Kesan Sampingan Memutihkan Gigi dengan Pemutihan •

Kebanyakan orang berpendapat bahawa penampilan adalah perkara utama dan sangat penting. Oleh itu mereka tidak teragak-agak untuk mengeluarkan wang untuk rawatan pergigian, salah satunya adalah dengan peluntur gigi tanpa memikirkan kesannya.

Banyak penjual ubat pemutihan gigi menyatakan bahawa produk yang mereka jual berkesan untuk memutihkan gigi. Produk pemutihan gigi ini boleh berupa ubat gigi atau jalur, selain klinik kecantikan yang menyediakan perkhidmatan pemutihan gigi.

Tetapi adakah untuk memutihkan gigi dengan peluntur selamat? Adakah kesan buruk terhadap kesihatan, terutamanya kesihatan mulut? Berikut adalah pelbagai perkara mengenai proses dan kesannya peluntur gigi untuk memutihkan gigi.

Apakah pemutihan gigi?

Pemutihan gigi atau peluntur Pemutihan gigi adalah kaedah pemutihan gigi yang dipercayai dapat mencerahkan dan menjadikan warna gigi kelihatan lebih cerah daripada sebelumnya. Tetapi sebenarnya, faedahnya peluntur Gigi ini tidak dirasakan secara berkesan pada semua warna gigi.

Gigi kekuningan bertukar menjadi putih terang lebih mudah daripada gigi kecoklatan. Sementara itu, gigi yang sebelumnya berwarna kelabu, keunguan, atau bahkan kebiruan akan sukar diputihkan dengan pemutih gigi.

Oleh itu, untuk penggunaan produk pemutihan gigi, anda harus membincangkannya dengan doktor gigi anda untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Di samping itu, doktor gigi juga boleh mengesyorkan kaedah lain untuk memutihkan gigi, contohnya dengan venir gigi atau venir gigi ikatan gigi.

Hasil warna gigi yang diperoleh bergantung pada setiap produk pemutihan yang digunakan. Selain itu, ia juga bergantung pada keadaan gigi, noda pada gigi, kepekatan pemutih yang digunakan, jangka masa, dan sistem pemutihan yang digunakan.

Apakah kesannya peluntur gigi kekal?

Warna putih gigi anda tidak akan bertahan lama jika anda mengambil pelbagai makanan atau minuman yang boleh mempengaruhi warna gigi anda, seperti kopi, teh, soda, makanan bergula, dan makanan berasid.

Dengan memakan makanan ini, gigi putih anda tidak akan bertahan lebih dari satu bulan. Tetapi jika anda boleh mengehadkan makanan atau minuman ini, warna putih gigi anda boleh bertahan hingga satu tahun atau lebih.

Apa yang boleh anda lakukan untuk memelihara gigi yang dikelantang itu?

Berikut adalah petua yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan warna putih gigi anda tidak berubah kembali.

  • Elakkan makanan atau minuman yang boleh meninggalkan noda pada gigi. Sekiranya anda terpaksa mengambil minuman yang boleh mempengaruhi warna gigi anda, maka lebih baik menggunakan jerami untuk mengelakkan memukul gigi depan anda.
  • Gosok gigi sebaik sahaja memakan makanan atau minuman.
  • Jaga kebersihan gigi dengan selalu menggosok gigi dengan kerap sekurang-kurangnya dua kali sehari dan menggunakan benang gigi - sejenis benang nipis untuk membersihkan antara gigi anda sekurang-kurangnya sekali sehari.
  • Gunakan ubat gigi yang mengandungi pemutihan atau yang mendakwa memutihkan gigi untuk menghilangkan noda pada permukaan gigi anda dan mengelakkan gigi menjadi kuning. Ini boleh dilakukan sekali atau dua kali seminggu.
  • Lakukan pemeriksaan dan pemeriksaan berkala dengan doktor gigi sekurang-kurangnya setiap 6 bulan. Sekiranya anda kerap merokok atau minum yang boleh meninggalkan noda pada gigi anda, maka periksa lebih kerap.

Kemudian, adakah kesan pemutihan gigi yang perlu anda perhatikan?

Terdapat dua kesan sampingan kerana prosesnya peluntur Gigi yang sering terjadi pada orang yang melakukan rawatan dengan kaedah ini untuk memutihkan gigi, iaitu gigi menjadi lebih sensitif dan mengalami kerengsaan pada dinding mulut.

1. Gigi sensitif

Gigi sensitif biasanya berlaku pada peringkat awal proses pemutihan gigi. Ini banyak dialami pada rawatan pertama atau kedua, kemudian akan berkurang seiring dengan masa anda melakukannya.

Dipetik dari jurnal yang diterbitkan Jurnal Persatuan Pergigian Amerika pada tahun 2018, penggunaan produk gel yang mengandungi kalium nitrat dan glutaraldehid selepasnya peluntur Gigi berkesan untuk merawat gigi sensitif, tanpa mengurangkan keberkesanan proses pemutihan gigi.

2. Kerengsaan gusi

Sebilangan orang mungkin mengalami kerengsaan gusi pada rongga mulut. Ini berlaku kerana penggunaan produk pemutihan gigi yang berlebihan dan bersentuhan dengan gusi. Kesan sampingan pemutihan gigi ini akan hilang beberapa saat selepas rawatan.

Kedua-dua keadaan di atas biasanya hanya sementara dan akan hilang antara 1 hingga 3 hari setelah selesai rawatan.

Sekiranya gigi anda menjadi sensitif, berikut adalah cara untuk mengurangkan gejala ini dengan:

  • Gosok gigi menggunakan ubat gigi khas untuk merawat gigi sensitif. Ubat gigi ini biasanya mengandungi kalium nitrat yang dapat mengurangkan ketegangan pada saraf gigi.
  • Menghentikan ubat pemutih yang digunakan selama 2 atau 3 hari, ini bertujuan untuk memberi masa untuk menyesuaikan diri dengan ubat yang digunakan.
  • Gunakan produk yang tinggi fluorida untuk membantu mengingatkan semula gigi anda dan menggunakan produk ini 4 minit sebelum menggunakan produk pemutihan.

Adakah pemutihan gigi merosakkan enamel gigi?

Enamel adalah lapisan paling luar dari struktur gigi yang berfungsi melindungi gigi dari pelbagai kerosakan. Biasanya setiap pemutih gigi mengandungi karbamida peroksida yang merupakan bahan yang boleh merosakkan enamel. Walau bagaimanapun, pemutihan gigi yang diberikan oleh doktor gigi biasanya selamat digunakan kerana hanya mengandungi karbamida peroksida sebanyak 10 peratus.

Lalu, bolehkah proses pemutihan gigi ini merosakkan saraf gigi?

Hingga kini tidak ada bukti saintifik yang menyatakan bahawa proses pemutihan gigi mempunyai kesan jangka panjang pada saraf gigi. Ini serupa dengan penyataan dr. Anne Clemons dari Cleveland Clinic yang belum mengetahui kesan jangka panjang pemutihan gigi.

Secara amnya, produk peluntur atau pemutihan gigi boleh melembutkan hingga tahap yang merosakkan enamel gigi. Keadaan gigi secara beransur-ansur dapat kembali normal jika pesakit berhenti menggunakan produk pemutihan dan merawat gigi.

Walau bagaimanapun, jika seseorang mempunyai faktor risiko, seperti rongga (karies), sebelum melakukan pemutihan gigi, lebih baik melakukan proses pengisian atau rawatan saluran akar terlebih dahulu untuk mengelakkan pelbagai masalah pergigian yang mungkin timbul pada masa akan datang.

Recent Posts