Memahami Ujian Serologi, dari Fungsi hingga Prosedur |

Akhir-akhir ini anda mungkin sering mendengar istilah serologi, terutamanya ketika membincangkan pemeriksaan penyakit berjangkit. Namun, adakah anda tahu apa itu ujian serologi dan apa yang dilakukannya? Dapatkan jawapannya dalam ulasan di bawah.

Apakah ujian serologi?

Ujian serologi adalah ujian darah untuk mencari antibodi dalam darah. Antibodi adalah tindak balas imun terhadap jangkitan. Pemeriksaan ini mungkin melibatkan sebilangan teknik makmal.

Ujian serologi memberi tumpuan kepada protein yang dibuat oleh sistem imun. Maksudnya, pemeriksaan ini bukan untuk mengesan kehadiran bahan asing itu sendiri.

Oleh itu, laman web UCLA Health menyebutkan bahawa antibodi mungkin tidak dapat dikesan pada hari-hari awal jangkitan ketika tubuh masih membangun tindak balasnya.

Mengapa ujian serologi diperlukan?

Untuk menjawab persoalan mengapa ujian serologi diperlukan, anda perlu memahami bagaimana sistem imun berfungsi.

Apabila bahan asing atau antigen yang disebut masuk ke dalam badan, sistem imun akan memberi tindak balas pertahanan.

Antigen biasanya memasuki tubuh manusia melalui mulut, kulit, atau saluran hidung. Bahan asing ini termasuk bakteria, kulat, virus, dan parasit.

Sistem imun kemudian melawan antigen dengan menghasilkan antibodi. Antibodi kemudian melekat pada antigen dan memusnahkannya.

Apabila darah anda diuji melalui ujian ini, doktor anda dapat mengetahui jenis antibodi dan antigen dalam sampel darah, kemudian mengenal pasti jenis jangkitan yang anda alami.

John Hopkins Medicine menyebut bahawa ujian serologi menumpukan pada melakukan perkara berikut.

 • Kenal pasti antibodi, yang merupakan protein yang terbuat dari sejenis sel darah putih yang bertindak balas terhadap bahan asing di dalam badan.
 • Selidiki masalah dengan sistem ketahanan badan. Ini termasuk ketika sistem kekebalan tubuh menyerang tisu sendiri, seperti yang berlaku ketika anda mengalami penyakit autoimun.

Selain itu, pemeriksaan ini juga berguna untuk menentukan organ, tisu, atau cairan tubuh mana yang sesuai untuk prosedur pemindahan.

Bagaimana proses menjalankan ujian serologi?

Satu-satunya perkara yang diperlukan dalam menjalankan ujian serologi adalah sampel darah. Oleh itu, pekerja kesihatan akan mengambil darah anda dengan langkah mudah.

Doktor akan memasukkan jarum ke dalam urat anda untuk mengambil sampel. Prosedur pengumpulan darah ini cepat dan selamat.

Secara amnya, proses pengambilan darah berlaku tanpa risiko. Sekiranya ada, risikonya kecil, kerana rasa sakit akan hilang dengan cepat.

Apakah jenis kaedah ujian serologi?

Antibodi adalah pelbagai jenis. Oleh itu, terdapat banyak kaedah ujian yang berbeza untuk mengesan kehadiran antibodi, termasuk yang dijelaskan di bawah.

 • Uji imunosorben enzymelinked (ELISA), yang merupakan kaedah untuk menentukan jumlah antigen dengan mengikat antigen ke antibodi yang melekat pada plat ELISA.
 • Ujian agregasi untuk menunjukkan sama ada antibodi yang terdedah kepada antigen menyebabkan pengagregatan.
 • Ujian pemendakan untuk menunjukkan sama ada bahan asing di dalam badan serupa dengan mengukur kehadiran antibodi dalam cecair badan.
 • Western blot, yang merupakan kaedah untuk mengenal pasti kehadiran antibodi dalam darah dengan melihat reaksi mereka terhadap antigen.

Apakah maksud keputusan ujian serologi?

Berikut adalah penjelasan mengenai keputusan ujian serologi yang perlu anda ketahui.

Hasil normal

Ujian serologi anda akan menunjukkan hasil yang normal jika tidak ada antibodi yang dikesan terhadap antigen tertentu. Itu bermakna anda tidak mempunyai jangkitan.

Hasil tidak normal

Ujian serologi akan menunjukkan hasil yang tidak normal sekiranya antibodi dalam badan anda dikesan. Ini bermakna anda mempunyai tindak balas sistem imun terhadap antigen atau agen penyebab penyakit.

Ujian ini juga dapat mengesan kehadiran antibodi yang menyerang tisu badan anda sendiri. Dengan cara itu, doktor dapat mendiagnosis gangguan autoimun.

Selain gangguan autoimun, ujian ini juga dapat membantu mengesan penyakit, termasuk:

 • HIV,
 • jangkitan kulat,
 • sifilis,
 • Hepatitis B,
 • demam kepialu,
 • rubella, dan
 • campak.

Kehadiran antibodi jenis ini di dalam badan anda juga bermaksud bahawa badan anda telah mengenali antigen spesifik yang diserang oleh antibodi tersebut. Ini bermaksud bahawa anda kebal terhadap antigen.

Setelah keputusan ujian serologi keluar, doktor akan menentukan langkah seterusnya untuk merawat keadaan anda.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami simptom jangkitan dan merasa perlu menjalani ujian serologi. Pengesanan awal penyakit ini dapat membantu anda mengelakkan komplikasi berbahaya.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts