9 Cara Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan Semasa Berpuasa •

Ramai orang berpendapat bahawa berpuasa di bulan Ramadhan dapat menjadi jalan keluar untuk menurunkan berat badan. Namun, bagaimana menurunkan berat badan ketika berpuasa mempunyai strategi khas agar berat badan tidak naik kembali. Lihat strategi di sini.

Cara menurunkan berat badan ketika berpuasa

Puasa memang boleh menurunkan berat badan. Namun, hasil ini hanya dapat dicapai apabila anda merancang menu makanan yang tepat semasa puasa Ramadan.

Strategi yang salah sebenarnya boleh membuatkan anda bertambah berat badan. Berikut adalah beberapa cara untuk dipertimbangkan sekiranya anda ingin menurunkan berat badan semasa berpuasa.

1. Tetap sahur

Bagi sebilangan orang yang ingin berdiet semasa berpuasa mungkin berfikir bahawa melewatkan suhoor dapat menurunkan berat badan dengan cepat. Sebenarnya, ia tidak digalakkan.

Suhoor adalah bahagian penting dalam berpuasa. Makan makanan yang sihat di suhoor bertujuan untuk mengekalkan tenaga anda sepanjang hari semasa berpuasa.

Melewatkan sahur ketika menjalani diet sebenarnya hanya membuatkan anda makan lebih banyak pada waktu berbuka puasa. Bagaimana tidak, kandungan perut anda kosong dari awal pagi hingga larut malam, jadi jangan terkejut jika pengambilan makanan tidak dikawal ketika berbuka puasa.

2. Pilih makanan berkhasiat yang seimbang

Memilih makanan yang seimbang secara berkhasiat adalah cara untuk menurunkan berat badan ketika berpuasa yang memerlukan perhatian. Lebih-lebih lagi, anda hanya mempunyai dua peluang untuk mengisi perut, iaitu ketika sahur dan selepas berbuka puasa.

Itulah sebabnya disarankan agar pilihan makanan pada kedua masa mengandungi nutrien seimbang. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang disyorkan untuk dimakan pada waktu subuh dan iftar.

sahur

Cuba minum banyak cecair atau pilih makanan yang kaya dengan cecair untuk memastikan badan anda sentiasa terhidrasi pada waktu suhoor.

Di samping itu, cubalah memilih makanan dan minuman berikut yang membantu anda merasa kenyang dan meningkatkan pencernaan.

 • bijirin penuh, seperti roti gandum, beras perang, dan oatmeal,
 • buah dan sayur segar,
 • sumber protein, termasuk susu, yogurt, telur, dan kacang-kacangan, serta
 • lemak sihat, iaitu kacang dan zaitun.

Berbuka puasa

Iftar dengan yang manis memang menjadi slogan pada bulan Ramadhan yang sering didengar. Walau bagaimanapun, gula-gula tidak selalu memberikan hasil yang memuaskan, terutama ketika anda ingin menurunkan berat badan semasa berpuasa.

Cuba minum lebih banyak cecair dan makanan rendah lemak yang mengandungi gula semula jadi ketika pertama kali berbuka puasa, seperti:

 • minuman, seperti air, susu, jus buah, atau smoothie,
 • kurma kerana mereka menyediakan gula semula jadi untuk tenaga dan sumber serat untuk menurunkan berat badan,
 • buah-buahan, juga
 • sup sup daging lembu dengan kacang dan makanan berkanji lain.

3. Elakkan makanan dengan gula tambahan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, berbuka puasa dengan yang manis memang dapat mengembalikan tenaga yang hilang. Walau bagaimanapun, jangan biarkan anda makan makanan manis yang terlalu banyak.

Terlalu banyak makanan dan minuman manis sebenarnya akan disimpan sebagai lemak oleh badan. Kesannya, cara menurunkan berat badan ketika berpuasa yang telah dicuba gagal.

Ini kerana pengeluaran insulin badan akan menurun ketika berpuasa. Sementara itu, insulin berfungsi untuk menukar gula menjadi tenaga. Sekiranya gula tidak diubah menjadi tenaga, tubuh akan menyimpannya dalam bentuk lemak.

Inilah sebabnya mengapa memakan makanan manis ketika berpuasa dapat membuat anda gemuk. Oleh itu, lebih baik memilih makanan yang merupakan sumber karbohidrat kompleks untuk meningkatkan tenaga, seperti:

 • Nasi merah,
 • buah-buahan, dan
 • sayur-sayuran.

4. Terus bersenam

Walaupun anda berpuasa dan tidak makan banyak, itu tidak bermakna anda boleh malas. Bersenam sebenarnya boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk menurunkan berat badan ketika berpuasa.

Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu mengurangkan intensiti latihan. Sebabnya, tubuh secara semula jadi menjadi kurang aktif kerana tenaga yang diperoleh dari makanan berkurang semasa berpuasa.

Itulah sebabnya, disarankan untuk menghindari senaman intensiti tinggi pada bulan Ramadhan. Daripada menambah berat badan, anda boleh mencuba yoga sambil berpuasa yang dapat membantu menguruskan tekanan dan membakar kalori.

Sementara itu, badan akan mencari sumber tenaga lain, iaitu simpanan lemak yang dapat dibakar lebih banyak ketika bersenam ketika berpuasa.

5. Minum banyak air

Menjaga badan sentiasa terhidrat adalah kunci utama untuk memiliki berat badan yang ideal semasa berpuasa. Namun, ada perkara yang perlu diperhatikan kerana anda tidak boleh minum semasa berpuasa, seperti:

 • minum air atau cecair beberapa kali sepanjang malam,
 • pilih juga cecair yang tidak mengandungi kafein
 • pastikan badan mendapat cukup cecair ketika berbuka puasa.

Penting untuk minum banyak air, tetapi cuba jangan minum terlalu banyak pada satu masa. Mencuba minum beberapa liter air sekaligus dapat mencairkan elektrolit yang boleh menyebabkan keracunan air.

6. Elakkan makanan bergoreng

Setelah menahan lapar sepanjang hari, anda mungkin tergoda untuk segera makan makanan berlemak, seperti makanan goreng, ketika berbuka puasa.

Hati-hati, makan makanan goreng yang mengandungi lemak tepu pada bulan puasa sebenarnya dapat menaikkan berat badan anda.

Berbanding dengan makanan goreng, cubalah makan makanan yang kaya dengan lemak tak jenuh. Ini kerana lemak tak jenuh tidak dapat meningkatkan kadar kolesterol. Anda boleh mendapat lemak baik dari:

 • kacang,
 • sayur-sayuran, seperti bayam dan kubis,
 • alpukat, dan
 • ikan.

Mengonsumsi lebih banyak lemak baik sekurang-kurangnya dapat membantu menurunkan berat badan ketika berpuasa, walaupun tidak seketika.

7. Menjaga bahagian makanan

Walaupun anda tidak makan, snek, atau minum sepanjang hari, anda masih perlu menjaga bahagian yang mencukupi, baik pada waktu subuh dan iftar. Makan bahagian yang berlebihan dapat meningkatkan kadar gula secara tiba-tiba.

Ini tentu tidak baik memandangkan tubuh tidak menghasilkan banyak insulin ketika berpuasa. Gula hanya akan ditukar menjadi lemak di dalam badan.

Anda boleh makan di pinggan yang lebih kecil sehingga anda tidak makan berlebihan. Juga, jangan lupa untuk mendengar kelaparan anda ketika anda puas setelah makan.

8. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur boleh menjadi cara untuk menurunkan berat badan ketika berpuasa yang berfungsi. Ini kerana kurang tidur akan mengganggu sistem metabolisme. Kesannya, tubuh tidak membakar simpanan lemak dengan berkesan.

Sementara itu, kurang tidur dapat meningkatkan hormon ghrelin yang dapat meningkatkan selera makan. Cukup dengan tidur yang berkualiti kadang-kadang menjadi cabaran ketika berpuasa.

Anda tidak perlu risau kerana terdapat pelbagai petua yang boleh anda cuba untuk tidur lena ketika berpuasa, termasuk:

 • rancang rutin tidur untuk mendapatkan kualiti yang lebih baik,
 • berehat selama 20 minit untuk mendapatkan tenaga dan fokus,
 • kurangkan makanan berlemak atau manis sebelum tidur,
 • elakkan minuman berkafein beberapa jam sebelum tidur,
 • jangan gunakan telefon bimbit, komputer riba, atau TV anda sebelum tidur, dan
 • tidur di tempat yang sunyi dan gelap.

9. Rujuk pakar pemakanan

Sekiranya anda berkeras untuk menurunkan berat badan semasa berpuasa dan tidak tahu harus memulakannya, sila berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda.

Pakar pemakanan dapat membantu anda merancang diet seimbang pemakanan semasa berpuasa. Sekiranya boleh, tanyakan kepada mereka apakah diet dapat diubah untuk menurunkan berat badan.

Pada dasarnya, cara menurunkan berat badan ketika berpuasa sebenarnya cukup mudah, asalkan anda memperhatikan hidangan dan gaya hidup yang anda jalani.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda.

Recent Posts