Maklumat Lengkap Mengenai Pembedahan Fraktur Pena

Tulang patah atau patah tulang adalah keadaan serius yang boleh menyebabkan gangguan dalam sistem pergerakan bagi penghidapnya. Untuk merawat patah tulang, salah satu kaedah yang paling biasa adalah penempatan pen di kawasan tulang melalui prosedur pembedahan. Jadi, apakah peruntukan prosedur pemasangan pen ini? Berikut adalah maklumat lengkap mengenai pen tulang yang perlu anda ketahui.

Apa itu pena tulang?

Pena adalah implan yang terbuat dari logam, umumnya keluli tahan karat atau titanium, yang tahan lama dan kuat. Implan ini adalah alat sokongan yang biasa digunakan untuk mengobati patah tulang atau patah tulang, selain cor atau splint.

Fungsi pen dalam rawatan patah tulang adalah memastikan tulang yang patah berada pada kedudukan struktur tulang yang betul, sementara tulang tumbuh dan menyambung semula atau sedang sembuh. Pena ini diletakkan di dalam kawasan tulang yang dipecahkan melalui prosedur pembedahan dan boleh tinggal di dalam badan untuk waktu yang lama atau bahkan selama-lamanya.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, pen untuk patah tulang ini dapat dikeluarkan atau diganti. Sekiranya ia akan diganti sekaligus, implan juga dapat dibuat dari bahan lain, seperti kobalt atau krom. Terlepas dari bahan yang digunakan, implan dibuat dan dirancang khusus untuk tubuh, sehingga jarang menyebabkan reaksi alergi.

Melaporkan dari Ortho Info, pemasangan pen dengan prosedur pembedahan ini memungkinkan kemasukan ke hospital yang lebih pendek untuk pesakit, fungsi tulang dapat kembali normal lebih awal, dan mengurangkan kemungkinan komplikasi patah tulang, seperti nonunion (penyembuhan yang tidak betul) dan malunion (penyembuhan pada kedudukan yang tidak betul). sesuai).

Jenis pen apa yang biasa digunakan untuk merawat patah tulang?

Implan atau pen untuk patah terdapat dalam pelbagai bentuk. Bentuk implan yang paling biasa digunakan untuk merawat patah tulang adalah plat, skru, paku atau batang, dan wayar. Bentuk implan atau pena yang akan digunakan bergantung pada jenis patah tulang dan lokasinya yang spesifik.

Contohnya, paku atau batang berbentuk pen biasanya digunakan pada tulang panjang, seperti patah kaki, terutama tulang paha (femur) dan tulang tulang (tibia). Sementara bentuk kabel sering digunakan untuk memegang kepingan tulang yang terlalu kecil, seperti patah pergelangan tangan dan patah kaki.

Selain itu, terdapat juga implan berupa skru dan batang yang dipasang di luar badan (secara luaran). Walau bagaimanapun, tidak seperti dalaman, pemasangan implan luaran biasanya hanya sementara.

Hanya mereka yang memerlukan pembedahan pen untuk patah tulang?

Tidak semua penderita patah tulang perlu menggunakan pena secara pembedahan pada patah tulang. Biasanya, prosedur ini dilakukan dalam keadaan patah tulang tertentu, seperti:

 • Fraktur yang rumit, yang sukar diselaraskan dengan cor atau serpihan.
 • X-ray berkala atau imbasan CT menunjukkan bahawa tulang tidak sembuh setelah tiga bulan atau lebih sejak kecederaan.
 • Bagi pesakit yang mengalami patah tulang yang tidak mahukan rawatan jangka panjang.

Sementara pemasangan implan luaran biasanya dilakukan untuk patah tulang yang lebih parah, kompleks, dan tidak stabil, seperti tulang yang telah pecah menjadi lebih dari satu bahagian. Keadaan ini biasanya berlaku pada jenis patah pinggul, di mana sukar untuk memasukkan pena secara dalaman. Selain itu, pemasangan pen luar sering dilakukan pada pesakit dengan patah tulang terbuka.

Sebaliknya, pembedahan pen tidak digalakkan untuk keadaan patah tulang tertentu, seperti kerosakan tisu lembut di sekitar patah tulang atau jika terdapat jangkitan pada tulang. Dalam keadaan ini, penyisipan pen atau prosedur rawatan lain hanya akan dilakukan setelah jangkitan atau kerosakan tisu sembuh.

Prosedur rawatan ini sering tidak dipilih kerana kesan sampingan dan komplikasi yang mungkin disebabkannya, seperti sakit, bengkak, lebam, dan jangkitan di kawasan pembedahan, sindrom petak, atau trombosis urat dalam (DVT / trombosis urat dalam). Oleh itu, selalu berjumpa dengan doktor anda mengenai jenis rawatan yang betul, termasuk faedah dan risiko, mengikut keadaan anda.

Apakah persediaan untuk pembedahan patah tulang?

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda dan doktor anda sediakan sebelum menjalani pembedahan untuk memasukkan pen tulang yang patah. Doktor dan jururawat secara amnya akan memberitahu anda mengenai perkara ini sebelum operasi dijalankan. Namun, sebagai gambaran, berikut adalah beberapa persediaan sebelum menjalani pembedahan patah tulang biasa:

 • Jangan makan dan minum selama 6 jam sebelum operasi dilakukan untuk mengelakkan kesan anestesia atau anestetik, terutamanya anestesia umum.
 • Beritahu doktor anda mengenai sebarang ubat yang anda ambil. Doktor anda mungkin meminta anda berhenti mengambil ubat ini seminggu sebelum pembedahan.
 • Anda mungkin perlu memakai stoking mampatan untuk membantu mengelakkan pembekuan darah di urat kaki anda.
 • Anda juga mungkin memerlukan suntikan ubat anti pembekuan untuk membantu mencegah DVT atau trombosis urat dalam.
 • Doktor anda mungkin memberi anda antibiotik sebelum pembedahan untuk membantu mengurangkan risiko jangkitan.
 • Memasukkan daya tarikan untuk menyelaraskan tulang yang patah sebelum pembedahan.

Bagaimana prosedur memasukkan pena patah dilakukan?

Pembedahan pen untuk patah tulang biasanya dilakukan oleh pakar bedah dan boleh berlangsung selama beberapa jam. Prosedur ini dimulakan dengan memberi anestesia atau anestesia, baik tempatan atau total, bergantung pada keadaan setiap pesakit.

Sekiranya anda mengalami anestesia umum, anda akan tertidur semasa prosedur. Walau bagaimanapun, jika anda hanya mendapat anestesia tempatan, anda hanya akan mengalami kebas pada bahagian tulang yang akan dikendalikan.

Selepas anestesia, doktor akan membuat sayatan di kawasan kulit, di bahagian tulang patah. Kemudian, doktor akan bergerak, sejajar, dan meletakkan patah tulang ke kedudukan yang betul. Pada patah tulang ini, doktor akan melekatkan pen untuk memegang bahagian yang patah.

Bentuk pena yang digunakan boleh berupa piring, skru, paku, batang, kabel, atau gabungannya. Tetapi secara amnya, batang logam atau paku akan diletakkan di dalam tulang anda, sementara skru dan plat logam akan melekat pada permukaan tulang. Kabel biasanya digunakan dengan skru dan plat.

Setelah pena berada di tempat, sayatan ditutup dengan jahitan atau staples dan ditutup dengan pembalut. Akhirnya, kawasan pembedahan akan ditutup dan dilindungi dengan cor atau serpihan semasa tempoh penyembuhan.

Untuk pemasangan pen luar, prosedurnya sama. Hanya setelah meletakkan pena di dalam tulang yang patah, batang logam atau kerangka akan diletakkan di luar badan anda untuk menstabilkan tulang dan memastikannya sembuh pada kedudukan yang betul.

Apa yang berlaku selepas pembedahan pena patah tulang?

Setelah menjalani pembedahan pena untuk patah tulang, anda biasanya perlu dimasukkan ke hospital untuk menghilangkan kesan anestetik. Semasa dimasukkan ke hospital, anda mungkin akan menerima ubat sakit jika diperlukan.

Tempoh kemasukan ke hospital bergantung pada keadaan pesakit masing-masing, termasuk sama ada anda mengalami kecederaan lain yang memerlukan rawatan. Setelah anda dibenarkan pulang, doktor dan jururawat biasanya akan memberikan maklumat mengenai merawat kawasan pembedahan di rumah dan apa yang boleh dan tidak boleh anda lakukan.

Proses pemulihan

Proses pemulihan selepas patah tulang boleh berbeza bagi setiap pesakit. Untuk patah tulang kecil, anda mungkin memerlukan 3-6 minggu untuk sembuh. Walau bagaimanapun, dalam kes patah tulang yang teruk dan di kawasan tulang panjang, biasanya memerlukan masa berbulan-bulan untuk kembali ke aktiviti normal.

Sepanjang tempoh pemulihan ini, anda mungkin memerlukan fisioterapi untuk membantu menguatkan otot, memulihkan tulang, dan mengurangkan kekejangan. Semasa fisioterapi ini, ahli fisioterapi mungkin meminta anda mengikuti program senaman atau latihan yang membantu anda melatih pergerakan anda.

Selain itu, jangan lupa untuk selalu makan makanan yang baik untuk patah tulang untuk mempercepat tempoh pemulihan. Elakkan juga perkara yang memperlahankan tempoh pemulihan dari pembedahan patah tulang, seperti minum alkohol, merokok, memandu, mengendalikan mesin, dan sebagainya.

Adakah pen di tulang perlu dikeluarkan?

Sebenarnya, berapa lama pen dipasang pada tulang yang patah bergantung pada keadaan pesakit dan implan itu sendiri. Sekiranya ia berada dalam keadaan baik dan tidak ada keluhan, pena boleh dilekatkan untuk waktu yang sangat lama atau bahkan selama-lamanya.

Dengan kata lain, pin tulang yang telah lama dipasang tidak selalu harus dilepaskan, walaupun tulang yang patah telah disambungkan dengan betul. Sebabnya, implan logam ini telah dirancang sedemikian rupa sehingga dapat bertahan lama di tulang.

Namun, tentu saja tidak semua orang dapat dengan segera menjaga penggunaan pen di badan mereka. Terdapat beberapa keadaan yang boleh mendorong anda membuang pena yang tertanam di tulang, seperti:

 • Kesakitan biasanya disebabkan oleh jangkitan atau alergi pada implan.
 • Kerosakan saraf berlaku kerana tisu parut.
 • Tulang tidak sembuh seperti yang diharapkan dan perlu diganti dengan bentuk implan yang lain.
 • Penyembuhan tulang yang tidak lengkap (nonunion).
 • Implan rosak atau patah kerana tekanan berterusan atau tidak duduk dengan betul.
 • Merosakkan atau memampatkan sendi.
 • Kerap melakukan aktiviti sukan yang membebankan tulang yang telah patah (senaman menanggung berat badan).

Adakah berbahaya jika pen tidak dikeluarkan?

Anda pada dasarnya tidak perlu risau kerana secara amnya menggunakan pena cukup selamat dan tidak berisiko menyebabkan masalah. Sebenarnya, ada kemungkinan anda akan menghadapi pelbagai masalah baru kerana anda terpaksa menjalani pembedahan penyingkiran pen tulang.

Apa risiko pembedahan pen angkat? Fungsi tulang pada bahagian yang sebelumnya dilengkapi dengan pen mungkin lemah kerana badan sudah terbiasa dengan kehadiran tulang yang patah. Selain itu, jangkitan, kerosakan saraf, risiko anestesia, hingga kemungkinan patah tulang mungkin muncul selepas prosedur pembuangan pen.

Risiko lain yang juga boleh berlaku, adalah kerosakan struktur otot, kulit, dan tisu lain di sekitar kawasan tulang yang telah ditanamkan dengan pen.

Lalu apa risiko jika pen tidak dikeluarkan dari badan? Dalam beberapa kes, komponen logam dalam pen dapat menyebabkan kerengsaan pada tisu di sekitar tulang. Keadaan ini boleh menyebabkan bursitis, tendonitis, atau komplikasi lain. Di samping itu, jika berlaku jangkitan, pen tulang yang tidak dikeluarkan dapat merosakkan tulang dan tisu lembut di sekitarnya.

Prosedur pembedahan pembuangan pen fraktur

Prosedur pembedahan untuk mengeluarkan pen tulang tidak jauh berbeza dengan ketika dipasang. Sebelum pembedahan, doktor secara amnya akan memberi ubat bius atau bius kepada pesakit terlebih dahulu.

Seterusnya, pakar bedah akan mengeluarkan pen melalui sayatan yang sama ketika pena pertama kali dimasukkan. Pena ini kadangkala sukar dicari dan dikeluarkan kerana sering ditutup dengan tisu parut atau tulang. Oleh itu, doktor biasanya akan membuat sayatan yang lebih besar untuk menghilangkannya.

Sekiranya jangkitan berlaku, pakar bedah akan membuang tisu yang dijangkiti terlebih dahulu dengan prosedur debridement. Implan lama akan dikeluarkan, kemudian implan baru akan dipasang semula jika tulang belum sembuh dengan betul. Implantasi semula ini juga dilakukan secara umum jika pesakit mempunyai alergi terhadap pena sebelumnya. Tetapi tentu saja, pengganti pen ini menggunakan bahan logam yang berbeza dan selamat.

Setelah menjalani pembedahan pembuangan pen, anda juga akan memasuki masa pemulihan, yang biasanya sama dengan pembedahan pasca pen. Sepanjang tempoh pemulihan ini, anda mungkin tidak dibenarkan mengangkat berat terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, anda masih harus berjumpa dengan doktor anda mengenai tempoh pemulihan ini.

Recent Posts