Kenali Perbezaan antara Tumor dan Kanser (Tumor Malignan)

Istilah tumor jinak, tumor malignan atau barah tentu tidak asing lagi di telinga anda. Ramai yang berpendapat bahawa tumor itu adalah barah, atau sebaliknya. Sebenarnya, tidak semua tumor adalah barah. Kesalahan ini timbul kerana kebanyakan orang tidak tahu apa perbezaan antara tumor dan barah. Jadi, apa perbezaan antara barah dan tumor? Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai perbezaan di bawah.

Mengapa ramai yang menganggap tumor dan barah adalah sama?

Sebelum mengenali perbezaan antara tumor dan barah, perlu mengetahui sebab mengapa ramai berpendapat bahawa barah dan tumor adalah keadaan yang sama.

Secara definisi, tumor yang dikenali secara perubatan sebagai neoplasma adalah pertumbuhan tisu kerana sel yang tidak normal. Sementara itu, barah adalah penyakit yang terjadi ketika sel-sel tertentu dalam tubuh menjadi tidak normal, sel-sel dapat membahagi tanpa kawalan dan menyebar ke tisu sekitarnya.

Ada sebab mengapa ramai orang menganggap barah dan tumor adalah sama. Tumor dan barah mempunyai persamaan, yang menyebabkan gumpalan pelbagai ukuran dan bentuk.

Tumor yang pada dasarnya tumbuh tisu boleh menyebabkan ketulan. Begitu juga, benjolan barah terbentuk kerana sel yang terlalu aktif membelah, menyebabkan pengumpulan.

Di samping itu, ia boleh kembali jika rawatan tidak dijalankan sepenuhnya sehingga sel-sel abnormal dikeluarkan sepenuhnya dari badan. Walaupun mereka mempunyai persamaan, tumor dan barah tidak sama.

Jadi, apa perbezaan antara tumor dan barah?

Perbezaan antara tumor dan barah yang perlu ditekankan ialah barah boleh menyebabkan tumor, tetapi tumor yang muncul tidak semestinya membawa kepada barah.

Harap maklum bahawa tumor boleh menjadi jinak dan ganas. Dilaporkan di laman web Johns Hopkins Medicine, tumor jinak adalah tumor bukan barah (tumor jinak) yang biasanya tidak mengancam nyawa.

Tumor jenis ini tidak merebak ke tisu lain dan hanya tinggal di satu bahagian badan. Dalam kebanyakan kes, tumor jinak dijumpai pada tulang (osteochondroma) atau tisu penghubung (displasia berserat).

Manakala tumor malignan (tumor malignan) adalah sejenis tumor yang terbentuk dari sel barah. Tumor malignan inilah yang boleh anda panggil barah.

Tumor ganas ini dapat merebak dengan cepat dan merosakkan tisu di sekitarnya, bahkan ke bahagian tubuh mana pun (metastasize).

Oleh itu, sebilangan orang boleh menghidap lebih daripada satu barah di kawasan yang berlainan, misalnya bermula dari barah payudara yang kemudian membentuk barah di paru-paru. Keadaan ini juga dikenali sebagai barah sekunder.

Punca tumor ganas boleh merebak ke kawasan ini tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, pakar kesihatan berpendapat bahawa ini berkaitan dengan faktor genetik, gaya hidup, dan kemungkinan penyebaran sel barah melalui sistem limfa.

Perbezaan antara tumor dan barah juga dapat dilihat dari lokasi kambuhnya penyakit. Tumor jinak boleh berulang dan muncul di kawasan yang sama. Sementara itu, barah boleh berulang di mana-mana bahagian badan.

Kedua-dua tumor dan barah, memerlukan rawatan perubatan

Kanser atau tumor ganas dikatakan sebagai penyakit kedua paling umum yang boleh menyebabkan kematian. Walaupun begitu, anda tidak boleh memandang rendah tumor jinak yang tumbuh. Sebabnya, beberapa tumor jinak juga boleh mengancam nyawa jika berada di bahagian tubuh tertentu, seperti tumor otak yang dapat memusnahkan struktur otak secara perlahan.

Laman web Yale Medicine, juga menyebutkan bahawa tumor jinak boleh berubah menjadi barah atau juga dikenali sebagai tumor prakanker (premalignant). Ini kerana kelainan DNA dalam sel semakin meningkat, yang memungkinkan sistem perintah sel membelah menjadi bermasalah.

Itulah sebabnya, seseorang yang menunjukkan ciri-ciri pertumbuhan tumor perlu menjalani pemeriksaan dan rawatan serta barah.

Sebelum rawatan yang ditetapkan, doktor kemungkinan akan memeriksa keadaan fizikal anda, sejarah perubatan peribadi dan keluarga anda, dan meminta anda menjalani biopsi. Melalui ujian ini, doktor dapat mengetahui sama ada benjolan yang anda alami adalah barah atau tumor jinak.

Perbezaan antara tumor dan barah adalah rawatan yang mesti diikuti. Tumor biasanya dikeluarkan dengan prosedur pembedahan atau ablasi (membuang tumor dengan tenaga sejuk atau panas).

Sekiranya tumor berada di lokasi yang tidak dapat diakses, doktor anda mungkin mengesyorkan embolisasi, yang menghentikan aliran darah ke tumor sehingga tumor perlahan-lahan menyusut dan mati.

Walaupun rawatan barah akan jauh lebih kompleks. Selain pembedahan membuang tumor ganas atau embolisasi, pesakit juga dapat menjalani kemoterapi, radioterapi, imunoterapi, atau terapi hormon.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found