Makanan Organik, Bagaimana Ia Berbeza dengan Makanan Biasa?

Trend penggunaan makanan organik nampaknya semakin popular. Bahan makanan ini dikatakan lebih sihat daripada makanan biasa. Tidak hairanlah makanan organik dijual dengan harga yang lebih tinggi. Namun, adakah makanan ini terbukti lebih sihat?

Apa itu makanan organik?

Makanan organik adalah makanan yang dihasilkan dan diproses secara konvensional (secara tradisional). Istilah "organik" merujuk kepada proses menghasilkan bahan makanan.

Sementara itu, pertanian organik dan penternakan tidak melibatkan teknologi kejuruteraan biologi, radiasi, penggunaan racun perosak, hormon, dan antibiotik. Semua proses juga tidak menggunakan baja sintetik atau enapcemar kumbahan.

Tumbuhan jenis ini cenderung menggunakan baja semula jadi seperti baja yang dihasilkan sendiri. Semasa dalam peternakan, semua proses difokuskan pada peningkatan kualiti tanah dan meminimumkan pencemaran.

Selain menerapkan proses pengeluaran semula jadi, bahan makanan ini mestilah bebas daripada bahan tambahan makanan atau bahan tambahan. Bahan yang termasuk dalam kumpulan ini termasuk pengawet, pewarna, pemanis tiruan, pemekat, dan perasa.

Pengelompokan makanan organik

Tidak semua makanan organik mempunyai ciri yang sama. Walaupun kedua-duanya berlabel organik, bahan yang anda pilih mungkin menggunakan kaedah pemprosesan atau bahan asas yang berbeza.

Berikut adalah kumpulan makanan jenis ini dengan merujuk kepada Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA).

1. Makanan berlabel "100% peratus organik"

Makanan dengan label ini mesti mengandungi hanya bahan yang dihasilkan secara organik. Alat pemprosesan juga organik dan proses pemprosesan tidak melibatkan air dan garam.

Proses pengeluaran makanan dalam kategori ini juga tidak menggunakan kaedah khusus, kecuali untuk enapcemar kumbahan atau radiasi pengion. Label makanan menunjukkan meterai USDA atau meterai agensi perakuan.

2. Makanan berlabel "organik"

Makanan harus mengandungi sekurang-kurangnya 95% bahan organik walaupun tidak termasuk air dan garam. Proses pengeluaran tidak menggunakan kaedah khas, kecuali enapcemar kumbahan atau radiasi pengion. Label memaparkan meterai USDA atau meterai agensi perakuan.

3. Makanan berlabel "dibuat dengan bahan organik"

Makanan harus mengandungi sekurang-kurangnya 70% bahan organik, tetapi tidak termasuk air dan garam. Proses pengeluaran tidak menggunakan kaedah khas, kecuali enapcemar kumbahan atau radiasi pengion.

Label makanan menunjukkan peratusan kandungan organik dan agen perakuan yang digunakan, tetapi bukan meterai USDA.

Kebaikan makan makanan organik

Secara amnya, produk organik mempunyai kelebihan berikut mengikut Mayo Clinic.

1. Bahan yang kurang tercemar

Makanan organik umumnya mengandungi bahan-bahan yang kurang tercemar dan dihasilkan secara tradisional. Namun, produk yang tidak dibersihkan atau dirawat dengan baik masih dapat dicemari kotoran, serangga, atau sisa racun perosak.

2. Mengandungi lebih banyak vitamin dan antioksidan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa produk organik umumnya mengandungi lebih banyak vitamin dan antioksidan. Contohnya, kandungan vitamin C dalam jagung dan buah buah beri produk organik secara purata 52% lebih banyak daripada produk bukan organik.

3. Mengandungi nitrat yang kurang

Rata-rata, kandungan nitrat hasil organik 30% lebih rendah daripada makanan biasa. Kandungan nitrat tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko jenis kanser tertentu dan gangguan hemoglobin sel darah merah.

4. Kaya dengan asid lemak omega-3

Asid lemak omega-3 adalah lemak sihat yang bermanfaat untuk jantung dan saluran darah. Kajian menunjukkan bahawa produk organik mempunyai kandungan omega-3 yang lebih tinggi daripada produk bukan organik.

Adakah benar bahawa produk organik lebih sihat?

Produk organik mempunyai beberapa kelebihan berbanding produk biasa. Walau bagaimanapun, USDA sendiri tidak mendakwa bahawa makanan jenis ini lebih berkhasiat daripada makanan yang dihasilkan secara moden.

Terdapat sejumlah laporan yang menunjukkan bahawa produk organik mengandungi tahap antioksidan yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, skop penyelidikan yang ada rata-rata kecil sehingga diperlukan penyelidikan lebih lanjut untuk membenarkan penemuan ini.

Dari banyak kajian mengenai faedah makanan organik, tidak ada perbezaan yang signifikan antara diet organik dan diet biasa. Faktor yang paling penting dalam menentukan kualiti pengambilan nutrien anda adalah pelbagai jenis makanan.

Recent Posts