5 Khasiat Buah Bidara, Termasuk Mencegah Obesiti dan Diabetes

Bosan dengan buah yang sama? Sudah tiba masanya anda mencuba buah-buahan lain dari kekayaan alam Indonesia, misalnya buah bidara. Mungkin anda sudah biasa dengan buah bidara, tetapi masih belum tahu apa faedah buah ini untuk kesihatan. Agar tidak ingin tahu, mari lihat kandungan buah bidara serta kegunaannya untuk badan berikut!

Kandungan khasiat buah bidara

Buah bidara, juga dikenal sebagai widara di Indonesia, ternyata memiliki nama lain, seperti masau, jujube, atau kurma Cina. Buah dengan nama Latin Ziziphus mempunyai banyak jenis, seperti: Ziziphus jujuba, Ziziphus mauritiana, Ziziphus mucronata, dan Ziziphus spinosa.

Sekiranya anda melihat buah ini, bentuk buahnya mirip dengan kurma, yang berbentuk bujur, kecil ukuran biji nangka, dan berwarna coklat. Ada juga yang berbentuk seperti epal hijau tetapi lebih bujur dan mempunyai biji putih di dalamnya. Kemudian, ada juga ukuran cermin dengan warna hijau, kuning, dan oren.

Buah Bidara telah lama menjadi ubat tradisional kerana kandungannya dapat memberikan manfaat kepada kesihatan tubuh. Lebih khusus lagi, berikut adalah pelbagai kandungan 100 gram buah bidara yang berpotensi menyuburkan tubuh.

 • Protein: 1.2 gram.
 • Karbohidrat: 20.23 gram.
 • Kalsium: 21 mg.
 • Lemak: 0.2 gram.
 • Zat besi: 0.48 mg.
 • Magnesium: 10 mg.
 • Fosforus: 23 mg.
 • Kalium: 250 mg.
 • Zink: 0.05 mg.
 • Tembaga: 0.073 mg.
 • Mangan: 0.084 mg.
 • Vitamin C: 69 mg.
 • Tiamin atau vitamin B1: 0,02 mg.
 • Riboflavin atau vitamin B2: 0,04 mg.
 • Niasin atau vitamin B3: 0,9 mg.
 • Vitamin B16: 0.081 mg.

Khasiat buah bidara untuk kesihatan

Berdasarkan kandungan nutrisi buah widara, beberapa kajian menunjukkan potensinya dalam sektor kesihatan, seperti:

1. Mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas

Setiap hari anda terdedah kepada radikal bebas, dari asap kenderaan, asap rokok, atau radiasi matahari. Radikal bebas boleh merosakkan sel-sel badan dengan menyebabkan tekanan oksidatif. Menurut Pusat Kesihatan Komplementari dan Integratif Nasional, tekanan oksidatif boleh menyebabkan penyakit jantung dan diabetes.

Tekanan oksidatif akibat radikal bebas juga dapat memicu barah kerana merosakkan sel yang sihat dan menjadikannya tidak normal.

Nah, salah satu cara untuk melawan radikal bebas adalah dengan memakan lebih banyak buah yang kaya dengan antioksidan, seperti buah bidara. Manfaat antioksidan buah bidara ini terdapat dalam vitamin C yang dikandungnya.

2. Membantu mencegah kegemukan

Obesiti atau berat badan berlebihan dikaitkan dengan pelbagai risiko penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan diabetes. Anda boleh mencegah kegemukan dengan aktif dan memperhatikan pilihan makanan. Anda juga dapat mengelakkan berat badan berlebihan dengan memakan buah bidara. Ini kerana buah bidara mengandung antioksidan, seperti vitamin C dan polifenol.

Berdasarkan kegunaan antioksidan dalam buah bidara, ternyata dapat mengaktifkan pengoksidaan beta, iaitu pemecahan asid lemak untuk selanjutnya diubah menjadi tenaga. Selain itu, serat dalam buah ini juga menjaga perut anda kenyang lebih lama, mencegah anda mengunyah makanan yang tidak sihat.

3. Mempercepat proses penyembuhan luka

Apabila anda cedera, badan anda memerlukan masa untuk sembuh. Kadang kala, anda memerlukan ubat tambahan agar luka sembuh lebih cepat dan tidak menyebabkan jangkitan.

Bukan hanya dengan ubat-ubatan, kajian terbaru mengenai Jurnal Penyelidikan Antarabangsa dalam Sains Farmaseutikal perhatikan khasiat buah bidara dalam penyembuhan luka.

Penyelidikan yang dilakukan dengan ekstrak tanaman bidara menunjukkan bahawa kandungan etanol, tanin, saponin, flavonoid, dan triterpenoid dapat merangsang proses epitelisasi. Epitelisasi adalah proses pembentukan epitelium yang merupakan parameter kejayaan penyembuhan luka.

Kandungan flavonoid dalam daging buah juga berpotensi sama dalam proses penyembuhan luka dari dalam tubuh.

4. Mencegah diabetes

Diabetes berlaku kerana badan sukar mengawal kadar gula dalam darah, sehingga kadarnya mudah naik turun. Untuk mencegah penyakit ini, anda boleh lakukan dengan mengehadkan makanan yang tinggi gula dan aktif.

Anda boleh mengatasi batasan penggunaan coklat atau kek manis dengan memakan buah, seperti buah bidara. Buah bidara yang terasa masam ini ternyata bermanfaat untuk mengurangkan risiko diabetes, kerana mempunyai sebatian aktif antidiabetik.

Sebatian aktif dalam buah ini membantu sel menggunakan gula darah dengan betul sehingga mencegah lonjakan gula darah secara tiba-tiba.

5. Kesihatan pencernaan yang sihat

Buah-buahan seperti buah bidara kaya dengan serat yang baik untuk pencernaan. Manfaat serat dari buah bidara ini dapat membantu melembutkan najis sehingga lebih senang melewati usus dan memudahkan sembelit (sukar buang air besar).

Selain itu, fungsi serat buah yang sedap ini juga memberi makan bakteria sihat di usus. Pertumbuhan bakteria baik akan terjaga dan dapat melawan bakteria jahat yang sering menyebabkan masalah pencernaan.

Kajian 2015 dalam jurnal Makanan & fungsi menunjukkan bahawa kandungan polisakarida - sejenis karbohidrat - dalam ekstrak buah bidara juga dapat menguatkan lapisan kerengsaan umum pada tikus dengan radang usus.

Petua untuk menikmati buah bidara dengan selamat

Secara amnya, memakan buah bidara adalah selamat bagi kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu ia juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Contohnya, keberkesanan ubat boleh terganggu jika orang yang memakan buah bidara juga mengambil ubat antidepresan (SSNRI).

Kemudian, pengambilan buah bersama dengan ubat fenitoin, fenobarbiton, dan karbamazepin meningkatkan kesan sampingan dari kejang.

Oleh itu, jika anda tergoda dengan khasiat buah bidara, jangan memakannya secara berlebihan. Sekiranya anda mengambil ubat tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai keselamatannya.

Jangan lupa mencuci buah bidara sebelum dimakan dan lebih baik pada kulit, kerana kandungan nutrisi akan lebih lengkap.

Recent Posts