekstrosa
  • Glukosa
  • Sirap malt
  • Maltose
  • Galaktosa

3. Makanan yang kaya dengan lemak trans

Tabu makanan seterusnya untuk pesakit kencing manis adalah makanan yang mengandungi lemak trans.

Beberapa jenis makanan yang kaya dengan lemak trans adalah kerepek kentang, kentang goreng, dan makanan goreng. Gabungan minyak masak dan karbohidrat tinggi dari kentang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Lemak trans juga banyak terdapat dalam marjerin, jem, dan makanan yang diawetkan.

Walaupun tidak menaikkan gula darah secara langsung, lemak trans dapat mencetuskan ketahanan insulin dan sindrom metabolik yang menjadi penyebab diabetes. Diet diabetes ini juga dapat meningkatkan risiko kerusakan saluran darah dan menurunkan kadar kolesterol HDL yang baik.

Mematuhi larangan makanan yang tinggi lemak trans dapat membantu mencegah kerosakan saluran darah akibat diabetes. Terutama bagi pesakit yang juga berisiko tinggi menghidap penyakit kardiovaskular akibat diabetes.

4. Buah kering

Buah adalah makanan ringan yang sihat untuk pesakit diabetes. Namun, buah kering tidak termasuk sebagai makanan ringan yang sihat. Buah kering adalah salah satu buah diabetes.

Buah kering diproses sedemikian rupa untuk menghilangkan sebahagian besar kandungan airnya, sehingga yang tinggal adalah kandungan gula semula jadi.

Sepatutnya, semasa proses pengeringan ini, sebahagian besar kandungan nutrien dan vitamin dan mineral buah yang asli dapat hilang. Di samping itu, pengeluar juga cenderung menambahkan lebih banyak gula untuk mengekalkan dan menambah rasa.

Penambahan gula ini sebenarnya menjadikan buah kering berpotensi meningkatkan kadar gula dalam darah. Sesungguhnya, buah segar rata-rata juga mengandungi gula. Namun, jika dibandingkan dengan buah kering, tentu gula dalam buah segar jauh lebih rendah dan lebih sihat untuk diabetes.

5. Madu, sirap agave, dan sirap maple

Anda mungkin berfikir bahawa madu untuk diabetes, sirap agave, dan sirap maple adalah pemanis semula jadi yang baik untuk diabetes.

Sebenarnya, walaupun sering digunakan sebagai pengganti gula, ketiga "gula semula jadi" ini sebenarnya termasuk dalam senarai makanan pantang larang bagi pesakit diabetes. Ketiganya masih tinggi gula, malah jumlah karbohidrat pemanis alternatif ini jauh lebih tinggi.

Satu sudu gula putih mempunyai 12.6 gram glukosa. Tetapi nampaknya, kandungan glukosa madu adalah 17 gram, sirap agave adalah 16 gram, dan sirap maple adalah 13 gram.

Jadi, daripada menggantikan gula pasir dengan pemanis makanan yang pantang bagi diabetes, lebih baik jika anda mengurangkan makanan yang tinggi gula.

6. Kopi dengan penambahan bahan lain

Rasa kopi memang pahit, tetapi ramuan untuk meningkatkan rasa seperti karamel, sirap, krimer, susu atau krim putar mempunyai kandungan gula yang tinggi. Begitu juga dengan kopi bungkus yang dicampurkan dengan gula dan krimer. Itulah sebabnya, kopi dengan penambahan ramuan lain adalah salah satu pantang larang yang mesti dielakkan oleh pesakit diabetes.

Sudah tentu, anda masih boleh mengambil kopi hitam jika tidak manis dengan apa-apa. Walau bagaimanapun, pengambilan kopi mesti dipertimbangkan kerana kafein di dalamnya juga dapat mempengaruhi kadar gula dalam darah.

7. Sos tomato dan sos cili botol

Sos tomato adalah pantang larang diet untuk diabetes. Menurut USDA, dua sudu besar saus tomat bersamaan dengan 16 gram gula. Sekiranya ini digabungkan dengan makanan yang mengandungi karbohidrat, seperti nasi atau kentang goreng, tentu jumlah gula yang dimakan akan lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, pesakit diabetes masih boleh mengambil sos tomato dengan selamat dengan menjadikannya sendiri di rumah. Dengan begitu, anda boleh menjadi lebih selektif dalam memilih ramuan yang rendah gula atau menyesuaikan komposisi gula dengan minimum.

8. Berpakaian salad (pakaian)

Semangkuk sayur segar bukanlah pantang larang bagi penghidap diabetes. Namun, ia adalah cerita yang berbeza jika anda menyiram sayur dengan sos pakaian, seperti salad secara umum.

Sos pakaian, seperti mayonis, bukan sahaja mengandungi gula tambahan, tetapi juga tinggi garam dan lemak.

Agar masih dapat makan salad dengan sihat, gunakan minyak zaitun dan minyak kelapa asli sebagai persalinan.

Tabu makanan untuk pesakit kencing manis tidak hanya manis

Anggapan bahawa makanan manis adalah satu-satunya pantang larang bagi pesakit diabetes tidak sepenuhnya benar.

Terlepas dari jenis diabetes, orang yang menghidap diabetes pada umumnya masih dapat mengonsumsi makanan dan minuman bergula atau bergula. Cuma, pilih jenis makanan yang tepat dan ukur bahagiannya agar tidak berlebihan.

Sekiranya anda masih bimbang untuk memasukkan sekatan diet dalam diet diabetes anda, berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda. Ingatlah bahawa prinsip pantang menghidap diabetes bukan hanya mengenai jenis makanan, tetapi juga cara memproses dan menghidangkannya.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts