Menguap Kerap Mendadak? Cubalah Petua Mudah Ini •

Adakah anda sering menguap secara tiba-tiba? Menguap adalah perkara semula jadi yang boleh berlaku pada bila-bila masa. Anda sering tidak menyedari aktiviti ini kerana ia adalah aktiviti tidak sengaja dan diatur secara langsung oleh sistem saraf pusat. Menurut beberapa kajian, menguap juga bukan hanya kerana anda tidak mendapat cukup tidur - walaupun ini adalah penyebab utamanya - tetapi juga boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti kekurangan oksigen di otak, atau lain-lain penyakit yang juga boleh dicirikan oleh menguap.

Kerana tidak disedari dan datang secara tiba-tiba, menguap sering terjadi ketika momen penting terjadi, seperti ketika anda sedang bertemu dengan atasan anda atau ketika anda membuat persembahan penting di hadapan orang ramai. Sudah tentu ini akan membuat anda malu dan orang di sekeliling anda menjadi tidak selesa. Lalu bagaimana untuk mengelakkan anda sering menguap atau menguap secara tiba-tiba pada masa yang salah?

Bagaimana anda boleh mengelakkan menguap di khalayak ramai?

1. Tarik nafas dalam-dalam

Tarik nafas melalui hidung dan hembus melalui mulut. Sebilangan penyelidik menyatakan bahawa menguap disebabkan oleh kekurangan oksigen. Oleh itu, menarik nafas dalam-dalam memberi peluang kepada tubuh anda untuk mendapatkan lebih banyak oksigen.

2. Luangkan masa untuk minum minuman sejuk

Seperti yang telah dijelaskan bahawa menguap atau menguap secara tiba-tiba adalah tindak balas badan untuk menyejukkan otak. Oleh itu, jika anda merasa hendak menguap, segera minum minuman sejuk. Tetapi jika anda berada di dalam bilik atau keadaan yang tidak membenarkan anda minum, memegang botol air sejuk juga dapat mengelakkan anda menguap.

3. Makan makanan ringan sejuk

Konsepnya hampir sama dengan minum minuman sejuk. Makanan sejuk boleh mengelakkan anda banyak menguap. Cuba sejukkan beberapa makanan seperti buah atau yogurt, kemudian makanlah ketika anda merasa seperti menguap.

4. Menggunakan kompres sejuk

Sekiranya minuman sejuk dan makanan tidak berfungsi untuk mencegah anda menguap dengan kerap, maka cuba tekan kepala anda dengan kompres sejuk dan lihat apakah kebiasaan menguap anda berhenti atau tidak.

Dari beberapa petua yang disebutkan, apa yang boleh anda lakukan ketika di khalayak ramai adalah menarik nafas dalam-dalam dan kemudian menghembuskan nafas melalui mulut anda dan memegang sebotol air sejuk. Tetapi jika anda menyedari bahawa anda sering menguap, itu bermakna anda harus mengubah gaya hidup anda agar anda tidak menguap terus-menerus, apalagi menguap pada waktu yang tidak sesuai.

Mengubah gaya hidup anda dapat mengelakkan anda menguap pada waktu yang tidak diingini

Pertama , berlatih bernafas. Ini penting untuk dilakukan agar tubuh mendapat oksigen maksimum. Menguap berlaku kerana badan tidak mendapat cukup oksigen. Apa yang harus anda lakukan ialah:

  • Cari posisi yang selesa untuk berlatih, kemudian letakkan satu tangan di dada dan yang lain di perut anda.
  • Kemudian tarik nafas dalam-dalam. Semasa menghirup, anda mesti memastikan bahawa tangan di perut secara automatik akan bergerak naik mengikuti otot-otot perut, sementara tangan di dada harus tidak bergerak.
  • Ulangi ini lima hingga sepuluh kali dan lakukan setiap hari.

Kedua , tidur mengikut jadual biasa. Biasakan tidur selama 7-8 jam setiap malam, kemudian jadwalkan bila anda perlu tidur dan bangun setiap hari. Ini akan membolehkan badan mempunyai jadualnya sendiri.

Ketiga , bersenam dengan kerap. Gaya hidup yang tidak aktif - tidak melakukan aktiviti sama sekali - sebenarnya meningkatkan keletihan dalam badan. biasakan melakukan senaman selama 30 minit sehari.

Keempat , makan makanan yang sihat. Makanan mempengaruhi jumlah tenaga dalam badan. Terlalu sedikit atau terlalu banyak untuk makan akan menjadikan badan menjadi kekurangan tenaga dan kemudian letih. Ini tentu akan membuat anda sering menguap.

Recent Posts