Ubat Darah Rendah untuk Meningkatkan Tekanan Darah •

Tekanan darah rendah (hipotensi) boleh sama berbahayanya dengan hipertensi jika tidak dirawat. Walaupun secara umum keadaan ini dapat diatasi dengan meningkatkan diet dan aktiviti fizikal, beberapa orang masih perlu minum ubat untuk menormalkan tekanan darah mereka. Jadi, apakah pilihan untuk ubat tekanan darah rendah yang biasanya diresepkan oleh doktor?

Pelbagai jenis ubat darah rendah yang dapat menormalkan tekanan darah

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang dapat membantu tekanan darah normal, iaitu:

Vasopressin

Vasopressin adalah ubat yang menyempitkan saluran darah sehingga menyebabkan peningkatan tekanan darah. Ubat ini biasanya digunakan untuk kes hipotensi kritikal.

Vasopressin dapat digabungkan dengan vasodilators (nitroprusside, nitrogliserin) untuk mengekalkan tekanan darah sambil meningkatkan kerja otot jantung. Nitroprusside digunakan untuk mengurangkan beban sebelum dan sesudah dan untuk meningkatkan kerja jantung. Nitrogliserin secara langsung melonggarkan urat dan mengurangkan beban sebelumnya.

katekolamin

Katekolamin termasuk dalam ubat adrenalin, noradrenalin, dan dopamin. Ubat ini berfungsi dengan mempengaruhi sistem saraf simpatik dan pusat. Katekolamin juga berfungsi untuk membuat jantung berdegup lebih cepat dan kuat dan menyempitkan saluran darah, yang mengakibatkan peningkatan tekanan darah.

Jenis ubat tekanan darah rendah yang lain

Ubat tekanan darah rendah tertentu secara khusus ditujukan untuk merawat keadaan jantung, masalah saluran darah, atau masalah peredaran darah yang dapat menyebabkan penurunan tekanan darah. Ubat ini berfungsi dengan cara yang berbeza, dan satu agen boleh digunakan untuk merawat beberapa jenis masalah kardiovaskular.

Beberapa ubat boleh digunakan untuk merawat tekanan darah rendah yang berlaku ketika anda berdiri (hipotensi ortostatik). Contohnya, ubat fludrocortisone yang meningkatkan jumlah darah. Sekiranya hipotensi ortostatik kronik, doktor akan menetapkan ubat midodrine (Orvaten).

Pelbagai cara selain ubat untuk mengatasi hipotensi

Selain menetapkan ubat, doktor biasanya juga akan menasihati anda untuk mengubah gaya hidup dan tabiat harian anda untuk merawat tekanan darah rendah.

Salah satunya ialah makan makanan yang tinggi garam. Garam mengandungi sodium yang berfungsi untuk menaikkan tekanan darah. Selain itu, anda juga boleh menggunakan kaedah berikut:

  • Minum banyak air. Cecair dapat meningkatkan jumlah darah dan membantu mencegah dehidrasi.
  • Pakai stoking mampatan. Stoking elastik yang biasa digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak urat varikos dapat membantu mengurangkan pengumpulan darah di kaki anda.

Recent Posts